Drożdżówki bez glutenu laktozy i jajek
Bułki w smaku są pyszne. Jabłko z cynamonem idealnie do siebie pasują. Drożdżówki bez glutenu laktozy i jajek są wyrośnięte, pulchne, delikatnie słodkie, czyli jednym słowem takie jak powinny być 🙂 Ale najlepiej je zjeść w ciągu 3-4 godzin. Nie oznacza to, iż później bułki nadają się do wyrzucenia. Nie, po prostu po tym czasie zaczynają twardnieć i są bardzie kruche. Polecam dodać sporą ilość owoców, dzięki czemu bułeczki będą bardziej wilgotne. Jeśli po kilku lub kilkunastu godzinach stwierdzicie, iż bułki są zbyt kruche/twarde nic straconego. Wystarczy je podgrzać (w kuchence mikrofalowej, piekarniku lub na patelni pod przykryciem) i ponownie zrobią się miękkie, choć już nie tak dobre jak świeżutkie 🙂
Inne wypieki bez jajek, jakie znajdziesz na blogu to np:
- Bezglutenowe rogaliki krucho drożdżowe bez jajek
- Rustykalna tarta bez glutenu i jajek
- Ciasto kakaowe bez glutenu laktozy i jajek
Drożdżówki bez glutenu laktozy i jajek
Składniki na 6 bułek
- 30 g roztopionego masła roślinnego lub kokosowego
- 200 g lekko ciepłego mleka bez laktozy lub roślinnego
- 90-100 g puree z jabłka
- 1 łyżka octu np jabłkowego
- 260 g mąki bez glutenu np
- 70 g mąki owsianej bez glutenu
- 90 g mąki ryżowej
- 70 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g mąki gryczanej
- 12 g drożdży świeżych lub 6 g suchych
- 3-4 łyżki cukru (radzę nie przesadzać, zawsze można posypać cukrem pudrem)
- 10 g zmielonego siemienia lnianego
- 12 g łusek babki jajowatej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- świeże owoce np truskawki, borówki, maliny, porzeczki, rabarbar…
Kruszonka (można zrobić podwójną porcję)
- 10 g zimnej margaryny
- 20 g mąki np
- 15 g mąki owsianej bez glutenu
- 5 g skrobi ziemniaczanej
- 10 g cukru
Drożdżówki bez glutenu laktozy i jajek – przygotowanie
- Duże jabłko (o wadze zdecydowanie większej niż 90-100 g ) myjemy, obieramy ze skórki i miksujemy/blendujemy na mus. Przekładamy do rondelka i prażymy na małym ogniu przez 3-5 minut. UWAGA – przy suchych jabłkach, które mają mało soku, można pominąć prażenie.
- W misce mieszamy wszystkie suche składniki (przy świeżych drożdżach należy wcześniej zrobić zaczyn). Następnie dodajemy jabłko, olej, mleko, ocet i dokładnie mieszamy. Nie martwcie się, jeśli ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje po kilkunastu minutach.
- Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut.
- Wyrośnięte ciasto mieszamy, polecam drewnianą łyżką, gdyż do rąk może się kleić. Dzielimy na 6 równych części (u mnie po 110 g). Z każdej części formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy a na środku formujemy dołek na owoce 🙂 Powstać ma coś na kształt gniazda 🙂 Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut.
- W tym czasie robimy kruszonkę i przygotowujemy owoce. Na wierzchu wyrośniętych bułek układamy owoce (polecam dać dużo) i obsypujemy kruszonką.
- Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół.
- Studzimy na kratce.
Smacznego 🙂