DRUKUJ DRUKUJ

Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami

Sylwia

Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami

Przepyszne ciasto dyniowe z malinami i kruszonką bez glutenu i nabiału. Jeśli chodzi o owoce to maliny do tego ciasta bardzo fajnie pasują, dlatego nie polecam z nich rezygnować. Ja użyłam mrożonych – bez wcześniejszego rozmrażania, ale świeże również mogą być. Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami jest szybkie i proste w przygotowaniu – o ile macie gotowe puree z dyni. Jest wilgotne i puszyste. Świeżość zachowuje przez kilka dni – ostatni kawałek jadłam trzeciego dnia i nadal było dobre. Jeśli nie zjecie go w ciągu trzech dni, polecam włożyć do lodówki, aby się nie zepsuło. 

Do ciasta wykorzystałam puree z dyni hokkaido,  które jest gęste, mączne. Z innych rodzajów dyń ciasto może nie wyjść takie jak u mnie, gdyż puree z nich wychodzą rzadsze.

 

Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami

Składniki na formę 24×24 cm lub tortownicę 26 cm

  • 4 jajka M 
  • 100 g oleju np słonecznikowego, rzepakowego
  • 250 g puree z pieczonej dyni hokkaido 
  • 140 g mąki ryżowej
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 80 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki octu np jabłkowego
  • 200 g malin świeżych lub mrożonych 

Kruszonka

  • 20 g zimnego masła zwykłego lub roślinnego
  • 40 g mąki bezglutenowej np
    • 30 g owsianej bez glutenu
    • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g drobnego cukru

 

PRZYGOTOWANIE (mieszałam szpatułką, nie używałam miksera)

  • Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Puree z dyni mieszamy z jajkami.Następnie dodajemy olej, cukier i mieszamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy pozostałe składniki oprócz malin i krótko mieszamy.  Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję budyniu lub śmietany.
  • Ciasto przelewamy na blachę, wyrównujemy. Na wierzchu układamy maliny – u mnie zamrożone. 

  • Kruszonka – wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy tak długo, aż uzyskamy odpowiednią dla nas grubość kruszonki. 
  • Wierzch owoców posypujemy kruszonką. 
  • Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st grzanie góra dół, około 40 minut lub do suchego patyczka. 
  • Odstawiamy do ostygnięcia. 

Smacznego 🙂

Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami

Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami

Zobacz również

7 komentarzy

Emilia 06/01/2023 - 13:43

Sylwio,
każdy kolejny przepis z Twojego blogu to MEGA odkrycie. Ciasto jest przepyszna. Nie czuć, że jest bezglutenowe. Ja dałam 30g cukru (zawsze daję 30% z różnych przepisów) i czuć jest słodycz naturalną z dyni, nie czuć słodkiego cukru, a to jest ogromną satysfakcją dla mnie, bo smakuje każdemu. Maliny przełamują smak nutką kwasowości.
Naprawdę będę często piec, dla gości na wielkiej blasze 🙂
Acha, wrzuciłam wszystko do Thermomixu i to był moment 🙂
Pozdrawiam i BARDZO PIĘKNIE dziękuję za Twe przepisy.

Odpowiedz
Sylwia 06/01/2023 - 17:56

Emilio,
Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje. Czyli preferujesz wypieki jeszcze mniej słodkie niż my 🙂 Super, że takich osób jest coraz więcej. Ja, kiedy przerabiam przepis glutenowy na bezglutenowy cukru daje średnio 50% 🙂
Dziękuje za komentarz 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Zuza 13/12/2022 - 19:46

Przepis jest świetny. Ja nie lubię oleju więc dałam masło i dodałam przyprawę do piernika. Świetne! Glutenowe dyniowe wychodziły mi z zakalcem a to już 2x i super🙂

Odpowiedz
Maria 13/11/2022 - 21:03

Super przepis. Bezglutenowe ciasto które smakuje lepiej niż niejedno na mące pszennej. Ja użyłam zwyklej dyni -mokrej. Dodalam trochę maki kukurydzianej bo zabraklo mi10g ryzowej. A zamiast malin dalam poprzeczki, które mi zostały z kompotu za słoika. Zamiast 4jaj w rozmiarze M,dalam 3 w rozmiarze L. Wyszlo super. Będę do tego przepisu wracać.

Odpowiedz
Sylwia 13/11/2022 - 21:30

Ogromnie się cieszę, że ciasto smakuje. Dziękuje za opinie i podpowiedzi do zamienników 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Małgorzata 11/11/2022 - 19:57

Czy praktycznie większość przepisów na ciasta składniki mieszamy mikserem?

Odpowiedz
Sylwia 11/11/2022 - 21:10

Nie, wręcz przeciwnie. Ja większość mieszam rózgą kuchenną. W tym cieście nawet napisałam, że nie mieszałam mikserem – przy przygotowaniach.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj