DRUKUJ DRUKUJ

Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami

Sylwia

Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami

Przepyszne ciasto dyniowe z malinami i kruszonką bez glutenu i nabiału. Jeśli chodzi o owoce to maliny do tego ciasta bardzo fajnie pasują, dlatego nie polecam z nich rezygnować. Ja użyłam mrożonych – bez wcześniejszego rozmrażania, ale świeże również mogą być. Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami jest szybkie i proste w przygotowaniu – o ile macie gotowe puree z dyni. Jest wilgotne i puszyste. Świeżość zachowuje przez kilka dni – ostatni kawałek jadłam trzeciego dnia i nadal było dobre. Jeśli nie zjecie go w ciągu trzech dni, polecam włożyć do lodówki, aby się nie zepsuło. 

Do ciasta wykorzystałam puree z dyni hokkaido,  które jest gęste, mączne. Z innych rodzajów dyń ciasto może nie wyjść takie jak u mnie, gdyż puree z nich wychodzą rzadsze.

 

Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami

Składniki na formę 24×24 cm lub tortownicę 26 cm

  • 4 jajka M 
  • 100 g oleju np słonecznikowego, rzepakowego
  • 250 g puree z dyni hokkaido 
  • 140 g mąki ryżowej
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 80 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki octu np jabłkowego
  • 200 g malin świeżych lub mrożonych 

Kruszonka

  • 20 g zimnego masła zwykłego lub roślinnego
  • 40 g mąki bezglutenowej np
    • 30 g owsianej bez glutenu
    • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g drobnego cukru

 

PRZYGOTOWANIE (mieszałam szpatułką, nie używałam miksera)

  • Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Puree z dyni mieszamy z jajkami.Następnie dodajemy olej, cukier i mieszamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy pozostałe składniki oprócz malin i krótko mieszamy.  Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję budyniu lub śmietany.
  • Ciasto przelewamy na blachę, wyrównujemy. Na wierzchu układamy maliny – u mnie zamrożone. 

  • Kruszonka – wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy tak długo, aż uzyskamy odpowiednią dla nas grubość kruszonki. 
  • Wierzch owoców posypujemy kruszonką. 
  • Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st grzanie góra dół, około 40 minut lub do suchego patyczka. 
  • Odstawiamy do ostygnięcia. 

Smacznego 🙂

Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami

Zobacz również

Skomentuj