Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami
Przepyszne ciasto dyniowe z malinami i kruszonką bez glutenu i nabiału. Jeśli chodzi o owoce to maliny do tego ciasta bardzo fajnie pasują, dlatego nie polecam z nich rezygnować. Ja użyłam mrożonych – bez wcześniejszego rozmrażania, ale świeże również mogą być. Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami jest szybkie i proste w przygotowaniu – o ile macie gotowe puree z dyni. Jest wilgotne i puszyste. Świeżość zachowuje przez kilka dni – ostatni kawałek jadłam trzeciego dnia i nadal było dobre. Jeśli nie zjecie go w ciągu trzech dni, polecam włożyć do lodówki, aby się nie zepsuło.
Do ciasta wykorzystałam puree z dyni hokkaido, które jest gęste, mączne. Z innych rodzajów dyń ciasto może nie wyjść takie jak u mnie, gdyż puree z nich wychodzą rzadsze.
Dyniowe ciasto bezglutenowe z malinami
Składniki na formę 24×24 cm lub tortownicę 26 cm
- 4 jajka M
- 100 g oleju np słonecznikowego, rzepakowego
- 250 g puree z pieczonej dyni hokkaido
- 140 g mąki ryżowej
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 80 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki octu np jabłkowego
- 200 g malin świeżych lub mrożonych
Kruszonka
- 20 g zimnego masła zwykłego lub roślinnego
- 40 g mąki bezglutenowej np
- 30 g owsianej bez glutenu
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g drobnego cukru
PRZYGOTOWANIE (mieszałam szpatułką, nie używałam miksera)
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Puree z dyni mieszamy z jajkami.Następnie dodajemy olej, cukier i mieszamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy pozostałe składniki oprócz malin i krótko mieszamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję budyniu lub śmietany.
- Ciasto przelewamy na blachę, wyrównujemy. Na wierzchu układamy maliny – u mnie zamrożone.
- Kruszonka – wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy tak długo, aż uzyskamy odpowiednią dla nas grubość kruszonki.
- Wierzch owoców posypujemy kruszonką.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st grzanie góra dół, około 40 minut lub do suchego patyczka.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego 🙂
28 komentarzy
Zrobiliśmy z dziewczyną ze zwykłej dyni i z paroma zmianami z powodu dostępności produktów (i bez malin za to z cynamonem), pulpę odsączyliśmy i osuszyliśmy dodając szczyptę soli (jak przy plackach ziemniaczanych), daliśmy tylko 2 jaja za to duże, zamiast mąki ryżowej jaglaną a zamiast octu 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego, konsystencja wyszła ok i o dziwo ładnie się upiekło 😅
O wow, ile modyfikacji.
Ale najważniejsze, że ciasto się udało 🙂
Dziękuję za komentarz 🙂
Ciasto przepyszne, ominelam maliny i tylko posypalam kruszonka, wyszlo mega wszyscy zajadaja nawet glutenowy. Dzieki za przespis
Super 🙂 cieszę się, że wszystkim smakowało 🙂 dziękuję za komentarz
Pycha, właśnie zajadam!
Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i wyszło cudnie wilgotne ciacho. Zastanawiam się tylko czy gdyby dać mniejsza ilość oleju to wyszłoby podobnie. Ktoś testował ?
Kruszonkę zrobiłam z podwójnej porcji, piekłam 40 minut w tortownicy 26 cm. Nie urosło jakoś bardzo mocno, miałam proszek Celiko bez glutenu, ale wg mnie i tak jest idealne.
W końcu udało mi się upiec coś bez glutenu i do tego low fodmap, bo na takiej diecie niestety aktualnie jestem. Dynia może być trochę dyskusyjna jeśli chodzi o taką dietę, ale przecież nie zjem całego ciasta na jeden raz i patrząc na porcję to na pewno zalecanej nie przekraczam.
Na pewno powtórzę 🙂
Super, mega się ciesze, że ciasto smakowało.
Tak, można zrobić z mniejsza ilością oleju. Zrobiłam kiedyś chyba z połową oleju (jeśli dobrze pamietam). Ciasto wyszło, ale było trochę mniej wilgotne.
Co do wyrastania, to to ciasto nie wyrasta zbyt mocno. Przez puree z dyni jest ciężkie, dlatego rośnie tylko trochę.
Dziękuje za komentarz 🙂
Jedyne co zmienilam, to cukier na ksylitol.
Niestety wyszedl zakalec 🙁
Ksylitol raczej nie powinien mieć wpływu na konsystencję, aczkolwiek nigdy tego ciasta z nim nie piekłam.
A jakiej gęstości było puree z dyni? Nie było mokre, wodniste?
Robilam drugi raz, tym razem “odcisnelam” troche wody z dyni i wyszlo super 👍 Czy mozna dadac maliny tez do ciasta, a nie tylko na gore, czy raczej wyjdzie znowu zakalec? 🤭
Oooo super 🙂 tak właśnie podejrzewałam, że puree mogło być za wilgotne. Sama mam czasami problem z tym puree, bo wychodzi za rzadkie.
super, że tym razem się udało.
Można dać do środka trochę malin, ale nie wiem czy przy mieszaniu nie rozwalą się. Może lepiej byłoby wylać na blachę połowę ciasta, ułożyć maliny i potem wlać pozostałą część ciasta. Ja tak w muffinkach robie i metoda się sprawdza. Fajnie tez pasuje czekolada lub dropsy czekoladowe.
O wyprobuje dodac maliny na wewnetrzna warstwa ciasta. Moj maz uwielbia jak jest duzo owocow 😉
Dziś zrobiłam to ciasto I jest PYSZNE, ja użyłam do kruszonki maslo z awokado i to był zły pomysł faktycznie musiałam przez to nieco dłużej piec jakieś 10 do 15 minut, bo z tej mojej kruszonki powstało roztopione masło ale to nic i tak wyszło mega pyszne 😁
Mega się cieszę, że ciasto smakuje 🙂 Musiałam wygooglować to masło, bo nigdy o nim nie słyszałam, a byłam bardzo ciekawa 🙂 Wydaje mi się, że do kruszonki najlepiej sprawdza się albo zwykłe masło albo margaryna albo olej kokosowy, ale ten ostatni możliwe, że w mniejszej ilości. Najważniejsze, że ciasto smakuje 🙂
Trochę zmieniłam sposób zrobienia ciasta i przerobiłam go na taki a’la biszkopt. Przełożyłam jeszcze kremem kokosowym i dżemem (zrobiłam opcję bez malin) i wyszedł mega! Bardzo Ci dziękuję za ten przepis, jestem fanką Twojego bloga ❤️
O wow, mega fajny pomysł 🙂 Dziękuje za inspiracje, będę musiała wypróbować, bo dyniowego przełożonego masą jeszcze nie jadłam.
Co przerabiałaś? Też szukam pomysłu na ciasto tortowe z biszkoptem dyniowym.
No niestety, mi wyszedł zakalec. Ciasto piekło się bardzo długo, po 1,5 h przestałam patrzeć na zegarek. To juz nie pierwszy raz jak przepis internetowy okazuje się kompletna klapą…
To ciasto po 35 max 40 minutach powinno być wypieczone. 1,5 godziny to zdecydowanie za dużo. A jakiej gęstości miała Pani puree? I z jakiej dyni? Piekłam je 2 tygodnie temu ze śliwkami i wyszło super. Na Instagramie jakiś czas temu opublikowałam film jak piekę babkę dyniową zebrę. Ciasto robi się podobnie do tego, w składzie tylko ciut inne. Jeśli ma Pani Instagram polecam zajrzeć, wrzucam link https://www.instagram.com/reel/CxDzZRfoq-Z/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
Wszystko było zgodnie z przepisem. Jedyne co zmienilam to mąkę ryżową zastąpiłam mieszanką bezglutenową.
Jeśli Pani mieszanka bezglutenowa ma w składzie dużo skrobi to szczerze, nie dziwię się, że wyszedł zakalec. Skrobia z mieszanki plus skrobia z budyniów – wychodzi na to, że w Pani wersji ciasta przynajmniej połowa lub nawet większość stanowiły skrobie. Przy ciężkich składnikach (a puree z dyni do takich zaliczmy) nie można dodawać tyle skrobi. 30% to wg mnie maksymalna ilość. Jeśli chciała Pani zamienić mąki na mieszankę, to należało też wziąć pod uwagę wagę budyniów. A i wtedy nie gwarantuje, że ciasto by się udało. Nie znam się na mieszankach, nie pracuje na nich. Kiedyś próbowałam, ale same zakalce mi na nich wychodziły, więc przestałam je kupować.
Bardzo dziękuję za przepis na to ciasto. Jest pyszne, mięciutkie i wilgotne nawet na drugi dzień. Zamiast budyniu użyłam mąki z tapioki, ciasto wyszło rewelacyjne.
Sylwio,
każdy kolejny przepis z Twojego blogu to MEGA odkrycie. Ciasto jest przepyszna. Nie czuć, że jest bezglutenowe. Ja dałam 30g cukru (zawsze daję 30% z różnych przepisów) i czuć jest słodycz naturalną z dyni, nie czuć słodkiego cukru, a to jest ogromną satysfakcją dla mnie, bo smakuje każdemu. Maliny przełamują smak nutką kwasowości.
Naprawdę będę często piec, dla gości na wielkiej blasze 🙂
Acha, wrzuciłam wszystko do Thermomixu i to był moment 🙂
Pozdrawiam i BARDZO PIĘKNIE dziękuję za Twe przepisy.
Emilio,
Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje. Czyli preferujesz wypieki jeszcze mniej słodkie niż my 🙂 Super, że takich osób jest coraz więcej. Ja, kiedy przerabiam przepis glutenowy na bezglutenowy cukru daje średnio 50% 🙂
Dziękuje za komentarz 🙂
Pozdrawiam
Przepis jest świetny. Ja nie lubię oleju więc dałam masło i dodałam przyprawę do piernika. Świetne! Glutenowe dyniowe wychodziły mi z zakalcem a to już 2x i super🙂
Super przepis. Bezglutenowe ciasto które smakuje lepiej niż niejedno na mące pszennej. Ja użyłam zwyklej dyni -mokrej. Dodalam trochę maki kukurydzianej bo zabraklo mi10g ryzowej. A zamiast malin dalam poprzeczki, które mi zostały z kompotu za słoika. Zamiast 4jaj w rozmiarze M,dalam 3 w rozmiarze L. Wyszlo super. Będę do tego przepisu wracać.
Ogromnie się cieszę, że ciasto smakuje. Dziękuje za opinie i podpowiedzi do zamienników 🙂
Pozdrawiam
Czy praktycznie większość przepisów na ciasta składniki mieszamy mikserem?
Nie, wręcz przeciwnie. Ja większość mieszam rózgą kuchenną. W tym cieście nawet napisałam, że nie mieszałam mikserem – przy przygotowaniach.
Pozdrawiam