DRUKUJ DRUKUJ

Dyniowe cynamonki bez glutenu

Sylwia

Dyniowe cynamonki bez glutenu

Często mi piszecie, że nie możecie jeść mąki owsianej, więc postanowiłam stworzyć przepis na drożdżówkę bez tego składnika. Zamiast mąki owsianej jest mąka gryczana, która bardzo dobrze sprawdziła się w roli zamiennika. Jej posmak nie jest wyczuwalny, gdyż cynamon idealnie do niweluje. Dyniowe cynamonki bez glutenu można przygotować w wersji bez nabiału – wystarczy mleko zamienić na napój roślinny a masła na masło roślinne lub klarowane.

Świeżość. Niestety cudów nie ma. Jak to drożdżowe bez glutenu i polepszaczy, zbyt długo świeżości nie zachowuje. Cynamonki najlepsze są w dniu pieczenia, dlatego nie polecam robić ich na zapas. Następnego dnia są bardziej suche i kruche. Jeśli Wam zostaną polecam „odświeżyć” je w kuchence mikrofalowej. Wystarczy 30 sekund i bułeczki ponownie są mięciutkie 🙂

Dyniowe cynamonki bez glutenu 

Składniki na 12-13 cynamonek

  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 70 g puree z pieczonej dyni w temperaturze pokojowej
  • 30 g roztopionego masła
  • 200 g lekko ciepłego mleka lub napoju roślinnego
  • 260 g mąki bezglutenowej np
    • 120 g mąki ryżowej
    • 50 g mąki gryczanej
    • 90 g skrobi (u mnie mix ziemniaczanej i tapioki)
  • 30 g cukru
  • 15 g łusek babki jajowatej
  • 6 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu np jabłkowego

Nadzienie

  • 25 g roztopionego masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

 

PRZYGOTOWANIE

  • W misce umieszczamy wszystkie suche składniki  – mąki, proszek do pieczenia, łuski, cukier i drożdże, mieszamy. Dodajemy puree, jajko, mleko i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ocet oraz masło i ponownie mieszamy do połączenia się składników. Nie polecam zagniatać ciasta rękami, gdyż przed wyrośnięciem jest bardzo klejące.
  • Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60-90 minut.

  • Po tym czasie na środek stolnicy/maty sypiemy płaską łyżkę skrobi a na nią przekładamy ciasto. Następnie delikatnie ugniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk.

  • Podsypując mąką delikatnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości 1 -1,5 centymetra.
  • Na całym placku rozprowadzamy nadzienie cynamonowe, które uzyskuje poprzez wymieszanie wszystkich składników.

  • Delikatnie zawijamy ciasto w rulon a następnie za pomocą ostrego noża kroimy na krążki o grubości około 3 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Pamiętajcie o zachowaniu odległości, gdyż bułeczki urosną.

Dyniowe cynamonki bez glutenu

  • Przed włożeniem do piekarnika każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. Przekładamy na kratę i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Opcjonalnie, zimne oblewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

Dyniowe cynamonki bez glutenu

Dyniowe cynamonki bez glutenu

Zobacz również

6 komentarzy

Radoslaw 16/08/2022 - 07:38

Ciasto jest wodniste, nie jest stałe. Dałem 180 g mleka. Tak ma być?

Odpowiedz
Sylwia 16/08/2022 - 08:10

Tak, na początku takie właśnie powinno być. Coś jak jogurt. Po wyrośnięciu powinno być zwarte, ale może być nadal klejące. Jeśli za bardzo będzie kleiło się do rąk, proszę dodać maki i delikatnie wyrabiać, do uzyskania ciasta jak na zdjęciach w przepisie.
Ciasto na początku jest rzadkie, ponieważ zarówno maki jak i łuski babki jajowatej zagęszczają ciasto po pewnym czasie.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Radoslaw 15/08/2022 - 20:01

Czy te ciasto do wyrośnięcia może postać ok. 4 godzin?

Odpowiedz
Sylwia 15/08/2022 - 20:46

Można, ale proponuje dać ciut mniej drożdży, gdyż im dłużej ciasto drożdżowe wyrasta, tym drożdże mogą być bardziej wyczuwalne.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Joanna 17/01/2022 - 11:48

Robilam już kilka razy. Przepis bardzo przyjemny. Będę do niego wiele razy wracać.
Zreszta jak do większości z tej strony. Pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia 17/01/2022 - 13:37

Bardzo mi miło i ogromnie się cieszę, że cynamonki oraz inne przepisy smakują 🙂 Dziękuje za komentarz. Pozdrawia 🙂

Odpowiedz

Skomentuj