Dyniowe cynamonki bez glutenu
Często mi piszecie, że nie możecie jeść mąki owsianej, więc postanowiłam stworzyć przepis na drożdżówkę bez tego składnika. Zamiast mąki owsianej jest mąka gryczana, która bardzo dobrze sprawdziła się w roli zamiennika. Jej posmak nie jest wyczuwalny, gdyż cynamon idealnie do niweluje. Dyniowe cynamonki bez glutenu można przygotować w wersji bez nabiału – wystarczy mleko zamienić na napój roślinny a masła na masło roślinne lub klarowane.
Świeżość. Niestety cudów nie ma. Jak to drożdżowe bez glutenu i polepszaczy, zbyt długo świeżości nie zachowuje. Cynamonki najlepsze są w dniu pieczenia, dlatego nie polecam robić ich na zapas. Następnego dnia są bardziej suche i kruche. Jeśli Wam zostaną polecam “odświeżyć” je w kuchence mikrofalowej. Wystarczy 30 sekund i bułeczki ponownie są mięciutkie 🙂
Dyniowe cynamonki bez glutenu
Składniki na 12-13 cynamonek
- 1 jajko (rozmiar M)
- 70 g puree z pieczonej dyni w temperaturze pokojowej
- 30 g roztopionego masła
- 200 g lekko ciepłego mleka lub napoju roślinnego
- 260 g mąki bezglutenowej np
- 120 g mąki ryżowej
- 50 g mąki gryczanej
- 90 g skrobi (u mnie mix ziemniaczanej i tapioki)
- 30 g cukru
- 15 g łusek babki jajowatej
- 6 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu np jabłkowego
Nadzienie
- 25 g roztopionego masła
- 30 g cukru pudru
- 1-2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE
- W misce umieszczamy wszystkie suche składniki – mąki, proszek do pieczenia, łuski, cukier i drożdże, mieszamy. Dodajemy puree, jajko, mleko i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ocet oraz masło i ponownie mieszamy do połączenia się składników. Nie polecam zagniatać ciasta rękami, gdyż przed wyrośnięciem jest bardzo klejące.
- Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60-90 minut.
- Po tym czasie na środek stolnicy/maty sypiemy płaską łyżkę skrobi a na nią przekładamy ciasto. Następnie delikatnie ugniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk.
- Podsypując mąką delikatnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości 1 -1,5 centymetra.
- Na całym placku rozprowadzamy nadzienie cynamonowe, które uzyskuje poprzez wymieszanie wszystkich składników.
- Delikatnie zawijamy ciasto w rulon a następnie za pomocą ostrego noża kroimy na krążki o grubości około 3 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Pamiętajcie o zachowaniu odległości, gdyż bułeczki urosną.
- Przed włożeniem do piekarnika każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. Przekładamy na kratę i odstawiamy do ostygnięcia.
- Opcjonalnie, zimne oblewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Ciasto jest wodniste, nie jest stałe. Dałem 180 g mleka. Tak ma być?
Tak, na początku takie właśnie powinno być. Coś jak jogurt. Po wyrośnięciu powinno być zwarte, ale może być nadal klejące. Jeśli za bardzo będzie kleiło się do rąk, proszę dodać maki i delikatnie wyrabiać, do uzyskania ciasta jak na zdjęciach w przepisie.
Ciasto na początku jest rzadkie, ponieważ zarówno maki jak i łuski babki jajowatej zagęszczają ciasto po pewnym czasie.
Pozdrawiam
Czy mogę zastąpić mąkę ryżową inną mąką? Na przykład jaglaną albo z sorgo? Akurat skończyła mi się mąka ryżowa :/
Dziękuję za tego bloga 🙂 Dopiero się uczę a jak na razie wszystkie Pani przepisy mi wychodzą 🙂
Można zamienić na sorgo, ona jest najbliższa ryżowej 🙂
Trzymam kciuki aby i ten przepis się udał 🙂
Czy te ciasto do wyrośnięcia może postać ok. 4 godzin?
Można, ale proponuje dać ciut mniej drożdży, gdyż im dłużej ciasto drożdżowe wyrasta, tym drożdże mogą być bardziej wyczuwalne.
Pozdrawiam
Robilam już kilka razy. Przepis bardzo przyjemny. Będę do niego wiele razy wracać.
Zreszta jak do większości z tej strony. Pozdrawiam
Bardzo mi miło i ogromnie się cieszę, że cynamonki oraz inne przepisy smakują 🙂 Dziękuje za komentarz. Pozdrawia 🙂