Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Bułki na słodkoCiasteczkaDrożdżowePieczywo

Dyniowe cynamonki bez glutenu

Sylwia 20/09/2021
Sylwia 20/09/2021

Dyniowe cynamonki bez glutenu

Często mi piszecie, że nie możecie jeść mąki owsianej, więc postanowiłam stworzyć przepis na drożdżówkę bez tego składnika. Zamiast mąki owsianej jest mąka gryczana, która bardzo dobrze sprawdziła się w roli zamiennika. Jej posmak nie jest wyczuwalny, gdyż cynamon idealnie do niweluje. Dyniowe cynamonki bez glutenu można przygotować w wersji bez nabiału – wystarczy mleko zamienić na napój roślinny a masła na masło roślinne lub klarowane.

Świeżość. Niestety cudów nie ma. Jak to drożdżowe bez glutenu i polepszaczy, zbyt długo świeżości nie zachowuje. Cynamonki najlepsze są w dniu pieczenia, dlatego nie polecam robić ich na zapas. Następnego dnia są bardziej suche i kruche. Jeśli Wam zostaną polecam „odświeżyć” je w kuchence mikrofalowej. Wystarczy 30 sekund i bułeczki ponownie są mięciutkie 🙂

Dyniowe cynamonki bez glutenu 

Składniki na 12-13 cynamonek

  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 70 g puree z pieczonej dyni w temperaturze pokojowej
  • 30 g roztopionego masła
  • 200 g lekko ciepłego mleka lub napoju roślinnego
  • 260 g mąki bezglutenowej np
    • 120 g mąki ryżowej
    • 50 g mąki gryczanej
    • 90 g skrobi (u mnie mix ziemniaczanej i tapioki)
  • 30 g cukru
  • 15 g łusek babki jajowatej
  • 6 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu np jabłkowego

Nadzienie

  • 25 g roztopionego masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

 

PRZYGOTOWANIE

  • W misce umieszczamy wszystkie suche składniki  – mąki, proszek do pieczenia, łuski, cukier i drożdże, mieszamy. Dodajemy puree, jajko, mleko i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ocet oraz masło i ponownie mieszamy do połączenia się składników. Nie polecam zagniatać ciasta rękami, gdyż przed wyrośnięciem jest bardzo klejące.
  • Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60-90 minut.

  • Po tym czasie na środek stolnicy/maty sypiemy płaską łyżkę skrobi a na nią przekładamy ciasto. Następnie delikatnie ugniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk.

  • Podsypując mąką delikatnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości 1 -1,5 centymetra.
  • Na całym placku rozprowadzamy nadzienie cynamonowe, które uzyskuje poprzez wymieszanie wszystkich składników.

  • Delikatnie zawijamy ciasto w rulon a następnie za pomocą ostrego noża kroimy na krążki o grubości około 3 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Pamiętajcie o zachowaniu odległości, gdyż bułeczki urosną.

Dyniowe cynamonki bez glutenu

  • Przed włożeniem do piekarnika każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. Przekładamy na kratę i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Opcjonalnie, zimne oblewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

Dyniowe cynamonki bez glutenu

Dyniowe cynamonki bez glutenu

2021cynamondrożdżedynia
6 komentarzy 0
Poprzedni post
Bezglutenowe ciasto dyniowe ze śliwkami
następny post
Puree z dyni hokkaido

Zobacz również

Chleb ryżowo jaglany

12/05/2023

Bezglutenowe bajgle na mleku

28/04/2023

Bajgle gryczano ryżowe

27/04/2023

Chleb bez owsa z nikim indeksem 

07/04/2023

Chleb na zakwasie bez mąki ryżowej

27/03/2023

Zakwas kukurydziany na chleb

27/03/2023

Chleb jaglano ryżowy

17/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Pierniczki bezglutenowe bez jajka i owsa

07/12/2022

Pierniczki bezglutenowe bez jajka z niskim IG

30/11/2022

6 komentarzy

Radoslaw 16/08/2022 - 07:38

Ciasto jest wodniste, nie jest stałe. Dałem 180 g mleka. Tak ma być?

Odpowiedz
Sylwia 16/08/2022 - 08:10

Tak, na początku takie właśnie powinno być. Coś jak jogurt. Po wyrośnięciu powinno być zwarte, ale może być nadal klejące. Jeśli za bardzo będzie kleiło się do rąk, proszę dodać maki i delikatnie wyrabiać, do uzyskania ciasta jak na zdjęciach w przepisie.
Ciasto na początku jest rzadkie, ponieważ zarówno maki jak i łuski babki jajowatej zagęszczają ciasto po pewnym czasie.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Radoslaw 15/08/2022 - 20:01

Czy te ciasto do wyrośnięcia może postać ok. 4 godzin?

Odpowiedz
Sylwia 15/08/2022 - 20:46

Można, ale proponuje dać ciut mniej drożdży, gdyż im dłużej ciasto drożdżowe wyrasta, tym drożdże mogą być bardziej wyczuwalne.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Joanna 17/01/2022 - 11:48

Robilam już kilka razy. Przepis bardzo przyjemny. Będę do niego wiele razy wracać.
Zreszta jak do większości z tej strony. Pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia 17/01/2022 - 13:37

Bardzo mi miło i ogromnie się cieszę, że cynamonki oraz inne przepisy smakują 🙂 Dziękuje za komentarz. Pozdrawia 🙂

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca