- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Dyniowe cynamonki bez glutenu

Dyniowe cynamonki bez glutenu

Często mi piszecie, że nie możecie jeść mąki owsianej, więc postanowiłam stworzyć przepis na drożdżówkę bez tego składnika. Zamiast mąki owsianej jest mąka gryczana, która bardzo dobrze sprawdziła się w roli zamiennika. Jej posmak nie jest wyczuwalny, gdyż cynamon idealnie do niweluje. Dyniowe cynamonki bez glutenu można przygotować w wersji bez nabiału – wystarczy mleko zamienić na napój roślinny a masła na masło roślinne lub klarowane.

Świeżość. Niestety cudów nie ma. Jak to drożdżowe bez glutenu i polepszaczy, zbyt długo świeżości nie zachowuje. Cynamonki najlepsze są w dniu pieczenia, dlatego nie polecam robić ich na zapas. Następnego dnia są bardziej suche i kruche. Jeśli Wam zostaną polecam “odświeżyć” je w kuchence mikrofalowej. Wystarczy 30 sekund i bułeczki ponownie są mięciutkie 🙂

Dyniowe cynamonki bez glutenu 

Składniki na 12-13 cynamonek

Nadzienie

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂