Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
CiasteczkaOkazjeTłusty czwartek

Faworki bezglutenowe (bez mąki owsianej)

Sylwia 23/02/2022
Sylwia 23/02/2022

Faworki bezglutenowe (bez mąki owsianej)

Ten przepis to odświeżona wersja przepisu sprzed dwóch lat – Bezglutenowe faworki chrust. Bez mąki owsianej, ponieważ wiem po Waszych pytaniach, że wiele osób nie może jej jeść.

Łuski babki jajowatej. Możecie je zastąpić zmielonym siemieniem lnianym najlepiej odtłuszczonym. Należy dać go zdecydowanie więcej, gdyż słabiej zagęszcza – wydaje mi się, że ok 20 gramów powinno być w sam raz. Po wymieszaniu ciasto również należy odstawić aby zgęstniało, gdyż siemię podobnie jak łuski pęcznieje po chwili.

Chrupkość. Im cieniej rozwałkowane ciasto tym chrust po usmażeniu bardziej chrupiący. Minusem jest to, że ciasto jest wtedy bardziej delikatne i formować faworki należy ostrożnie.

Świeżość. Następnego dnia chrust nadal jest zjadliwy, aczkolwiek według mnie już nie tak chrupki jak po upieczeniu.

Instagram. Jeśli macie tam konto, zapraszam do siebie https://www.instagram.com/kuchnia.bez.glutenu/ . W relacjach wyróżnionych znajduje się kilka filmików, na których pokazuje jak przygotowuje niektóre słodkości w tym faworki. 

Faworki bezglutenowe (bez mąki owsianej)

Składniki na 2-3 talerze faworków

  • 150 g śmietany lub jogurtu śmietanowego
  • 7 g łusek babki jajowatej
  • 3 żółtka
  • 90 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 80 g skrobi (u mnie po 40g ziemniaczanej i tapioki)
  • 1,5 łyżeczki spirytusu
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE

  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Ponieważ ciasto na początku jest dosyć klejące, polecam zacząć mieszać łyżką lub widelcem a dopiero końcówkę zagnieść ręką. Przykrywamy woreczkiem lub folią spożywczą i odkładamy na 10-15 minut aby ciasto zgęstniało.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Jeśli będzie się kleiło do rąk dosypujemy łyżeczkę skrobi i zagniatamy.
  • Zaczynamy rozgrzewać olej. U mnie trwa to 10-15 minut na średniej mocy.
  • Stolnicę lub matę posypujemy mąką (polecam skrobię). Ciasto dzielimy na 3-4 części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Grubość zależy od tego jakie faworki preferujecie. U mnie ciasto było cienkie jak na pierogi. Wałkować należy delikatnie i w razie potrzeby obsypywać ciasto mąką.
  • Z ciasta wycinamy prostokąty, na środku każdego robimy dziurkę i formujemy faworka. Należy robić to ostrożnie, gdyż ciasto choć elastyczne, jest dosyć delikatne.
  • Smażymy w gorącym i głębokim oleju przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor.
  • Usmażone faworki wyciągamy na ręcznik kuchenny w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  • Zimny chrust przekładamy do miseczki o obsypujemy cukrem pudrem.

Faworki bez glutenu (bez mąki owsianej)

2022bez glutenutłusty czwartek
0 komentarzy 0
Poprzedni post
Pączki serowe bezglutenowe z jabłkiem
następny post
Sernik pieczony w kąpieli wodnej

Zobacz również

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Muffiny jogurtowe kakaowe z malinami

05/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Zakwas bezglutenowy na żurek

21/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

Pierniczki bezglutenowe bez jajka i owsa

07/12/2022

Pierniczki bezglutenowe bez jajka z niskim IG

30/11/2022

Bezglutenowy piernik bez nabiału i jajek

12/10/2022

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca