- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Faworki bezglutenowe (bez mąki owsianej)

Faworki bezglutenowe (bez mąki owsianej)

Ten przepis to odświeżona wersja przepisu sprzed dwóch lat – Bezglutenowe faworki chrust. Bez mąki owsianej, ponieważ wiem po Waszych pytaniach, że wiele osób nie może jej jeść.

Łuski babki jajowatej. Możecie je zastąpić zmielonym siemieniem lnianym najlepiej odtłuszczonym. Należy dać go zdecydowanie więcej, gdyż słabiej zagęszcza – wydaje mi się, że ok 20 gramów powinno być w sam raz. Po wymieszaniu ciasto również należy odstawić aby zgęstniało, gdyż siemię podobnie jak łuski pęcznieje po chwili.

Chrupkość. Im cieniej rozwałkowane ciasto tym chrust po usmażeniu bardziej chrupiący. Minusem jest to, że ciasto jest wtedy bardziej delikatne i formować faworki należy ostrożnie.

Świeżość. Następnego dnia chrust nadal jest zjadliwy, aczkolwiek według mnie już nie tak chrupki jak po upieczeniu.

Instagram. Jeśli macie tam konto, zapraszam do siebie https://www.instagram.com/kuchnia.bez.glutenu/ . W relacjach wyróżnionych znajduje się kilka filmików, na których pokazuje jak przygotowuje niektóre słodkości w tym faworki. 

Faworki bezglutenowe (bez mąki owsianej)

Składniki na 2-3 talerze faworków

 

PRZYGOTOWANIE