Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Dania głównePieczywoPieczywo na drożdżachPizzaPrzekąska

Focaccia z czosnkiem bez glutenu

Sylwia 08/11/2020
Sylwia 08/11/2020

Focaccia z czosnkiem bez glutenu

To bardzo prosty rodzaj włoskiego pieczywa. Można wręcz rzec, że jest to pizza bez głównych dodatków, w postaci sosu pomidorowego i sera. Zamiast tego w podstawowej wersji mamy oliwę z oliwek i zioła. Focaccia z czosnkiem bez glutenu powinna być miękka i elastyczna w środku a z wierzchu delikatnie chrupiąca.  I mój chlebek właśnie taki wyszedł, nie za twardy i nie za miękki, wręcz przepyszny.

Do upieczenia focacci ponownie wykorzystałam patelnie tytanową firmy Woll. Pisałam  już niej w postach Bezglutenowe naleśniki pieczone oraz Crumble ze śliwkami, znajdziecie tam bardziej szczegółowe recenzje.  Do tamtych dań wykorzystałam patelnie Diamond 24 cm, natomiast w przypadku focacci była to patelnia głęboka o średnicy 28 cm. Sprawdziła się do tego zadania bardzo dobrze, chlebek wyszedł rewelacyjny. Nie przypiekł się, nie przywarł ani do dna ani boków patelni. Rączka w tej serii jest odpinana, co ułatwiło włożenie i wyciągnięcie patelni z piekarnika. Z myciem nie było żadnego problemu, gdyż jak wspominałam już we wcześniejszych postach, czyszczenie tych naczyń jest bardzo łatwe i przyjemne.

Patelnia Woll Diamond 28 głęboka to patelnia sporych rozmiarów. Może zdjęcia tego nie oddają ale zapewniam Was, że jest na tyle duża (obecnie największa w mojej kuchni) że można na niej bez problemu przygotowywać wszelkie potrawy dla 4 lub 5 osób. Dzięki wysokim brzegom, patelnia nadaje się zarówno do smażenia jak i duszenia czy przygotowywania dań z sosem.

 

Dodatki na wierzch

Oliwa z oliwek, zioła i czosnek to klasyczne dodatki, ale wcale nie musicie się ich trzymać. Możecie skomponować focaccię według własnych preferencji. Wystarczy wierzch ciasta posmarować oliwą a następnie dodać ulubione składniki, np:

  • pieczarki
  • pesto (może być nałożone zarówno przed jak i po pieczeniu)
  • suszone pomidory
  • oliwki
  • parmezan
  • cukinia
  • pomidory świeże
  • cebula

 

Focaccia z czosnkiem bez glutenu

Składniki na okrągłą blachę 28 cm

  • 270 g mąki bezglutenowej np
    • 80 g mąki owsianej bez glutenu
    • 110 g mąki ryżowej
    • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 15 g łusek babki jajowatej
  • 300 g letniej wody
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 7 g suchych drożdży
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki świeżych ziół (u mnie bazylia i rozmaryn)
  • pomidory koktajlowe
  • szczypta soli

 

Focaccia z czosnkiem bez glutenu – przygotowanie

  • W misce łączymy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy oliwę oraz wodę i wszystko dokładnie mieszamy. Na początku ciasto będzie bardzo rzadkie, ale już po kilku minutach mieszania powinno mieć konsystencje budyniu.
  • Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto ponownie mieszamy, polecam zrobić do łyżką lub szpatułką, gdyż do mieszania ręką ciasto może być za rzadkie.
  • Spód blachy lub formy dokładnie smarujemy oliwą. Na środek przekładamy ciasto a następnie naoliwionymi dłońmi rozprowadzamy je na całym spodzie. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na minimum godzinę.

 

 

  • W tym czasie przygotowujemy składniki na wierzch. Do oliwy dodajemy pokrojone zioła, szczyptę soli, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
  • Piekarnik ustawiamy na 230 stopni grzanie góra dół.
  • W wyrośniętym cieście, palcami robimy kilkanaście delikatnych dziurek, a następnie na całej powierzchni rozprowadzamy olej z czosnkiem i ziołami. Na koniec lekko wciskamy w kilka lub kilkanaście miejsc pomidory.Focaccia z czosnkiem bez glutenu
  • Pieczemy ok 25 minut lub do lekkiego przyrumienienia góry. Ja piekłam 20 minut w temperaturze 230 stopni a następnie na 5 minut włączyłam funkcję podpiekania, czyli temperatura wzrastała do 250 stopni.
  • Upieczoną focaccię odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

*Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Woll, których cały asortyment możecie obejrzeć i zakupić na stronie https://www.patelnie-tytanowe.pl/

 

Focaccia z czosnkiem bez glutenu

 

Focaccia z czosnkiem bez glutenu

Focaccia z czosnkiem bez glutenu

2020bazyliabez jajekbez laktozyczosnekfocacciaoliwa z oliwekpizzazioła
4 komentarze 0
Poprzedni post
Bezglutenowy sernik z jabłkami
następny post
Bezglutenowe bułki owsiano ryżowe

Zobacz również

Chleb ryżowo jaglany

12/05/2023

Tarta bezglutenowa z kiełbasą

07/05/2023

Sałatka z tuńczykiem i awokado

07/05/2023

Pampuchy bezglutenowe na parze

28/04/2023

Bezglutenowe bajgle na mleku

28/04/2023

Bajgle gryczano ryżowe

27/04/2023

Chleb bez owsa z nikim indeksem 

07/04/2023

Pasta jajeczna z awokado

29/03/2023

Chleb na zakwasie bez mąki ryżowej

27/03/2023

Zakwas kukurydziany na chleb

27/03/2023

4 komentarze

Alina 23/08/2022 - 18:50

Kolejny genialny przepis! Nie wytrzymaliśmy do wystudzenia, takie zapachy roznosiły się po kuchni:) pyszna wyszła, dziękuję za przepis! Następnym razem dodam więcej soli, ale to kwestia gustu 😉

Odpowiedz
Sylwia 24/08/2022 - 19:17

Ja też nie wytrzymałam do całkowitego ostygnięcia, jadłam jeszcze ciepłą 🙂
dziękuje za komentarz. Bardzo się cieszę, że foccacia smakowała. Jeszcze tylko podpowiem, że ciasto to podobno bardzo fajnie sprawdza się do pizzy – sama nie próbowałam jeszcze, ale wiele osób w wiadomościach prywatnych mi o tym pisali.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Magda 03/08/2022 - 16:54

Probowalam te focaccie i wyszla super! Zrobilam bez łusek babki jajowatej bo nie mialam, a jeszcze okazalo sie ze i siemię lniane mi sie skonczylo wiec dodalam zamiast tego jedno jajko do ciasta. Dalam troszke mniej wody i ciut wiecej maki. Zamiast maki owsianej uzylam maki jaglanej i dodatkowo dalam z dwie garscie platkow owsianych. Rewelacja!

Odpowiedz
Sylwia 03/08/2022 - 22:47

Czyli stworzyłaś nowy przepis na foccacie, mega 🙂 Dziękuje za komentarz i informacje o zamiennikach.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca