Focaccia z czosnkiem bez glutenu
To bardzo prosty rodzaj włoskiego pieczywa. Można wręcz rzec, że jest to pizza bez głównych dodatków, w postaci sosu pomidorowego i sera. Zamiast tego w podstawowej wersji mamy oliwę z oliwek i zioła. Focaccia z czosnkiem bez glutenu powinna być miękka i elastyczna w środku a z wierzchu delikatnie chrupiąca. I mój chlebek właśnie taki wyszedł, nie za twardy i nie za miękki, wręcz przepyszny.
Do upieczenia focacci ponownie wykorzystałam patelnie tytanową firmy Woll. Pisałam już niej w postach Bezglutenowe naleśniki pieczone oraz Crumble ze śliwkami, znajdziecie tam bardziej szczegółowe recenzje. Do tamtych dań wykorzystałam patelnie Diamond 24 cm, natomiast w przypadku focacci była to patelnia głęboka o średnicy 28 cm. Sprawdziła się do tego zadania bardzo dobrze, chlebek wyszedł rewelacyjny. Nie przypiekł się, nie przywarł ani do dna ani boków patelni. Rączka w tej serii jest odpinana, co ułatwiło włożenie i wyciągnięcie patelni z piekarnika. Z myciem nie było żadnego problemu, gdyż jak wspominałam już we wcześniejszych postach, czyszczenie tych naczyń jest bardzo łatwe i przyjemne.
Patelnia Woll Diamond 28 głęboka to patelnia sporych rozmiarów. Może zdjęcia tego nie oddają ale zapewniam Was, że jest na tyle duża (obecnie największa w mojej kuchni) że można na niej bez problemu przygotowywać wszelkie potrawy dla 4 lub 5 osób. Dzięki wysokim brzegom, patelnia nadaje się zarówno do smażenia jak i duszenia czy przygotowywania dań z sosem.
Dodatki na wierzch
Oliwa z oliwek, zioła i czosnek to klasyczne dodatki, ale wcale nie musicie się ich trzymać. Możecie skomponować focaccię według własnych preferencji. Wystarczy wierzch ciasta posmarować oliwą a następnie dodać ulubione składniki, np:
- pieczarki
- pesto (może być nałożone zarówno przed jak i po pieczeniu)
- suszone pomidory
- oliwki
- parmezan
- cukinia
- pomidory świeże
- cebula
Focaccia z czosnkiem bez glutenu
Składniki na okrągłą blachę 28 cm
- 270 g mąki bezglutenowej np
- 80 g mąki owsianej bez glutenu
- 110 g mąki ryżowej
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- 15 g łusek babki jajowatej
- 300 g letniej wody
- 30 g oliwy z oliwek
- 7 g suchych drożdży
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo
- 25 g oliwy z oliwek
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki świeżych ziół (u mnie bazylia i rozmaryn)
- pomidory koktajlowe
- szczypta soli
Focaccia z czosnkiem bez glutenu – przygotowanie
- W misce łączymy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy oliwę oraz wodę i wszystko dokładnie mieszamy. Na początku ciasto będzie bardzo rzadkie, ale już po kilku minutach mieszania powinno mieć konsystencje budyniu.
- Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
- Po tym czasie ciasto ponownie mieszamy, polecam zrobić do łyżką lub szpatułką, gdyż do mieszania ręką ciasto może być za rzadkie.
- Spód blachy lub formy dokładnie smarujemy oliwą. Na środek przekładamy ciasto a następnie naoliwionymi dłońmi rozprowadzamy je na całym spodzie. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na minimum godzinę.
- W tym czasie przygotowujemy składniki na wierzch. Do oliwy dodajemy pokrojone zioła, szczyptę soli, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
- Piekarnik ustawiamy na 230 stopni grzanie góra dół.
- W wyrośniętym cieście, palcami robimy kilkanaście delikatnych dziurek, a następnie na całej powierzchni rozprowadzamy olej z czosnkiem i ziołami. Na koniec lekko wciskamy w kilka lub kilkanaście miejsc pomidory.
- Pieczemy ok 25 minut lub do lekkiego przyrumienienia góry. Ja piekłam 20 minut w temperaturze 230 stopni a następnie na 5 minut włączyłam funkcję podpiekania, czyli temperatura wzrastała do 250 stopni.
- Upieczoną focaccię odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego 🙂
*Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Woll, których cały asortyment możecie obejrzeć i zakupić na stronie https://www.patelnie-tytanowe.pl/
12 komentarzy
Przepyszna. Polecam 😀
Bardzo dziękuje za komentarz 🙂
Ogromnie się cieszę, że foacacia smakowała
Bardzo dziękuję za ten przepis. Przepyszna pizza 🙂
Proszę bardzo 🙂 ciesze się, że smakowała 🙂
Co ja mogę innego napisać – palce lizać 😋Dodałam tylko więcej soli zgodnie z podpowiedziami i wyszła bomba. Zjedzona jeszcze gorąca 😂🔥🔥🔥
Bardzo się cieszę, że smakowała.
Czytałam w innym wpisie, że można z tego przepisu zrobić też pizzę:) Chciałabym spróbować, ale nie wiem, jak z pieczeniem – jaka forma (czy da radę na płasko na blaszce?) i jaki czas pieczenia. Będę wdzięczna za podpowiedź:)
Ja nigdy nie robiłam z tego pizzy, ale dostałam kilka wiadomości, że Czytelnicy robili i wyszło super. Z tego co się dopytałam to robili normalnie na blaszce, bez formy. Jedna osoba najpierw podpiekła spód przez 15 minut i póżniej nałożyła składniki a inna od razu piekła z sosem. Temperatura niezmienna ok 230 stopni góra dół. Która opcja lepsza? Hmm…gdybym ja robiła to chyba piekłabym od razu z sosem i dodatkami ale bez sera, ser dałabym na koniec, żeby się nie spalił. I blachę dałabym na niższą półkę, nie środkową jak to jest standardowo, tylko niżej, żeby spód się przypiekł.
Kolejny genialny przepis! Nie wytrzymaliśmy do wystudzenia, takie zapachy roznosiły się po kuchni:) pyszna wyszła, dziękuję za przepis! Następnym razem dodam więcej soli, ale to kwestia gustu 😉
Ja też nie wytrzymałam do całkowitego ostygnięcia, jadłam jeszcze ciepłą 🙂
dziękuje za komentarz. Bardzo się cieszę, że foccacia smakowała. Jeszcze tylko podpowiem, że ciasto to podobno bardzo fajnie sprawdza się do pizzy – sama nie próbowałam jeszcze, ale wiele osób w wiadomościach prywatnych mi o tym pisali.
Pozdrawiam
Probowalam te focaccie i wyszla super! Zrobilam bez łusek babki jajowatej bo nie mialam, a jeszcze okazalo sie ze i siemię lniane mi sie skonczylo wiec dodalam zamiast tego jedno jajko do ciasta. Dalam troszke mniej wody i ciut wiecej maki. Zamiast maki owsianej uzylam maki jaglanej i dodatkowo dalam z dwie garscie platkow owsianych. Rewelacja!
Czyli stworzyłaś nowy przepis na foccacie, mega 🙂 Dziękuje za komentarz i informacje o zamiennikach.
Pozdrawiam