DRUKUJ DRUKUJ

Focaccia z czosnkiem bez glutenu

Sylwia

Focaccia z czosnkiem bez glutenu

To bardzo prosty rodzaj włoskiego pieczywa. Można wręcz rzec, że jest to pizza bez głównych dodatków, w postaci sosu pomidorowego i sera. Zamiast tego w podstawowej wersji mamy oliwę z oliwek i zioła. Focaccia z czosnkiem bez glutenu powinna być miękka i elastyczna w środku a z wierzchu delikatnie chrupiąca.  I mój chlebek właśnie taki wyszedł, nie za twardy i nie za miękki, wręcz przepyszny.

Do upieczenia focacci ponownie wykorzystałam patelnie tytanową firmy Woll. Pisałam  już niej w postach Bezglutenowe naleśniki pieczone oraz Crumble ze śliwkami, znajdziecie tam bardziej szczegółowe recenzje.  Do tamtych dań wykorzystałam patelnie Diamond 24 cm, natomiast w przypadku focacci była to patelnia głęboka o średnicy 28 cm. Sprawdziła się do tego zadania bardzo dobrze, chlebek wyszedł rewelacyjny. Nie przypiekł się, nie przywarł ani do dna ani boków patelni. Rączka w tej serii jest odpinana, co ułatwiło włożenie i wyciągnięcie patelni z piekarnika. Z myciem nie było żadnego problemu, gdyż jak wspominałam już we wcześniejszych postach, czyszczenie tych naczyń jest bardzo łatwe i przyjemne.

Patelnia Woll Diamond 28 głęboka to patelnia sporych rozmiarów. Może zdjęcia tego nie oddają ale zapewniam Was, że jest na tyle duża (obecnie największa w mojej kuchni) że można na niej bez problemu przygotowywać wszelkie potrawy dla 4 lub 5 osób. Dzięki wysokim brzegom, patelnia nadaje się zarówno do smażenia jak i duszenia czy przygotowywania dań z sosem.

 

Dodatki na wierzch

Oliwa z oliwek, zioła i czosnek to klasyczne dodatki, ale wcale nie musicie się ich trzymać. Możecie skomponować focaccię według własnych preferencji. Wystarczy wierzch ciasta posmarować oliwą a następnie dodać ulubione składniki, np:

  • pieczarki
  • pesto (może być nałożone zarówno przed jak i po pieczeniu)
  • suszone pomidory
  • oliwki
  • parmezan
  • cukinia
  • pomidory świeże
  • cebula

 

Focaccia z czosnkiem bez glutenu

Składniki na okrągłą blachę 28 cm

  • 270 g mąki bezglutenowej np
    • 80 g mąki owsianej bez glutenu
    • 110 g mąki ryżowej
    • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 15 g łusek babki jajowatej
  • 300 g letniej wody
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 7 g suchych drożdży
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki świeżych ziół (u mnie bazylia i rozmaryn)
  • pomidory koktajlowe
  • szczypta soli

 

Focaccia z czosnkiem bez glutenu – przygotowanie

  • W misce łączymy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy oliwę oraz wodę i wszystko dokładnie mieszamy. Na początku ciasto będzie bardzo rzadkie, ale już po kilku minutach mieszania powinno mieć konsystencje budyniu.
  • Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto ponownie mieszamy, polecam zrobić do łyżką lub szpatułką, gdyż do mieszania ręką ciasto może być za rzadkie.
  • Spód blachy lub formy dokładnie smarujemy oliwą. Na środek przekładamy ciasto a następnie naoliwionymi dłońmi rozprowadzamy je na całym spodzie. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na minimum godzinę.

 

 

  • W tym czasie przygotowujemy składniki na wierzch. Do oliwy dodajemy pokrojone zioła, szczyptę soli, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
  • Piekarnik ustawiamy na 230 stopni grzanie góra dół.
  • W wyrośniętym cieście, palcami robimy kilkanaście delikatnych dziurek, a następnie na całej powierzchni rozprowadzamy olej z czosnkiem i ziołami. Na koniec lekko wciskamy w kilka lub kilkanaście miejsc pomidory.Focaccia z czosnkiem bez glutenu
  • Pieczemy ok 25 minut lub do lekkiego przyrumienienia góry. Ja piekłam 20 minut w temperaturze 230 stopni a następnie na 5 minut włączyłam funkcję podpiekania, czyli temperatura wzrastała do 250 stopni.
  • Upieczoną focaccię odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

*Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Woll, których cały asortyment możecie obejrzeć i zakupić na stronie https://www.patelnie-tytanowe.pl/

 

Focaccia z czosnkiem bez glutenu

 

Focaccia z czosnkiem bez glutenu

Focaccia z czosnkiem bez glutenu

Zobacz również

4 komentarze

Alina 23/08/2022 - 18:50

Kolejny genialny przepis! Nie wytrzymaliśmy do wystudzenia, takie zapachy roznosiły się po kuchni:) pyszna wyszła, dziękuję za przepis! Następnym razem dodam więcej soli, ale to kwestia gustu 😉

Odpowiedz
Sylwia 24/08/2022 - 19:17

Ja też nie wytrzymałam do całkowitego ostygnięcia, jadłam jeszcze ciepłą 🙂
dziękuje za komentarz. Bardzo się cieszę, że foccacia smakowała. Jeszcze tylko podpowiem, że ciasto to podobno bardzo fajnie sprawdza się do pizzy – sama nie próbowałam jeszcze, ale wiele osób w wiadomościach prywatnych mi o tym pisali.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Magda 03/08/2022 - 16:54

Probowalam te focaccie i wyszla super! Zrobilam bez łusek babki jajowatej bo nie mialam, a jeszcze okazalo sie ze i siemię lniane mi sie skonczylo wiec dodalam zamiast tego jedno jajko do ciasta. Dalam troszke mniej wody i ciut wiecej maki. Zamiast maki owsianej uzylam maki jaglanej i dodatkowo dalam z dwie garscie platkow owsianych. Rewelacja!

Odpowiedz
Sylwia 03/08/2022 - 22:47

Czyli stworzyłaś nowy przepis na foccacie, mega 🙂 Dziękuje za komentarz i informacje o zamiennikach.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj