Gofry bananowe bez glutenu i nabiału
Przepyszne, tak najlepiej można opisać te gofry. Zrobiła je w dwóch wersjach: z jogurtem oraz bez nabiału. W tych z jogurtem posmak banana jest idealny, nie za słaby ale też nie za mocny, gofry są delikatnie słodkie. Ja już cukru nie dodawałam, ale jeśli lubicie słodsze gofry to możecie go trochę dosypać. W wersji bez nabiału gofry są zdecydowanie bardziej słodkie i mocniej bananowe. Nie są chrupkie (w pierwszej wersji tylko mocniej przypieczone są chrupkie) są jak placuszki. Gofry bananowe bez glutenu możecie usmażyć w normalnej wielkości, albo mniejsze np z jednej łyżki ciasta. Powstaną mniejsze wafle trochę przypominające placuszki – idealne dla dzieciaczków np do śniadaniówki.
Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach.
Gofry bananowe – składniki i przygotowanie
Składniki na 6-8 gofrów (zależy od wielkości)
- 100 g dojrzałego banana (waga bez skórki)
- 2 jajka (rozmiar M-L)
- 100 g jogurtu naturalnego lub dodatkowe 100 g banana (waga bez skórki)
- 40 g oleju np słonecznikowego
- 70 g ryżowej (Bezgluten)
- 30 -40 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
- Banana rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy do niego mokre składniki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy składniki suche, mieszamy. Końcowa konsystencja mojego ciasta przypominała śmietanę, jogurt.
- Nakładamy odpowiednią ilość ciasta na płytę gofrownicy, kilka minut.
- Wyciągamy na kratkę.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Zrobiłam bez jajek. Dałam babki jajowatej. Wyszły gumowate ale pyszne :D.
Babka jajowata w gofrach niestety nie sprawdza się za dobrze. Sprawdzałam i otrzymałam taki sam efekt.
Lepiej sprawdza się mielone siemię lniane. Na blogu jest przepis bez jajek. Siemię lniane zalewam tam gorącym mlekiem, czekam aż ostygnie i mieszam z pozostałymi składnikami. Gofry wychodzą chrupiące. Tylko nie polecam dodawać słodzików typu erytrytol, bo ciasto jest wtedy bardziej miękkie.
O, sprawdzę :D. Dzięki.
Gofry wychodzą świetnie z tego przepisu, zamiast zwykłego jogurtu dałam kokosowy i olej kokosowy oraz dodałam dwie łyżki mąki owsianej (miałam za mało jogurtu i dałam trzecie jajko – ciasto było zbyt płynne w takiej wersji). Tylko przy mojej gofrownicy z takiej ilości ciasta wychodzi 2,5 gofra 😃 więc ilość ciasta muszę zwiększyć
Mega się cieszę. Dziękuję za komentarz z podpowiedziami przy zamiennikach 🙂 Potwierdzam, przy większej gofrownicy ciasta jest trochę mało. Ja je smażyłam na płytkiej gofrownicy Dezal, stąd większą ilość. Ale mam drugą, większą firmy Tefal i na tamtej wychodzą dwa ale mega duże.