- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Gofry bananowe bez glutenu i nabiału

Gofry bananowe bez glutenu i nabiału

 

Przepyszne, tak najlepiej można opisać te gofry. Zrobiła je w dwóch wersjach: z jogurtem oraz bez nabiału. W tych z jogurtem posmak banana jest idealny, nie za słaby ale też nie za mocny, gofry są delikatnie słodkie. Ja już cukru nie dodawałam, ale jeśli lubicie słodsze gofry to możecie go trochę dosypać. W wersji bez nabiału gofry są zdecydowanie bardziej słodkie i mocniej bananowe. Nie są chrupkie (w pierwszej wersji tylko mocniej przypieczone są chrupkie) są jak placuszki. Gofry bananowe bez glutenu możecie usmażyć w normalnej wielkości, albo mniejsze np z jednej łyżki ciasta. Powstaną mniejsze wafle trochę przypominające placuszki – idealne dla dzieciaczków np do śniadaniówki. 

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach. 

 

Gofry bananowe – składniki i przygotowanie

 

Składniki na 6-8 gofrów (zależy od wielkości)

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂