- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Gofry bezglutenowe na jogurcie

Gofry bezglutenowe na jogurcie

Przepis jest bardzo prosty i szybki. Pomimo iż białek w nie trzeba ubijać, gofry bezglutenowe na jogurcie przytrzymane trochę dłużej w gofrownicy są chrupiące. W składzie jest proszek do pieczenia oraz soda i tak ma być. Jeśli nie dodacie sody, gofry mogą być zbite i mało chrupiące. 

Przygotowałam je w dwóch wersjach, z mąką owsianą oraz bez niej. Które lepsze? Szczerze, nam smakowały dwie wersje 🙂

Ja, do swoich nie dodałam cukru ani innego słodzika, ponieważ zjedliśmy je z cukrem pudrem. Jeśli chcecie gofry na słodko, polecam dodać cukier a nie erytrytol czy ksylitol, ponieważ te słodziki odbierają gofrom chrupkość.

 

Gofry bezglutenowe na jogurcie

Składniki na 5-6 gofrów

PRZYGOTOWANIE

  1. Masło ucieramy z jogurtem i jajkami. Następnie dodajemy mąki, sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 2-3 minuty.
  2. W tym czasie nagrzewamy gofrownicę. Nakładamy odpowiednią ilość ciasta i smażymy kilka minut. Polecam gofry przytrzymać w gofrownicy troszeczkę dłużej, wychodzą wtedy bardziej chrupiące.
  3. Studzimy na kratce.

Smacznego 🙂