DRUKUJ DRUKUJ

Gofry dyniowe bez glutenu

Sylwia

Gofry dyniowe bez glutenu

Można je przygotować w wersji bez laktozy, z napojem roślinnym lub  jak u mnie z mlekiem bez laktozy. Nie polecam gofrów trzymać zbyt długo w gofrownicy, gdyż gofry dyniowe bez glutenu szybko się przypiekają. Jeśli lubicie gofry bardziej chrupiące dodajcie do ciasta trochę więcej skrobi – wafle będą twardsze a dzięki temu również bardziej chrupkie. Ostrzegam tylko, że zbyt duża ilość mąki spowoduje, że będą bardziej suche, tak więc nie przesadzajcie 😉

Ja do swoich nie dodałam cukru, gdyż wolę je posłodzić po usmażeniu, lub zjeść ze słodkim sosem. Ale cukier oczywiście można dodać do ciasta. Nie polecam słodzików typu erytrytol czy ksylitol, gdyż mogą spowodować, że gofry będą bardzo miękkie i mało wyrośnięte.

 

Gofry dyniowe bez glutenu

Składniki na około 6 gofrów

  • 80 g puree z pieczonej dyni w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 80 g mleka lub napoju roślinnego
  • 25 g oleju np rzepakowego lub roztopionego masła
  • 30 g mąki ryżowej
  • 30-35 g skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody

 

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce umieszczamy puree z dyni, mleko, jajko i olej. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki i ponownie mieszamy.
  2. Porcję ciasta wlewamy na rozgrzaną płytę gofrownicy i smażymy 1-2 minuty – długość smażenia zależy od posiadanej gofrownicy.
  3. Gotowe gofry wyciągamy na kratkę.

Smacznego 🙂

Gofry dyniowe bez glutenu

Zobacz również

1 komentarzy

Ewa 20/09/2022 - 20:01

Super 🙂

Odpowiedz

Skomentuj