Gofry dyniowe bez glutenu
Można je przygotować w wersji bez laktozy, z napojem roślinnym lub jak u mnie z mlekiem bez laktozy. Nie polecam gofrów trzymać zbyt długo w gofrownicy, gdyż gofry dyniowe bez glutenu szybko się przypiekają. Jeśli lubicie gofry bardziej chrupiące dodajcie do ciasta trochę więcej skrobi – wafle będą twardsze a dzięki temu również bardziej chrupkie. Ostrzegam tylko, że zbyt duża ilość mąki spowoduje, że będą bardziej suche, tak więc nie przesadzajcie 😉
Ja do swoich nie dodałam cukru, gdyż wolę je posłodzić po usmażeniu, lub zjeść ze słodkim sosem. Ale cukier oczywiście można dodać do ciasta. Nie polecam słodzików typu erytrytol czy ksylitol, gdyż mogą spowodować, że gofry będą bardzo miękkie i mało wyrośnięte.
Gofry dyniowe bez glutenu
Składniki na około 6 gofrów
- 80 g puree z pieczonej dyni w temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 80 g mleka lub napoju roślinnego
- 25 g oleju np rzepakowego lub roztopionego masła
- 30 g mąki ryżowej
- 30-35 g skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
PRZYGOTOWANIE
- W misce umieszczamy puree z dyni, mleko, jajko i olej. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki i ponownie mieszamy.
- Porcję ciasta wlewamy na rozgrzaną płytę gofrownicy i smażymy 1-2 minuty – długość smażenia zależy od posiadanej gofrownicy.
- Gotowe gofry wyciągamy na kratkę.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Jedne z najlepszych gofrów bezglutenowych jakie jadłam! Dynia daje świetny posmak i konsystencje
Ogromnie się cieszę, że gofry smakują 🙂
Super 🙂