- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Gofry dyniowe bez glutenu

Gofry dyniowe bez glutenu

Można je przygotować w wersji bez laktozy, z napojem roślinnym lub  jak u mnie z mlekiem bez laktozy. Nie polecam gofrów trzymać zbyt długo w gofrownicy, gdyż gofry dyniowe bez glutenu szybko się przypiekają. Jeśli lubicie gofry bardziej chrupiące dodajcie do ciasta trochę więcej skrobi – wafle będą twardsze a dzięki temu również bardziej chrupkie. Ostrzegam tylko, że zbyt duża ilość mąki spowoduje, że będą bardziej suche, tak więc nie przesadzajcie 😉

Ja do swoich nie dodałam cukru, gdyż wolę je posłodzić po usmażeniu, lub zjeść ze słodkim sosem. Ale cukier oczywiście można dodać do ciasta. Nie polecam słodzików typu erytrytol czy ksylitol, gdyż mogą spowodować, że gofry będą bardzo miękkie i mało wyrośnięte.

 

Gofry dyniowe bez glutenu

Składniki na około 6 gofrów

 

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce umieszczamy puree z dyni, mleko, jajko i olej. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki i ponownie mieszamy.
  2. Porcję ciasta wlewamy na rozgrzaną płytę gofrownicy i smażymy 1-2 minuty – długość smażenia zależy od posiadanej gofrownicy.
  3. Gotowe gofry wyciągamy na kratkę.

Smacznego 🙂