Gofry na jogurcie w 10 minut bez glutenu
Dawno nie było gofrów, więc oto one. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Pomimo iż białek nie trzeba ubijać, gofry przytrzymane trochę dłużej w gofrownicy są chrupiące. W składzie jest proszek do pieczenia oraz soda i tak ma być. Jeśli nie dodacie sody, gofry nie urosną zbyt mocno, będą zbite i niechrupiące. Więc pamiętajcie, bo to ważne 🙂
Przygotowałam je w dwóch wersjach, z mąką owsianą oraz bez niej. Które lepsze? Szczerze, nam smakowały dwie wersje 🙂
Ja, do swoich nie dodałam cukru ani innego słodzika, ponieważ zjedliśmy je z cukrem pudrem. Jeśli chcecie gofry na słodko, polecam dodać cukier a nie erytrytol czy ksylitol, ponieważ te słodziki odbierają gofrom chrupkość.
Gofry na jogurcie w 10 minut bez glutenu – składniki i przygotowanie
Składniki na 5-6 gofrów
- 50 g miękkiego masła
- 150 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej (u mnie 3,5%)
- 2 jajka (rozmiar M)
- 90-100 g mąki bezglutenowej np
- po 30 g mąki owsianej bez glutenu, ryżowej i ziemniaczanej
- lub po 30 g mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej i 40 g mąki ryżowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- cukier opcjonalnie (nie polecam słodzików np erytrytol…)
PRZYGOTOWANIE
- Masło ucieramy z jogurtem i jajkami. Następnie dodajemy mąki, sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 2-3 minuty.
- W tym czasie nagrzewamy gofrownicę. Nakładamy odpowiednią ilość ciasta i smażymy kilka minut. Polecam gofry przytrzymać w gofrownicy troszeczkę dłużej, wychodzą wtedy bardziej chrupiące.
- Studzimy na kratce.
Smacznego 🙂