Gofry z jabłkiem i cynamonem
Na wstępie chciałam zaznaczyć, że gofry te nie są chrupiące. Przez dodatek jabłka wychodzą miękkie jak racuchy z owocami. Lekko chrupiące wyszły, kiedy przetrzymałam je dłużej w gofrownicy, ale kiedy ostygły, już takie nie były. Gofry z jabłkiem i cynamonem możecie zrobić w wersji bez nabiału, dodając zamiast mleka napój roślinny.
Mąki. Mi najbardziej smakują z dodatkiem albo samych skrobi (najczęściej miks kukurydzianej i ziemniaczanej) lub na budyniach. Ale przy tych drugich należy pamiętać, że w składzie mają aromat, wtedy jabłko i cynamon są mniej wyczuwalne.
Robiłam je rownież na mące ryżowej i skrobi – 40 g skrobi ziemniaczanej i 30 g mąki ryżowej. Wyszły dobre, aczkolwiek dla mnie te tylko ze skrobią lepsze . Zamiast mąki ryżowej można dodać np mąkę kukurydzianą lub z sorgo.
Piekłam je w głębokiej gofrownicy firmy Tefal. Na mniejszych, płytszych ilość gofrów zapewne będzie większa.
Gofry z jabłkiem i cynamonem – składniki i przygotowanie
Składniki na 4 mniejsze lub 2 duże gofry
- 100 g jabłka ( u mnie Szampion)
- 50 g mleka
- 20 g oleju
- 1 duże jajko
- 2 budynie bez cukru np waniliowe lub śmietankowe lub
- 70 g skrobi kukurydzianej lub miks ziemniaczanej i kukurydzianej
- lub 70 g innych mąk (czytaj opis wyżej)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
- Jabłka ścieramy na drobnych oczkach. Soku nie odlewamy.
- Dodajemy do jabłek jajko, mleko, olej i wszystko dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy wszystkie suche składniki i ponownie mieszamy.
- Nakładamy porcję ciasta na rozgrzaną płytę gofrownicy i smażymy do uzyskania (lekko) brązowego koloru.
Smacznego 🙂