Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Dania główneMięso

Gołąbki bez zawijania bez kapusty

Sylwia 07/06/2019
Sylwia 07/06/2019
gołąbki bez zawijania z cukinią

Gołąbki bez zawijania bez kapusty

Jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa, gołąbki. U mnie w domu, zawsze były wykonywane w tradycyjny sposób, czyli zawijane w liście kapusty. Potem, kiedy byłam nastolatką dzięki kuzynowi, który szkolił się na kucharza poznałam inny sposób robienia tego dania. A mianowicie były to gołąbki bez zawijania, w kształcie pulpetów z kapustą w środku. I takie też robiłam przez kilka ładnych lat. Niestety wraz z nadejściem chorób (autoimmunologicznych) musiałam wyeliminować ze swojej diety kapustę 🙁 Nie zrezygnowałam jednakże z gołąbków. Robię je nadal, ale kapustę zastąpiłam cukinią i tak oto powstały gołąbki bez zawijania bez kapusty. Jest z nimi trochę więcej roboty, ponieważ cukinia ma w sobie dużo wody i trzeba ją wcześniej podsmażyć, ale warto bo danie jest naprawdę bardzo dobre. Poniżej znajduje się przepis na dużą porcję. Robię ich tak dużo, ponieważ dzięki temu mam obiad na 2-3 dni. Nie polecam ich mrozić. Po pierwsze mrożona cukinia nie jest zbyt dobra. A po drugie gołąbki są zbyt delikatne, żeby je zamrażać.

Gołąbki bez zawijania bez kapusty

Składniki na dużą porcję

  • 150g surowego ryżu
  • 600g cukinii
  • 700g mięsa mielonego np udziec z indyka
  • 150g pieczarek (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, papryka słodka, chili do smaku

Sos:

  • 700ml płynnego przecieru pomidorowego
  • 400ml bulionu warzywnego
  • 150ml śmietanki ( u mnie 15%)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • po 1 łyżeczce suszonego oregano, bazylii i cukru
  • pieprz, sól, chili

 

PRZYGOTOWANIE

  1. SOS: Bulion wymieszać z przecierem, zagotować. Następnie dodać śmietankę i doprawić do smaku.
  2. Cukinię  i pieczarki (można obrać ale nie trzeba) zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć do momentu wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. 
  3. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
  4. Na dużej patelni rozgrzać olej. Z mięsa uformować pulpety i podsmażyć z każdej strony. Uwaga: masa mięsna może być dosyć rzadka,  ale po usmażeniu gołąbki nie będę już tak delikatne. 
  5. Przełożyć do brytfanki i zalać sosem pomidorowym. Następnie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30-40 minut.

Smacznego 🙂

gołąbki bez zawijania z cukinią

cukiniagołąbkimięso mielonepieczarkiryż
0 komentarzy 0
Poprzedni post
Ucierane ciasto z borówkami i migdałową kruszonką
następny post
Ciasto truskawkowe z jogurtową masą (bez glutenu)

Zobacz również

Tarta bezglutenowa z kiełbasą

07/05/2023

Pampuchy bezglutenowe na parze

28/04/2023

Zakwas bezglutenowy na żurek

21/03/2023

Knedle bezglutenowe z owocami

18/11/2022

Bezglutenowe bułki jogurtowe z mięsem mielonym

19/11/2021

Tortille wrapy bez glutenu

20/01/2021

Pierogi kakaowe bez glutenu

24/11/2020

Focaccia z czosnkiem bez glutenu

08/11/2020

Bezglutenowe naleśniki pieczone na patelni Woll

19/03/2020

Bezglutenowe naleśniki kakaowe

04/02/2020

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca