Gołąbki bez zawijania bez kapusty
Jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa, gołąbki. U mnie w domu, zawsze były wykonywane w tradycyjny sposób, czyli zawijane w liście kapusty. Potem, kiedy byłam nastolatką dzięki kuzynowi, który szkolił się na kucharza poznałam inny sposób robienia tego dania. A mianowicie były to gołąbki bez zawijania, w kształcie pulpetów z kapustą w środku. I takie też robiłam przez kilka ładnych lat. Niestety wraz z nadejściem chorób (autoimmunologicznych) musiałam wyeliminować ze swojej diety kapustę 🙁 Nie zrezygnowałam jednakże z gołąbków. Robię je nadal, ale kapustę zastąpiłam cukinią i tak oto powstały gołąbki bez zawijania bez kapusty. Jest z nimi trochę więcej roboty, ponieważ cukinia ma w sobie dużo wody i trzeba ją wcześniej podsmażyć, ale warto bo danie jest naprawdę bardzo dobre. Poniżej znajduje się przepis na dużą porcję. Robię ich tak dużo, ponieważ dzięki temu mam obiad na 2-3 dni. Nie polecam ich mrozić. Po pierwsze mrożona cukinia nie jest zbyt dobra. A po drugie gołąbki są zbyt delikatne, żeby je zamrażać.
Gołąbki bez zawijania bez kapusty
Składniki na dużą porcję
- 150g surowego ryżu
- 600g cukinii
- 700g mięsa mielonego np udziec z indyka
- 150g pieczarek (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- sól, pieprz, papryka słodka, chili do smaku
Sos:
- 700ml płynnego przecieru pomidorowego
- 400ml bulionu warzywnego
- 150ml śmietanki ( u mnie 15%)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- po 1 łyżeczce suszonego oregano, bazylii i cukru
- pieprz, sól, chili
PRZYGOTOWANIE
- SOS: Bulion wymieszać z przecierem, zagotować. Następnie dodać śmietankę i doprawić do smaku.
- Cukinię i pieczarki (można obrać ale nie trzeba) zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć do momentu wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
- Na dużej patelni rozgrzać olej. Z mięsa uformować pulpety i podsmażyć z każdej strony. Uwaga: masa mięsna może być dosyć rzadka, ale po usmażeniu gołąbki nie będę już tak delikatne.
- Przełożyć do brytfanki i zalać sosem pomidorowym. Następnie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30-40 minut.
Smacznego 🙂