- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Gołąbki bez zawijania bez kapusty

Gołąbki bez zawijania bez kapusty

Jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa, gołąbki. U mnie w domu, zawsze były wykonywane w tradycyjny sposób, czyli zawijane w liście kapusty. Potem, kiedy byłam nastolatką dzięki kuzynowi, który szkolił się na kucharza poznałam inny sposób robienia tego dania. A mianowicie były to gołąbki bez zawijania, w kształcie pulpetów z kapustą w środku. I takie też robiłam przez kilka ładnych lat. Niestety wraz z nadejściem chorób (autoimmunologicznych) musiałam wyeliminować ze swojej diety kapustę 🙁 Nie zrezygnowałam jednakże z gołąbków. Robię je nadal, ale kapustę zastąpiłam cukinią i tak oto powstały gołąbki bez zawijania bez kapusty. Jest z nimi trochę więcej roboty, ponieważ cukinia ma w sobie dużo wody i trzeba ją wcześniej podsmażyć, ale warto bo danie jest naprawdę bardzo dobre. Poniżej znajduje się przepis na dużą porcję. Robię ich tak dużo, ponieważ dzięki temu mam obiad na 2-3 dni. Nie polecam ich mrozić. Po pierwsze mrożona cukinia nie jest zbyt dobra. A po drugie gołąbki są zbyt delikatne, żeby je zamrażać.

Gołąbki bez zawijania bez kapusty

Składniki na dużą porcję

Sos:

 

PRZYGOTOWANIE

  1. SOS: Bulion wymieszać z przecierem, zagotować. Następnie dodać śmietankę i doprawić do smaku.
  2. Cukinię  i pieczarki (można obrać ale nie trzeba) zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć do momentu wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. 
  3. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
  4. Na dużej patelni rozgrzać olej. Z mięsa uformować pulpety i podsmażyć z każdej strony. Uwaga: masa mięsna może być dosyć rzadka,  ale po usmażeniu gołąbki nie będę już tak delikatne. 
  5. Przełożyć do brytfanki i zalać sosem pomidorowym. Następnie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30-40 minut.

Smacznego 🙂