Jagodzianki z kruszonką bez glutenu
U mnie to bardziej borówianki i malinianki, gdyż tutaj gdzie mieszkam, nie ma szans na kupno świeżych jagód. Ale pomimo innego wypełnienia bułeczki wyszły bardzo dobre. Mięciutkie, elastyczne i delikatnie słodkie. U mnie wersja z kruszonką, ale możecie ją pominąć i gotowe bułeczki obsypać cukrem pudrem lub oblać lukrem. Jeśli lubicie słodkie wypieki, dodajcie do ciasta więcej cukru, gdyż przy dwóch łyżkach jagodzianki są delikatnie słodkie. Tak samo z owocami, jeśli Wasze są kwaśne, przed umieszczaniem w bułce możecie wymieszać je z cukrem.
Jagodzianki piekłam w południe a ostatnią sztukę zjedliśmy tego samego dnia wieczorem, więc niestety nie wiem jak długo zachowają świeżość. Po 6 godzinach nadal były dobre, ale podejrzewam, że następnego dnia, trzeba by było je już odświeżać. Jeśli Wam zostaną na następny dzień, możecie napisać w komentarzu, czy nadal są zjadliwe.
Jagodzianki z kruszonką bez glutenu – składniki i przygotowanie
Składniki na 6 jagodzianek
- 1 jajko
- 200 g lekko ciepłego mleka
- 50 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 60 g roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki octu
- 250 g mąki bezglutenowej np
- 90 g maki ryżowej
- 80 g mąki owsianej bez glutenu
- 80 g tapioki lub innej skrobi
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 16-17 g łusek babki jajowatej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru (można więcej, przy tej ilości bułki są mało słodkie)
Dodatkowo
- owoce – borówki, jagody, maliny, poziomki, truskawki…
- jajko do posmarowania bułeczek
Kruszonka
- 20 g zimnego masła
- 40 g mąki np 30 owsianej i 10 g skrobi
- 20 g cukru
PRZYGOTOWANIE
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie mąki mieszamy razem. Mleko lekko podgrzewamy. Owoce myjemy i odstawiamy do wyschnięcia.
- Ze świeżych drożdży robimy zaczyn – w misce umieszczamy drożdże, łyżkę cukru, 2-3 łyżki mieszanki mąk oraz trochę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Przy drożdżach suszonych zaczyn nie jest konieczny.
- Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki oprócz octu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Nie martwcie się, jeśli ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje po wyrośnięciu.


- Do wyrośniętego ciasta dodajemy ocet i ponownie mieszamy. Można to zrobić albo za pomocą łyżki albo dłoni, wtedy należy ciasto delikatnie ugniatać, gdyż końcowa konsystencja jest zwarta ale nadal klejąca.
- Wierzch ciasta obsypujemy delikatnie skrobią (u mnie pół łyżki) a następnie za pomocą łyżki dzielimy je na 6 równych części – u mnie każda miała około 110 gramów. Skrobia jest po to, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Każdą część delikatnie wyrabiamy w rękach a następnie spłaszczamy. Na środku placka umieszczamy sporą ilość owoców i delikatnie sklejamy brzegi ciasta aby powstała owalna bułeczka.
- Gotowe bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. Zachowajcie spore odległości między bułkami, gdyż sporo rosną.
- W tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy tak długo, aż uzyskamy kruszonkę o odpowiedniej dla nas wielkości.
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem a następnie obsypujemy kruszonką.
- Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół.
- Upieczone studzimy na kratce. Nie polecam jeść ciepłych gdyż mogą być gumowate.
Smacznego 🙂
Czy mleko roślinne będzie to pasowało??
Tak, może być mleko roślinne. Konsystencja ciasta będzie taka sama, ale podczas pieczenia bułeczki mogą (ale nie muszą) inaczej się przypiekać, tzn słabiej.
Pozdrawiam
Świetny przepis. Jak zresztą wszystkie. Dziękuję😊
Dziękuję za opinię 🙂 Cieszę się, że jagodzianki smakują 🙂 Pozdrawiam
Jak to z tym jajkiem jest, czy to jedno jajko idzie do ciasta, czy dopiero na koniec smarujemy nim bulki?
Witam,
Jajko dodawane jest do ciasta, do posmarowania jest dodatkowe – już poprawiam w przepisie.
Pozdrawiam
Dziekuje, zrobilam, pyszne buleczki, ja nadzialam serkiem i nutella. Pierwszy bezglutenowy wypiek jaki mi sie udal, jestem zachwycona 🙂
Pierwszy raz się spotykam, żeby do drożdżowego ciasta dodawać proszek do pieczniecznia (ale przyznam, że nie jestem doświadczona kucharka) – czy jest on tu konieczny?
Nie jest konieczny, ale wg mnie proszek do pieczenia ma wpływ na puszystość ciasta. Robiłam nie raz ciasta drożdżowe z proszkiem i bez niego i według mnie te z proszkiem były bardziej puszyste.
Pozdrawiam
Czy można pominąć łuseki babki jajowatej?
Witam,
Jeśli chce się Pani trzymać proporcji z przepisu to nie, ponieważ ciasto będzie bardzo rzadkie – łuski babki jajowatej zagęszczają i uelastyczniają ciasto bezglutenowe.
Babkę można pominąć jeśli:
-zamiast mąk jednorodnych użyje Pani mieszankę mąk bg, która ma w składzie zagęstnik np babkę lub gumę guar…
-doda Pani mniej płynów (w tym przypadku jogurtu i mleka). Ile? nie jestem w stanie określić, gdyż nigdy nie robiłam takich bułek bez babki. Ale w tym przypadku trzeba się liczyć z tym, że jagodzianki będą dobre (tzn miękkie) przez krótki okres czasu a surowe ciasto będzie mniej elastyczne.
Pozdrawiam
Jagodzianki pyszne, piekę juz drugi raz, dziękujemy za przepis😊
Super 🙂 Cieszę się, że jagodzianki smakują. Pozdrawiam 🙂
Jaką można inną dać skrobie zamiast z tapioki?
Skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną.
Dziękuję 🙂
Czy nastepnego dnia sa caly czas dobre czy jyz twarde?
Są twardsze, ale wg mnie nadal zjadliwe. Jeśli będą za suche można je „odświeżyć” czyli podgrzać np w kuchence mikrofalowej, na patelni czy piekarniku 🙂
Pozdrawiam
Czy zamiast mąki owsiane można dać mąkę kukurydzianą?
Można spróbować z mąką kukurydzianą, ale pewnie będzie trzeba jej dać trochę więcej, gdyż mniej chłonie płyny. Nie robiłam nigdy bułek na takiej mieszance (kukurydziana, ryżowa i skrobi), więc nie wiem czy będą dobre. Mąka kukurydziana może (ale nie musi) spowodować, że bułeczki będą bardziej kruche i suche. Daj znać jak wyszły, jeśli zdecydujesz się na ten mix 🙂
Bardzo dziękuję za odpowiedź