DRUKUJ DRUKUJ

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

Sylwia

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

U mnie to bardziej borówianki i malinianki, gdyż tutaj gdzie mieszkam, nie ma szans na kupno świeżych jagód. Ale pomimo innego wypełnienia bułeczki wyszły bardzo dobre. Mięciutkie, elastyczne i delikatnie słodkie. U mnie wersja z kruszonką, ale możecie ją pominąć i gotowe bułeczki obsypać cukrem pudrem lub oblać lukrem. Jeśli lubicie słodkie wypieki, dodajcie do ciasta więcej cukru, gdyż przy dwóch łyżkach jagodzianki z kruszonką bez glutenu są delikatnie słodkie. Tak samo z owocami, jeśli Wasze są kwaśne, przed umieszczaniem w bułce możecie wymieszać je z cukrem.

Jagodzianki piekłam w południe a ostatnią sztukę zjedliśmy tego samego dnia wieczorem, więc niestety nie wiem jak długo zachowają świeżość. Po 6 godzinach nadal były dobre, ale podejrzewam, że następnego dnia, trzeba by było je już odświeżać. Jeśli Wam zostaną na następny dzień, możecie napisać w komentarzu, czy nadal są zjadliwe.

 

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

Składniki na 6 jagodzianek

  • 1 jajko
  • 200 g lekko ciepłego mleka
  • 50 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 60 g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki octu
  • 250 g mąki bezglutenowej np
    • 90 g maki ryżowej
    • 80 g mąki owsianej bez glutenu
    • 80 g tapioki lub innej skrobi*
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 16-17 g łusek babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru (można więcej, przy tej ilości bułki są mało słodkie) 

*dodając inną skrobie możliwe, że będzie trzeba dodać jej więcej, gdyż każda mąka inaczej chłonie płyny i uelastycznia ciasto.  

Dodatkowo

  • owoce – borówki, jagody, maliny, poziomki, truskawki…
  • jajko do posmarowania bułeczek

Kruszonka

  • 20 g zimnego masła
  • 40 g mąki np 30 owsianej i 10 g skrobi
  • 20 g cukru

 

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu – przygotowanie 

  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie mąki mieszamy razem. Mleko lekko podgrzewamy. Owoce myjemy i odstawiamy do wyschnięcia.
  • Ze świeżych drożdży robimy zaczyn – w misce umieszczamy drożdże, łyżkę cukru, 2-3 łyżki mieszanki mąk oraz trochę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Przy drożdżach suszonych zaczyn nie jest konieczny.
  • Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki oprócz octu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Nie martwcie się, jeśli ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje po wyrośnięciu.

Przed wyrastaniem

 

Ciasto wyrośnięte

 

  • Do wyrośniętego ciasta dodajemy ocet i ponownie mieszamy. Można to zrobić albo za pomocą łyżki albo dłoni, wtedy należy ciasto delikatnie ugniatać, gdyż końcowa konsystencja jest zwarta ale nadal klejąca.

 

  • Wierzch ciasta obsypujemy delikatnie skrobią (u mnie pół łyżki) a następnie za pomocą łyżki dzielimy je na 6 równych części – u mnie każda miała około 110 gramów. Skrobia jest po to, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Każdą część delikatnie wyrabiamy w rękach a następnie spłaszczamy. Na środku placka umieszczamy sporą ilość owoców i delikatnie sklejamy brzegi ciasta aby powstała owalna bułeczka.

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

 

  • Gotowe bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. Zachowajcie spore odległości między bułkami, gdyż sporo rosną.

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

 

  • W tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy tak długo, aż uzyskamy kruszonkę o odpowiedniej dla nas wielkości.
  • Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem a następnie obsypujemy kruszonką.
  • Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół.
  • Upieczone studzimy na kratce. Nie polecam jeść ciepłych gdyż mogą być gumowate.

Smacznego 🙂

 

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

 

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

Zobacz również

29 komentarzy

Alina 18/07/2022 - 16:55

Przepisz świetny, jagodzianki wyborne! Kolejny raz bez rozczarowania, zupełnie jak glutenowe. Pierwszy raz smakuje nam bezglutenowa kruszonka! Dodaliśmy tylko troszkę więcej cukru do przepisu. Dziękujemy!

Odpowiedz
Sylwia 18/07/2022 - 21:03

Super. Dziękuje za komentarz. Co do cukru, to my po prostu wolimy mniej słodkie wypieki, dlatego często informuje w przepisie, że można dodać do więcej 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Magdalena 17/07/2022 - 15:01

Czy jajko można pominąć?

Odpowiedz
Sylwia 17/07/2022 - 15:17

Nigdy nie próbowałam upiec tych jagodzianek bez jajka. Można spróbować zastąpić jajko jogurtem, dodać tak z 30-40 gramów. Albo wzorować się na tym przepisie https://kuchniabezglutenu.pl/proste-drozdzowki-bez-glutenu-laktozy-i-jajek/
Pozdrawiam

Odpowiedz
Beata 06/07/2022 - 10:14

Czy mąka kokosowa też się nada?
Masło i jogurt bez laktozy oraz mleko owsiane/sojowe mogą być zamiennikiem?

Odpowiedz
Sylwia 06/07/2022 - 10:46

Produkty mleczne jak najbardziej można zamienić na wersje bez laktozy lub roślinne.
Tylko mąka kokosowa? Będzie ciężko, ponieważ mąka ta bardzo mocno chłonie płyny, wiec trzeba dać jej zdecydowanie mniej. Dodatkowo mąka kokosowa powoduje, że wypieki są suche i kruche. Można spróbować, ale nie jestem w stanie napisać ile jej należy dodać do ciasta i nie gwarantuje, że bułeczki będą dobre.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Anna 11/02/2022 - 20:08

Czy mleko roślinne będzie to pasowało??

Odpowiedz
Sylwia 11/02/2022 - 20:13

Tak, może być mleko roślinne. Konsystencja ciasta będzie taka sama, ale podczas pieczenia bułeczki mogą (ale nie muszą) inaczej się przypiekać, tzn słabiej.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Anna 17/01/2021 - 11:04

Świetny przepis. Jak zresztą wszystkie. Dziękuję😊

Odpowiedz
Sylwia 17/01/2021 - 16:16

Dziękuję za opinię 🙂 Cieszę się, że jagodzianki smakują 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Anna 28/10/2020 - 17:19

Jak to z tym jajkiem jest, czy to jedno jajko idzie do ciasta, czy dopiero na koniec smarujemy nim bulki?

Odpowiedz
Sylwia 29/10/2020 - 13:18

Witam,
Jajko dodawane jest do ciasta, do posmarowania jest dodatkowe – już poprawiam w przepisie.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Anna 30/10/2020 - 17:48

Dziekuje, zrobilam, pyszne buleczki, ja nadzialam serkiem i nutella. Pierwszy bezglutenowy wypiek jaki mi sie udal, jestem zachwycona 🙂

Odpowiedz
Justyna 30/09/2021 - 19:47

Pierwszy raz się spotykam, żeby do drożdżowego ciasta dodawać proszek do pieczniecznia (ale przyznam, że nie jestem doświadczona kucharka) – czy jest on tu konieczny?

Odpowiedz
Sylwia 01/10/2021 - 07:13

Nie jest konieczny, ale wg mnie proszek do pieczenia ma wpływ na puszystość ciasta. Robiłam nie raz ciasta drożdżowe z proszkiem i bez niego i według mnie te z proszkiem były bardziej puszyste.

Pozdrawiam

Karolina 17/08/2022 - 07:50

Mi po wyrośnięciu została bardzo luźna konsystencją dodałam mąki owsianej i wyrobiłam jeszcze raz. Rozwałkowałam i posmarowałam masą serową z 500g sera zawinęłam i pokroiłam na 15 części. Z duszą na ramieniu bo bałam się że się ciasto od sera się nie upiecze ale to jest mega przepis. Coś fantastycznego pierwszy raz bułki bezglutenowe urosły upiekły się fantastycznie, kruszonka pyszna. Nawet mój mąż który nie musi być bezglutenowy jest zachwycony.

Sylwia 18/08/2022 - 10:01

Bardzo dziękuje za komentarz 🙂 Co do ciasta, to dużo zależy od producenta mąk – jedne chłoną płyny bardziej, drugie bardziej. Ja też czasami po wyrośnięciu muszę dodać mąkę, bo inaczej ciasto jest bardzo klejące. Super, że ciasto (a bardziej rolady) się udały i smakowały 🙂

Pozdrawiam 🙂

Natalia 08/11/2020 - 21:31

Czy można pominąć łuseki babki jajowatej?

Odpowiedz
Sylwia 09/11/2020 - 06:34

Witam,
Jeśli chce się Pani trzymać proporcji z przepisu to nie, ponieważ ciasto będzie bardzo rzadkie – łuski babki jajowatej zagęszczają i uelastyczniają ciasto bezglutenowe.
Babkę można pominąć jeśli:
-zamiast mąk jednorodnych użyje Pani mieszankę mąk bg, która ma w składzie zagęstnik np babkę lub gumę guar…
-doda Pani mniej płynów (w tym przypadku jogurtu i mleka). Ile? nie jestem w stanie określić, gdyż nigdy nie robiłam takich bułek bez babki. Ale w tym przypadku trzeba się liczyć z tym, że jagodzianki będą dobre (tzn miękkie) przez krótki okres czasu a surowe ciasto będzie mniej elastyczne.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Agnieszka 09/07/2020 - 10:22

Jagodzianki pyszne, piekę juz drugi raz, dziękujemy za przepis😊

Odpowiedz
Sylwia 09/07/2020 - 12:56

Super 🙂 Cieszę się, że jagodzianki smakują. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
margli8212 06/07/2020 - 15:00

Jaką można inną dać skrobie zamiast z tapioki?

Odpowiedz
Sylwia 06/07/2020 - 15:03

Skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną.

Odpowiedz
margli8212 06/07/2020 - 15:41

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Kasia 15/08/2021 - 16:00

Czy nastepnego dnia sa caly czas dobre czy jyz twarde?

Odpowiedz
Sylwia 15/08/2021 - 16:25

Są twardsze, ale wg mnie nadal zjadliwe. Jeśli będą za suche można je „odświeżyć” czyli podgrzać np w kuchence mikrofalowej, na patelni czy piekarniku 🙂
Pozdrawiam

Anna 10/07/2020 - 04:04

Czy zamiast mąki owsiane można dać mąkę kukurydzianą?

Odpowiedz
Sylwia 10/07/2020 - 06:24

Można spróbować z mąką kukurydzianą, ale pewnie będzie trzeba jej dać trochę więcej, gdyż mniej chłonie płyny. Nie robiłam nigdy bułek na takiej mieszance (kukurydziana, ryżowa i skrobi), więc nie wiem czy będą dobre. Mąka kukurydziana może (ale nie musi) spowodować, że bułeczki będą bardziej kruche i suche. Daj znać jak wyszły, jeśli zdecydujesz się na ten mix 🙂

Odpowiedz
Ania 11/07/2020 - 08:32

Bardzo dziękuję za odpowiedź

Odpowiedz

Skomentuj