Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Bułki na słodkoCiastoDrożdżowePieczywoPieczywo na drożdżach

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

Sylwia 06/07/2020
Sylwia 06/07/2020 DRUKUJ DRUKUJ
31,7K

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

U mnie to bardziej borówianki i malinianki, gdyż tutaj gdzie mieszkam, nie ma szans na kupno świeżych jagód. Ale pomimo innego wypełnienia bułeczki wyszły bardzo dobre. Mięciutkie, elastyczne i delikatnie słodkie. U mnie wersja z kruszonką, ale możecie ją pominąć i gotowe bułeczki obsypać cukrem pudrem lub oblać lukrem. Jeśli lubicie słodkie wypieki, dodajcie do ciasta więcej cukru, gdyż przy dwóch łyżkach jagodzianki z kruszonką bez glutenu są delikatnie słodkie. Tak samo z owocami, jeśli Wasze są kwaśne, przed umieszczaniem w bułce możecie wymieszać je z cukrem.

Jagodzianki piekłam w południe a ostatnią sztukę zjedliśmy tego samego dnia wieczorem, więc niestety nie wiem jak długo zachowają świeżość. Po 6 godzinach nadal były dobre, ale podejrzewam, że następnego dnia, trzeba by było je już odświeżać. Jeśli Wam zostaną na następny dzień, możecie napisać w komentarzu, czy nadal są zjadliwe.

 

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

Składniki na 6 jagodzianek

  • 1 jajko
  • 200 g lekko ciepłego mleka
  • 50 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 60 g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki octu
  • 250 g mąki bezglutenowej**np
    • 90 g maki ryżowej
    • 80 g mąki owsianej bez glutenu
    • 80 g tapioki lub innej skrobi*
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 16-17 g łusek babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru (można więcej, przy tej ilości bułki są mało słodkie) 

*dodając inną skrobie możliwe, że będzie trzeba dodać jej więcej, gdyż każda mąka inaczej chłonie płyny i uelastycznia ciasto.
**mąka mące nie jest równa. Jedna chłonie płyny mocniej, druga słabiej. Jeśli po wyrośnięciu Wasze ciasto nadal będzie mega klejące, nie będzie zwarte, dodajcie więcej mąki np owsianej lub ryżowej. Zacznijcie od 10-20 gramów i dodawajcie w miarę potrzeby. Starajcie się nie przesadzać, bo im więcej mąki tym ciasto po wypieczenia twardsze. 

Dodatkowo

  • owoce – borówki, jagody, maliny, poziomki, truskawki…
  • jajko do posmarowania bułeczek

Kruszonka

  • 20 g zimnego masła
  • 40 g mąki np 30 owsianej i 10 g skrobi
  • 20 g cukru

 

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu – przygotowanie 

  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie mąki mieszamy razem. Mleko lekko podgrzewamy. Owoce myjemy i odstawiamy do wyschnięcia.
  • Ze świeżych drożdży robimy zaczyn – w misce umieszczamy drożdże, łyżkę cukru, 2-3 łyżki mieszanki mąk oraz trochę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Przy drożdżach suszonych zaczyn nie jest konieczny.
  • Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki oprócz octu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Nie martwcie się, jeśli ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje po wyrośnięciu.

Przed wyrastaniem

 

Ciasto wyrośnięte

 

  • Do wyrośniętego ciasta dodajemy ocet i ponownie mieszamy. Można to zrobić albo za pomocą łyżki albo dłoni, wtedy należy ciasto delikatnie ugniatać, gdyż końcowa konsystencja jest zwarta ale nadal klejąca. Jeśli ciasto jest bardzo klejące, nie jest zwarte, należy dodać więcej mąki np owsianej. 

 

  • Wierzch ciasta obsypujemy delikatnie skrobią (u mnie pół łyżki) a następnie za pomocą łyżki dzielimy je na 6 równych części – u mnie każda miała około 110 gramów. Skrobia jest po to, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Każdą część delikatnie wyrabiamy w rękach a następnie spłaszczamy. Na środku placka umieszczamy sporą ilość owoców i delikatnie sklejamy brzegi ciasta aby powstała owalna bułeczka.

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

 

  • Gotowe bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. Zachowajcie spore odległości między bułkami, gdyż sporo rosną.

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

 

  • W tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy tak długo, aż uzyskamy kruszonkę o odpowiedniej dla nas wielkości.
  • Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem a następnie obsypujemy kruszonką.
  • Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół.
  • Upieczone studzimy na kratce. Nie polecam jeść ciepłych gdyż mogą być gumowate.

Smacznego 🙂

 

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

 

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

2020borówkidrożdżejagodyjogurt naturalnymaliny
48 komentarzy 14
Sylwia

Poprzedni post
Bezglutenowe ciasto na maślance z owocami
następny post
Tarta mocno borówkowa bez glutenu

You may also like

Babka drożdżowa bez glutenu

11/04/2025

Bezglutenowy mazurek wielkanocny

09/04/2025

Bezglutenowy chleb z maślanką

04/04/2025

Bezglutenowa pizza bez drożdży

02/04/2025

Babka marmurkowa na śmietanie

25/03/2025

Bułeczki śniadaniowe

30/01/2025

Drożdżowe babeczki bez glutenu

22/11/2024

Drożdżowe bułki bez glutenu

18/11/2024

Chleb gryczano ryżowy ze śliwką

15/03/2024

Ciasto pleśniak z jabłkami

07/03/2024

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

48 komentarzy

Lukasz 26/08/2024 - 09:08

U mnie niestety się trochę nie udało, może dlatego, że nie mam piekarniku góra, dół oraz dlatego, że ciasto miałem dość lepkie przy składaniu, dużo bardziej lepkie niż na zdjęciach. Poza tym mam wrażenie, że z malin tyle soku się wylało, że trochę to ciasto „rozbabłało”. Siostra mi poradziła następnym razem obtaczać w skrobii owoce przed pieczeniem w bułkach.

Po 25 minutach góra się pięknie zarumieniła, spód był jak surowe ciasto do pizzy 🙁 musiałem je później położyć na ruszt do mięsa do góry spodem i włączyć grill z góry, żeby ten spód upiec 😀

Po łącznie dodatkowych 40 minutach były okej 😀 Ale mój 1+ nazwał je po angielsku „biscuits” więc wyszły dość płaskie 😀 Kiedyś spróbuję jeszcze raz 🙂

Odpowiedz
Sylwia 31/08/2024 - 19:47

Jeśli ciasto jest bardziej rzadkie niż u mnie na zdjęciach, to polecam dodać więcej mąki np ryżowej. Maliny zdecydowanie więcej soku puszczają niż jagody, dlatego rzeczywiście można je przed dodaniem do ciasta obsypać skrobią np ziemniaczaną.
Jeśli masz funkcję termoobiegu to można na niej sprobować je upiec – w tym przypadku polecam zmniejszyć temperaturę pieczenia o 10 stopni.

Odpowiedz
Agnieszka 16/08/2024 - 11:05

Dzień dobry, czy można zrobić z mrożonymi jagodami?

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Sylwia 16/08/2024 - 15:38

Dzien dobry,

Tak, ale jagody najlepiej wczesniej odmrozić na sitku. Zimnych nie polecam dodawac do środka, ponieważ ciasto może mieć problemy z wystaraniem.

Odpowiedz
Gosia 02/08/2024 - 15:22

Wyszły rewelacyjne. Jeszcze ciepłe znikały w mgnieniu oka. Pychotka

Odpowiedz
Sylwia 02/08/2024 - 21:38

Mega się cieszę, że jagodzianki smakowały 🙂 ciepłe najlepsze 🙂

Odpowiedz
Agata 05/07/2024 - 17:18

A po co ocet ??
I ile?

Odpowiedz
Sylwia 05/07/2024 - 17:24

Ocet w połączeniu z proszkiem do pieczenia bąbelkuje, dzięki czemu ciasto jest pulchniejsze. Zamiast octu może być również sok z cytryny.
Ilość taka jak jest podana w przepisie – 1,5 łyżeczki.

Odpowiedz
Anna 25/06/2024 - 16:22

Nieskromnie powiem, że wyszly mi na wypasie. Upchalam srodek tak, jak robi to Rozkoszny, a kruszankę lubię w duzych grudkach i tak też posypałam (zrobiłam kruszankę z 1,5 porcji). Petarda! Szkoda, ze nie mogę dodać zdjęcia 🙁

Odpowiedz
Sylwia 28/06/2024 - 10:18

Mega się cieszę 🙂 u mnie z kruszonką wręcz odwrotnie, najbardziej mi smakuje drobna i delikatna 🙂
pomyśle nad opcją dodawania zdjęć 🙂 dziękuje za komentarz

Odpowiedz
Zara 12/06/2024 - 18:01

Jadłam dzisiaj te jagodzianki i chciało mi się płakać ze szczęścia 🥹 przymusowa dieta bezglutenowa dla osoby, która jest kulinarnym beztalenciem to naprawdę duże wyzwanie, ale wszystko się udało i było pyszne 💙 pierwsza jagodzianka od wielu lat. dziękuję!

Odpowiedz
Sylwia 15/06/2024 - 09:11

Mega się cieszę, że jagodzianki smakowały 🙂

Odpowiedz
Alina 18/07/2022 - 16:55

Przepisz świetny, jagodzianki wyborne! Kolejny raz bez rozczarowania, zupełnie jak glutenowe. Pierwszy raz smakuje nam bezglutenowa kruszonka! Dodaliśmy tylko troszkę więcej cukru do przepisu. Dziękujemy!

Odpowiedz
Sylwia 18/07/2022 - 21:03

Super. Dziękuje za komentarz. Co do cukru, to my po prostu wolimy mniej słodkie wypieki, dlatego często informuje w przepisie, że można dodać do więcej 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Magdalena 17/07/2022 - 15:01

Czy jajko można pominąć?

Odpowiedz
Sylwia 17/07/2022 - 15:17

Nigdy nie próbowałam upiec tych jagodzianek bez jajka. Można spróbować zastąpić jajko jogurtem, dodać tak z 30-40 gramów. Albo wzorować się na tym przepisie https://kuchniabezglutenu.pl/proste-drozdzowki-bez-glutenu-laktozy-i-jajek/
Pozdrawiam

Odpowiedz
Beata 06/07/2022 - 10:14

Czy mąka kokosowa też się nada?
Masło i jogurt bez laktozy oraz mleko owsiane/sojowe mogą być zamiennikiem?

Odpowiedz
Sylwia 06/07/2022 - 10:46

Produkty mleczne jak najbardziej można zamienić na wersje bez laktozy lub roślinne.
Tylko mąka kokosowa? Będzie ciężko, ponieważ mąka ta bardzo mocno chłonie płyny, wiec trzeba dać jej zdecydowanie mniej. Dodatkowo mąka kokosowa powoduje, że wypieki są suche i kruche. Można spróbować, ale nie jestem w stanie napisać ile jej należy dodać do ciasta i nie gwarantuje, że bułeczki będą dobre.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Anna 11/02/2022 - 20:08

Czy mleko roślinne będzie to pasowało??

Odpowiedz
Sylwia 11/02/2022 - 20:13

Tak, może być mleko roślinne. Konsystencja ciasta będzie taka sama, ale podczas pieczenia bułeczki mogą (ale nie muszą) inaczej się przypiekać, tzn słabiej.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Anna 17/01/2021 - 11:04

Świetny przepis. Jak zresztą wszystkie. Dziękuję😊

Odpowiedz
Sylwia 17/01/2021 - 16:16

Dziękuję za opinię 🙂 Cieszę się, że jagodzianki smakują 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Anna 28/10/2020 - 17:19

Jak to z tym jajkiem jest, czy to jedno jajko idzie do ciasta, czy dopiero na koniec smarujemy nim bulki?

Odpowiedz
Sylwia 29/10/2020 - 13:18

Witam,
Jajko dodawane jest do ciasta, do posmarowania jest dodatkowe – już poprawiam w przepisie.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Anna 30/10/2020 - 17:48

Dziekuje, zrobilam, pyszne buleczki, ja nadzialam serkiem i nutella. Pierwszy bezglutenowy wypiek jaki mi sie udal, jestem zachwycona 🙂

Odpowiedz
Justyna 30/09/2021 - 19:47

Pierwszy raz się spotykam, żeby do drożdżowego ciasta dodawać proszek do pieczniecznia (ale przyznam, że nie jestem doświadczona kucharka) – czy jest on tu konieczny?

Odpowiedz
Sylwia 01/10/2021 - 07:13

Nie jest konieczny, ale wg mnie proszek do pieczenia ma wpływ na puszystość ciasta. Robiłam nie raz ciasta drożdżowe z proszkiem i bez niego i według mnie te z proszkiem były bardziej puszyste.

Pozdrawiam

Karolina 17/08/2022 - 07:50

Mi po wyrośnięciu została bardzo luźna konsystencją dodałam mąki owsianej i wyrobiłam jeszcze raz. Rozwałkowałam i posmarowałam masą serową z 500g sera zawinęłam i pokroiłam na 15 części. Z duszą na ramieniu bo bałam się że się ciasto od sera się nie upiecze ale to jest mega przepis. Coś fantastycznego pierwszy raz bułki bezglutenowe urosły upiekły się fantastycznie, kruszonka pyszna. Nawet mój mąż który nie musi być bezglutenowy jest zachwycony.

Sylwia 18/08/2022 - 10:01

Bardzo dziękuje za komentarz 🙂 Co do ciasta, to dużo zależy od producenta mąk – jedne chłoną płyny bardziej, drugie bardziej. Ja też czasami po wyrośnięciu muszę dodać mąkę, bo inaczej ciasto jest bardzo klejące. Super, że ciasto (a bardziej rolady) się udały i smakowały 🙂

Pozdrawiam 🙂

Natalia 08/11/2020 - 21:31

Czy można pominąć łuseki babki jajowatej?

Odpowiedz
Sylwia 09/11/2020 - 06:34

Witam,
Jeśli chce się Pani trzymać proporcji z przepisu to nie, ponieważ ciasto będzie bardzo rzadkie – łuski babki jajowatej zagęszczają i uelastyczniają ciasto bezglutenowe.
Babkę można pominąć jeśli:
-zamiast mąk jednorodnych użyje Pani mieszankę mąk bg, która ma w składzie zagęstnik np babkę lub gumę guar…
-doda Pani mniej płynów (w tym przypadku jogurtu i mleka). Ile? nie jestem w stanie określić, gdyż nigdy nie robiłam takich bułek bez babki. Ale w tym przypadku trzeba się liczyć z tym, że jagodzianki będą dobre (tzn miękkie) przez krótki okres czasu a surowe ciasto będzie mniej elastyczne.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Magdalena 25/08/2024 - 19:10

Czy mogę prosić o informacje jaka funkcję w cieście pełni ocet?

Odpowiedz
Sylwia 31/08/2024 - 19:43

Ocet z proszkiem do pieczenia lub sodą bombelkuje, dzięki czemu ciasto jest bardziej pulchne. Zamiast octu może być tez sok z cytryny.

Odpowiedz
Agnieszka 09/07/2020 - 10:22

Jagodzianki pyszne, piekę juz drugi raz, dziękujemy za przepis😊

Odpowiedz
Sylwia 09/07/2020 - 12:56

Super 🙂 Cieszę się, że jagodzianki smakują. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Alexa 16/07/2023 - 13:43

Konsystencje miałam ciut mniej zwartą, miałam problem z uformułowaniem, teraz widzę w komentarzach, że mogłam dodać Ciut więcej mąki na koniec i wyrobić. Nie szkodzi, chyba wyszły xD dziękuję za przepis 😉 pierwszy raz spotykam się na polskiej stronie z użyciem łuski, zagraniczne przepisy dużo częściej to mają 😉

Odpowiedz
Sylwia 16/07/2023 - 14:35

Niestety mąka mące nie jest równa. Jedne chłoną płyny mocniej, drugie słabiej, stąd różnice w konsystencji. W takim przypadku należy dodać więcej mąki – dopisałam właśnie tę informacje do przepisu.
W nowych przepisach podaje na jakich mąkach robię dany przepis, żeby właśnie uniknąć takich sytuacji.
Ja od dawna pracuje z łuskami 🙂 szybko zrezygnowałam z gotowych mieszanek, zastąpiłam je mąkami jednorodnymi z dodatkiem łusek.

Odpowiedz
Alexa 17/07/2023 - 13:22

Ja dopiero niedawno odkryłam łuskę, ale nie muszę często gotować bezglutenowo, tylko na okazje jak przyjeżdża bratowa 😉 jagodzianki rozjechały się w ciastka z jagodami, ale nadal były pyszny i zadowoliły bezglutenowca;)) mogłam wcześniej pomyśleć o dodaniu więcej mąki i wyrobieniu na nowo, no trudno 😉 następnym razem będzie lepiej ;)) dziękuję za przepis 😉

Odpowiedz
margli8212 06/07/2020 - 15:00

Jaką można inną dać skrobie zamiast z tapioki?

Odpowiedz
Sylwia 06/07/2020 - 15:03

Skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną.

Odpowiedz
margli8212 06/07/2020 - 15:41

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Kasia 15/08/2021 - 16:00

Czy nastepnego dnia sa caly czas dobre czy jyz twarde?

Odpowiedz
Sylwia 15/08/2021 - 16:25

Są twardsze, ale wg mnie nadal zjadliwe. Jeśli będą za suche można je „odświeżyć” czyli podgrzać np w kuchence mikrofalowej, na patelni czy piekarniku 🙂
Pozdrawiam

Anna 10/07/2020 - 04:04

Czy zamiast mąki owsiane można dać mąkę kukurydzianą?

Odpowiedz
Sylwia 10/07/2020 - 06:24

Można spróbować z mąką kukurydzianą, ale pewnie będzie trzeba jej dać trochę więcej, gdyż mniej chłonie płyny. Nie robiłam nigdy bułek na takiej mieszance (kukurydziana, ryżowa i skrobi), więc nie wiem czy będą dobre. Mąka kukurydziana może (ale nie musi) spowodować, że bułeczki będą bardziej kruche i suche. Daj znać jak wyszły, jeśli zdecydujesz się na ten mix 🙂

Odpowiedz
Ania 11/07/2020 - 08:32

Bardzo dziękuję za odpowiedź

Odpowiedz
Magda 26/11/2023 - 14:31

Przepis rewelacja. Mój syn uwielbia te drożdżówki. Dodajemy różne owoce. Wychodzą miękkie i pyszne.

Odpowiedz
Sylwia 27/11/2023 - 17:07

Dziękuje za komentarz 🙂 Ogromnie się cieszę, że drożdżówki Wam smakują.

Odpowiedz

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

KODY RABATOWE

INSTAGRAM

Sylwia▪️Bezglutenowe przepisy▪️Fotografia kulinarna

kuchnia.bez.glutenu

🔹Dzielę się przepisami na bezglutenowe wypieki
📧 sylwia@kuchniabezglutenu.pl

Ciasteczka bez glutenu z czekoladą Połączenie Ciasteczka bez glutenu z czekoladą 

Połączenie kruchych i miękkich ciasteczek w jednym. Brzegi chrupiące, natomiast środek jest miękki. Nie kruszą się, nie mają konsystencji piasku. Według mnie jedne z lepszych ciasteczek jakie kiedykolwiek upiekłam. Bardzo Wam je polecam. Możecie przechowywać je spokojnie przez kilka dni, aczkolwiek z każdym kolejnym robią się coraz bardziej miękkie.

🔹🔸Składniki na około 17-20 ciasteczek 

-1 jajko L
-80 g zimnego masła
-30 g jogurtu naturalnego 
-40 g cukru pudru
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (@moncana_pl )
-50 g mąki ryżowej (Moncana)
-30 g mąki jaglanej (Moncana)
-20 g mąki z sorgo (@probio.cz )
-40 g budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru (u mnie śmietankowy Celiko)
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu 
-50 g dropsów czekoladowych (u mnie mix deserowych i mlecznych)

🔹🔸PRZYGOTOWANIE 

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki poza dropsami. Mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, jogurt, jajko i wszystko dokładnie zagniatamy najlepiej widelce, gdyż ciasto jest mocno klejące. Pod koniec dodajemy dropsy i krótko mieszamy.  Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 60 minut. 
Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy 23 – 25 minut do lekkiego zarumienienia w temperaturze 180 stopni w funkcji góra-dół.
Studzimy na kratce. 
Smacznego 🙂 

#bezglutenu #bezglutenowe #glutenfree #ciateczka #fotografiakulinarna #wzjg #dietabezglutenowa
Bezglutenowe bułeczki bao Przygotowałam je w d Bezglutenowe bułeczki bao 

Przygotowałam je w dwóch wersjach: z jajkiem i bez. Poniżej wersja bez jajka, czyli to samo co na filmie a przepis na wersje z jajkiem znajdziecie na blogu - tutaj już się nie zmieści. 
Jeśli możecie jeść jajko to ja osobiście bardziej polecam wersję z jajem. Wg mnie jest ciut bardziej puszysta. 

Nie róbcie ich zbyt cienkich, ponieważ ciasto nie wyrasta mocno jak przy pszennych. 

🔹🔸Składniki na 6-7 szt
-20 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
-60 g letniego mleka
-50 g wody lub mleka 
-125 g mąki bezglutenowej w tym:
—40 g ryżowej (Moncana)
—25 g kukurydzianej (Moncana)
—15 g owsianej lub gryczanej
—45 g skrobi kukurydzianej (Moncana)
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (@moncana_pl )
-5 g cukru
-6 g świeżych drożdży
-5 g oleju 
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-1/4 łyżeczki soli

🔹🔸Przygotowanie 
Do świeżych drożdży dodajemy cukier, mleko, wodę (lub samo mleko) mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut. 
W tym czasie w misie łączymy pozostałe suche składniki, mieszamy. 
Do suchych składników dodajemy jajko (w wersji bez jajka pomijamy) olej, śmietanę oraz mieszankę z drożdżami. Wszystko dokładnie mieszamy przez kilka minut. Na początku ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje podczas mieszania. 
Wymieszane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. 
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Jeśli będzie kleiło się do rąk, dosypujemy trochę mąki np ryżowej. 
Wałkujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy koło, brzegi smarujemy olejem i składamy na pół. I tak 6-7 razy. 
Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 
Gotujemy na parze 20 minut. Wyciągamy na kratkę, czekamy 2 minuty, żeby trochę przestygły i możemy jeść. 
Smacznego :) 

#bezglutenu #glutenfree #baoglutenfree #bao #bezglutenowe
Kruche ciasteczka z marmoladą Bardzo Wam je pol Kruche ciasteczka z marmoladą 

Bardzo Wam je polecam.
Robiłam je już z 3 albo 4 razy. Za każdym razem z innym nadzieniem. Najbardziej polecam marmoladę. Dżem według mnie wypada najgorzej, bo jest za rzadki. Dodatkowo często ma kawałki owoców, co utrudnia składanie. Córce smakowały również z czekoladą np nutellą. Dla mnie w takiej wersji były jednak za słodkie ☺️ 

Przepis macie na blogu oraz w poprzednim poście. 
Jest też na facebooku na profilu kuchnia bez glutenu :) 

Miłego dnia :-) 

#bezglutenu #glutenfree #dietabezglutenowa #wzjg #celiakia #ciasteczka
Kruche ciasteczka z marmoladą Piekłam je już Kruche ciasteczka z marmoladą 

Piekłam je już kilka razy, bo tak nam posmakowały. 
Z dżemem, marmoladą i czekoladą. Z marmoladą zdecydowanie wygrywają. 

Tak, są kruche, ale bez problemu można sponsorować je marmoladą. 
Według mnie najlepsze po kilkunastu godzinach. 

Przepis poniżej oraz na blogu - tam standardowo piszę o nich więcej, tutaj jest mało miejsca. 

🔹🔸Składniki na około 15 ciasteczek (przełożonych marmoladą)

-1 jajko (rozmiar M)
-70 g zimnego masła
-30 g cukru pudru
-1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (@moncana_pl )
-55 g mąki ryżowej (Moncana biała)
-15 g mąki owsianej bez glutenu (@elovena_polska )
-35 g mąki jaglanej lub kukurydzianej (u mnie jaglana Moncana)
-50 g  budyniu bez cukru śmietankowego lub waniliowego (u mnie @celiko_glutenfree śmietankowy) lub skrobia kukurydziana

Dodatkowo:
-marmolada owocowa

🔹🔸Przygotowanie 
Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i wszystko dokładnie zagniatamy. Formujemy kulkę, spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. 
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 mniejsze części. Jedną krótko zagniatamy i wałkujemy na cienki placek. Wałkować należy delikatnie, powoli, żeby ciasto nie popękało. Polecam przed wałkowaniem stolnicę posypać mąką np ryżową, żeby ciasto nie przykleiło się do spodu. Podczas wałkowania polecam również ciasto z 2-3 razy odwrócić, pamiętając o podsypywaniu mąki. Jeśli chodzi o grubość, na którą należy rozwałkować ciasto to według mnie najlepsze są 3-4 mm ale jeśli wolicie grubsze ciasteczka, to może być więcej. 
Wycinamy ciasteczka a następnie układamy je jeden przy drugim na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni grzanie góra-dół przez 12 -15 minut, do lekkiego zarumienienia.  U mnie 12 minut na funkcji góra-dół a następnie 3 minuty z termoobiegiem
Upieczone ciasteczka studzimy na kratce. 
Na wystudzone nakładamy dżem, marmoladę lub czekoladę i delikatnie przykrywamy drugim ciasteczkiem. 
Smacznego 🙂

#bezglutenu #ciasteczka #kruche #marmolada #ciasteczkabezglutenowe
Babka drożdżowa z rodzynkami Przepis znajdziec Babka drożdżowa z rodzynkami 

Przepis znajdziecie w poprzednim poście, na blogu kuchniabezglutenu oraz Facebooku kuchni bez glutenu - tam jest na tyle miejsca, że mieści się cały przepis wraz z opisem przygotowania. 

Dodam link do fb w bio. 

A tutaj krótki filmik z przygotowania tej babki. Żebyście mogli choć trochę zobaczyć jak ją zrobiłam. 

❗️ważne, pisałam o tym na blogu. Mąka z blaszki została na babce. Musiałam ją delikatnie ściągać. Następnym razem posmaruję tylko masłem. 

Nie robiłam tego ciasta z łuską całą (nie mylić z ziarnem). Dodałam mieloną firmy @moncana_pl którą Wam bardzo polecam. Sprawdza się genialnie ❤️
Przypominam, że z kodem kuchniabezglutenu macie 10% rabatu na ich produkty w sklepie internetowym Moncana. 

Spokojnego weekendu :)

#bezglutenu #glutenfree #dietabezglutenowa #wzjg #wielkanoc #babka #babkadrożdżowa
Babka drożdżowa bez glutenu Miękka i puszysta Babka drożdżowa bez glutenu 

Miękka i puszysta. 
Najlepsza w dniu pieczenia, ale następnego nie trzeba popijać jej litrami herbaty. Nie kruszy się przy krojeniu, jest oczywiści bardziej sucha, ale wg mnie spokojnie daje radę. 

🔹🔸Składniki na blachę na babkę o średnicy ok 21 cm

-3 duże jajka
-60 g roztopionego i przestudzonego masła
-340 g letniego mleka
-40 g jogurtu naturalnego
-360 g mąki bezglutenowej w tym:
—130 g mąki ryżowej (@moncana_pl )
—70 g mąki kukurydzianej (Moncana)
—30 g mąki owsianej bez glutenu lub gryczanej (u mnie owsiana Elovena)
—50 g tapioki skrobi lub skrobi kukurydzianej (u mnie tapioka Pio Planet)
—2 budynie (80g) śmietankowe lub waniliowe bez cukru (u mnie Celiko śmietankowe)
-16 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)
-20 g świeżych drożdży
-60 g cukru*
-80 g rodzynek

*babka z 60 g cukru jest mało słodka. Jeśli planujecie oblać ją sporą ilością lukru, wtedy ta słodycz będzie idealna. Natomiast przy obsypaniu ją cukrem pudrem (jak u mnie) była zdecydowanie za mało słodka. Następnym razem cukru dam ok 100 gramów.

Poniżej mega skrócony sposób przygotowania, gdyż nie zmieścił mi się cały. Cały opis znajdziecie na blogu kuchniabezglutenu.pl - link w bio. 

🔸🔹Przygotowanie 
Mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ponownie zagniatamy, przekładamy do formy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 st góra dół. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku na 10 minut - piekarnik uchylamy. Potem wyciągamy z piekarnika i formy. Studzimy na kratce. Zimną oblewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego :-) 

#bezglutenu #babka #babkadrożdżowa #dietabezglutenowa #fotografia #fotografiakulinarna #glutenfree #wielkanoc
Mazurek wielkanocny w wersji bezglutenowej Kruch Mazurek wielkanocny w wersji bezglutenowej 

Kruchy (w końcu to kruche ciasto) ale nie na tyle, żeby rozpadał się w rękach. 

Możecie przełożyć go czym chcecie/lubicie. Kajmakiem, dżemem, smakową masą, lukrem…

Nie robiłam bez mąki owsianej. Jeśli nie możecie jej jeść, można spróbować zamienić ją na mąkę z sorgo. 

🔹🔸Składniki na tortownicę 21 cm lub blachę 18×18 cm

-70 g zimnego masła
-30 g cukru pudru (można więcej)
-1 jajko M
-1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru ( u mnie @celiko_glutenfree śmietankowy)
-45 g mąki ryżowej (Moncana)
-30 g mąki kukurydzianej (@moncana_pl )
-15 g mąki owsianej bezglutenowej (Elovena)
-10 g tapioki skrobi (@bio_planet_sa )
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)

🔹Dodatkowo
-kilka łyżeczek dżemu, u mnie malinowy 
-100-150 g kajmaku

🔸🔹PRZYGOTOWANIE 

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, jajko i dokładnie zagniatamy. Ja robiłam do ręką, ponieważ tak mi było wygodniej. Końcowa konsystencja ciasta powinna być zwarta i lekko klejąca do rąk. Jeśli jest inaczej należy dosypać trochę mąki ryżowej, np 5-10 gramów.
Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut**.
Po tym czasie ciasto rozkładamy na spodzie i brzegach blachy. Ja blachę wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Brzegi zrobiłam tak: z ciasta uformowałam długie wężyki, które po umieszczeniu na brzegach nacięłam nożem do masła.
Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 minut w funkcji góra-dół. Pod koniec pieczenia można włączyć na 2-3 minuty termoobieg, żeby ciasto mocniej się przyrumieniło.
Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Zimne dekorujemy według uznania. U mnie był to dżem malinowy i kajmak.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem polecam wyciągnąć z lodówki 15-20 minut wcześniej. Jeśli chcecie ciasto przełożyć na paterę, polecam zsunąć je z papieru lub podważyć szeroką łopatką kiedy jest zimne. Im cieplejsze, tym ciasto bardziej delikatne. 
Smacznego :) 

**moje ciasto było na tyle zwarte, że nie wkładałam go do lodówki. 

#bezglutenu #mazurek #ciastobezglutenowe
Bezglutenowy chleb z gara z maślanką. Najlepsz Bezglutenowy chleb z gara z maślanką. 

Najlepszy jaki upiekłam w przeciągu roku. Jasny, neutralny w smaku, puszysty i ekstatyczny. Dzięki maślance wilgotny nawet następnego dnia. Nie gumiasty, przy krojeniu nie powinien zostawać na nożu. 

Pieczony w garze o średnicy 20 cm. Ciasto zajęło cały gar, dzięki czemu chleb miał 9 cm wysokości. 

Przepis jest również na blogu. 

🔸🔹Składniki na chleb o średnicy 20 cm

-100 g mąki ryżowej (pełnoziarnista z @dm_polska)
-100 g mąki z sorgo (@probio.cz )
-170 g tapioki skrobi (@moncana_pl )
-170 g maki jaglanej (Moncana)
-27 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)
-120 g maślanki w temperaturze pokojowej 
-500 g letniej wody
-20 g świeżych drożdży
-12 g soli
-1 łyżeczka cukru

🔹🔸Do 100 g wody dodajemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5-10 minut. 
W misie miksera mieszamy pozostałe suche składniki: mąki, sól, mielona łuska. Następnie dodajemy do nich maślankę oraz wodę - czystą 400 g i tę z drożdżami. Mieszamy kilka minut. Ja, najpierw mieszałam zwykłym mieszakiem a po 2 minutach zmieniłam na hak. Ciasto po wymieszaniu powinno być miękkie i zwarte.
Mój chleb wyrastał na papierze do pieczenia, który pózniej przełożyłam wraz z ciastem do gara. Durszlak wielkością przypominający gar, w którym będzie pieczony chleb, wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulkę i ułożyłam na środku papieru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut. 
W tym czasie zaczynamy nagrzewać gar. Piekarnik ustawiamy na 230 stopni grzanie góra-dół i wkładamy do niego garnek. U mnie gar nagrzewał się ok 20 minut od momentu osiągnięcia 230 stopni. 
Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy do garnka, nacinamy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w 230 stopniach grzanie góra dół przez 30  minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze ok 25-30 minut. 
Studzimy na kratce. Kroimy letni lub całkowicie wystudzony.

Smacznego :)

#chleb #bezglutenu #glutenfree #pieczywo #chlebbezglutenowy #fotografiakulinarna
Pizza bez drożdży. Szybka, smaczna i prosta w Pizza bez drożdży. 

Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu. 
Nie jest tak puszysta jak drożdżowa. Jest cięższa, bo na jogurcie. Po upieczeniu powinna być wyrośnięta. 

🔹🔸Składniki na jedną pizze ok 24-26 cm lub dwie małe

-150 g jogurtu naturalnego
-1 łyżka oliwy z oliwek do ciasta + do posmarowania
-30 g mąki gryczanej (@moncana_pl biała)
-40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
-50 g mąki ryżowej (Moncana) lub sorgo (@probio.cz)
-6 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)*
-1 łyżeczka octu np. jabłkowego
-½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-1/4 łyżeczki sody
-3 g soli
* łuski całej (nie mylić z ziarnem) należy dać ok 8 g.

🔹🔸PRZYGOTOWANIE

Piekarnik ustawiamy na 250 stopni grzanie najlepiej tylko od dołu. U mnie takiej opcji nie ma, więc ustawiłam na górę-dół. Blachę, na której będzie pieczona pizza wkładamy do piekarnika, żeby się nagrzała.
W misce łączymy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, ocet, oliwę, mieszamy. Na początku polecam mieszać łyżką, gdyż ciasto jest klejące. Po minucie – dwóch można wymieszać ręka. W przypadku użycia całej łuski babki jajowatej ciasta nie da się wymieszać ręką, ponieważ ona dłużej zagęszcza ciasto.
Wymieszane ciasto odkładamy na 2 minuty, a w przypadku całej łuski ok 10 minut. Po tym czasie konsystencja ciasta powinna być zwarta, nieklejąca.
Papier do pieczenia smarujemy oliwą. Z ciasta formujemy jedną pizzę o średnicy ok 24-26 cm lub dwie mniejsze. Moje pizze miały grubość ok 8-10 mm. Aby ułatwić sobie późniejsze przenoszenie na blachę, polecam papier z pizzą umieścić albo na dużej desce albo na drugiej blaszce z piekarnika odwróconej do góry nogami. 
Smarujemy ulubionym sosem, układamy dodatki. 
Nagrzaną blachę wyciągamy z piekarnika, układamy na niej pizzę wraz z papierem a następnie ponownie wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy 10-12 minut – czas pieczenia może być trochę inny w różnych piekarniach. 
Upieczoną polecam odstawić na 2-3 minuty i dopiero wtedy kroić.
Smacznego :) 

#bezglutenu #glutenfree #pizza #pizzabezdrożdży #wzjg #dietabezglutenowa
Chyba moje ulubione śniadanie na zimno. Serek G Chyba moje ulubione śniadanie na zimno. 

Serek Granini z owocami i musli. Mogłabym jeść kilka razy w tygodniu i nie narzekałabym 😁

Zdjęcie robione jakiś czas temu, jak miałam jeszcze kaki. Teraz najczęściej jem z truskawkami, borówkami i czasami bananem, ale takim lekko zielonym, twardym, najlepszym 😉

Musli u mnie owsiane z kawałkami gorzkiej czekolady. Polecam zwłaszcza tym którzy jak ja nie mogą orzechów, migdałów, pistacji i kokosa. Wstawiłam zdjęcie na trzecim zdjęciu jak wygląda opakowanie. Firma Turtle. Ja kupuje w sklepie internetowym biopremiumfood. Z kodem: kuchniabezglutenu15 macie zniżkę 15% na zakupy. 
[zakup własny, nie współpraca] 

Serek to Granini kupione z Lidlu. 

Granini nie każdemu może odpowiadać w wersji na słodko. Można je zamienić np na skyr. 

Jeśli możecie orzechy to super się tutaj sprawdzą. Można też polać odrobiną miodu lub syropu klonowego. Co kto lubi i może :-) 

#śniadanie #bezglutenu #rozpiska #twarożek #granini #musli #glutenfree
Polecajka Pomarańcze malinowe. Nawet nie wiedzi Polecajka 

Pomarańcze malinowe. Nawet nie wiedziałam, że jest taka odmiana. Czerwone owszem. Kupuję jeśli tylko spotkam, bo bardzo lubię. O malinowych nigdy nie słyszałam. 

Zamówiliśmy pierwszy raz i już wiem, że nie ostatni. Pyszne, słodko kwaśne, soczyste. Łatwo się obierają  i są bez pestek. Idealne zarówno na soki jak i na koktajle - te najczęściej z nich robiłam. 

Zamówiliśmy na stronie pomarancze.com @soczyste_pomarancze_z_lisciem  w piątek a we wtorek były już u nas. Dobrze spakowane, karton jest idealnie dobrany do zawartości, dzięki czemu owoce nie latały na wszystkie strony, nie obiły się w transporcie. 
Jedynym minusem może być waga zamówienia, ponieważ owoce sprzedawane są w większych opakowaniach 8-15 kg w zależności od owoców. My kupiliśmy 10 kg i od 11 dni zajadamy się nimi :-) 

Niestety pomarańczy malinowych nie ma na chwilę obecną w ofercie. Ale są inne np czerwone. 

Nie współpraca, kupiliśmy sami :) 

#pomarańcze #owoce #fotografia #kulinarnafotografia #orange
Babka marmurkowa na śmietanie. To nie jest typo Babka marmurkowa na śmietanie. 

To nie jest typowa, piaskowa babka wielkanocna. Takich nie piekę, bo nie lubię. Za suche są dla mnie. Ta, dzięki śmietanie jest wilgotna. Bez problemu możecie przechowywać ją przez kilka dni. Ja, ostatni kawałek zjadłam, kiedy babka miała 3 dni i nadal była smaczna. 

Przepis podaje poniżej. Jest też na blogu - tam piszę trochę więcej o łusce babki jajowatej, wstawiłam też zdjęcia porównujące ciasto z łuską i bez niej. 

🔹🔸Składniki na formę o średnicy 21 cm

-4 jajka 
-300 g śmietany 18% w temp pokojowej (gęsta, kwaśna, nie kremówka) 
-100 g oleju
-120 g cukru (można więcej)
-ok 230 g mąki
—90 g mąki ryżowej (@moncana_pl )
—70 g mąki kukurydzianej (Moncana)
—30 g tapioki skrobi (Moncana)
—40 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (@celiko_glutenfree śmietankowy) lub 40 g skrobi kukurydzianej 
-5 g łuski babki jajowatej mielonej (Moncana)
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (Balviten)
-0,5 łyżeczki sody (Celiko)
-12 g gorzkiego kakao (@decomorrenopl ) + 15 g śmietany/jogurtu

🔸🔹Przygotowanie 
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra-dół. Blachę dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy mąka np ryżową. 
Mąki, proszek do pieczenia, sodę i łuskę babki jajowatej mieszamy ze sobą w osobnej misce. 
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Do ubitych jajek wlewamy olej, śmietanę i mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy wcześniej wymieszane mąki, mieszamy. 
Połowę ciasta przelewamy do drugiej miski – u mnie było to ok 500 gramów ciasta. 
Do jednej części dodajemy kakao i ok 15 g śmietany, mieszamy. 
Połowę ciasta jasnego wlewamy na dno blachy, następnie połowę ciemnego, potem ponownie jasnego i na koniec pozostałą część ciemnego.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut. Przed wyciągnięciem polecam babkę sprawdzić patyczkiem bambusowym, czy nie jest surowa.
Upieczoną pozostawiamy w blaszce około 10-20 minut. Następnie wyciągamy z foremki, przekładamy na kratkę i studzimy.
Chłodną posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą, lukrem lub pozostawiamy bez niczego.

Smacznego 🙂 

#bezglutenu #babka #babkawielkanocna #glutenfree #fotografiakulinarna
Naleśniki na śniadanie? Czemu nie 😉 Często z Naleśniki na śniadanie? Czemu nie 😉
Często zostają mi z dnia poprzedniego, więc wykorzystuje je do szybkiego śniadania :) 

Do tych dodałam twaróg półtłusty wymieszany ze skyrem naturalnym. Do tego trochę owoców - niestety więcej nie miałam i syrop klonowy. Pychota 🥰

Pamiętajcie, żeby zimne naleśniki podgrzać przed zwijaniem/składaniem inaczej mogą popękać. 

Możecie je przygotować na zimno (jak u mnie) lub ciepło. W tym drugim przypadku należy podsmażyć je na patelni przez kilka minut.

Całą rozpiskę - kalorie i białko umieściłam na fotkach. 

#naleśniki #bezglutenu #rozpiska #śniadanie #glutenfree
Dzień dobry ☀️ Uwaga, komunikat 😉 Zawies Dzień dobry ☀️

Uwaga, komunikat 😉

Zawieszam, albo i nawet całkowicie rezygnuję na chwilę obecną z pisania nowego e-booka. 
Dlaczego? 
Powodów jest kilka, ale najważniejsze są dwa. 

Po pierwsze i najważniejsze, zdrowie. 
Od pewnego czasu mam trochę więcej stresu. Muszę zrobić badania, których mocno się obawiam, dodatkowo w najbliższym, rodzinnym otoczeniu zdrowotnie nie jest idealnie :( 
Nie chcę dokładać sobie dodatkowych dawek stresu związanych z e-bookiem - założenie sklepu, dodatkowe koszta, czy przepisy Wam wyjdą, czy będą w Waszym guście... Dla jednych możliwe, że takie sytuacje nie są stresujące, ale dla mnie tak. 

Jak wiecie (lub nie) choruję na wzjg, które obecnie jest w remisji :) I oby jak najdłużej. Niestety przy tej chorobie stres nie jest wskazany. Może spowodować zaostrzenie, a tego uwierzcie bardzo, ale to bardzo nie chcę. 
Mam nadzieję, że nie zabrzmi to źle, ale żadna kasa nie jest warta zaostrzenia tej choroby. Tego bólu, siedzenia w domu, brania mnóstwa leków... 

Po drugie, po kilku miesiącach zbierania nowych przepisów, eksperymentowania z różnymi dodatkami, uświadomiłam sobie, że mnie to najzwyczajniej męczy. 
Jestem osobą, która lubi dzielić się tym co ma. W tym przypadku bezglutenowe przepisy. Więc kiedy udało mi się upiec/ugotować coś nowego, chciałam od razu się tym z Wami podzielić. Ale nie mogłam, bo wiedziałam, że to „idzie” do e-booka. Ohhh...nawet nie wiecie jak mnie to męczyło. Zabierało mi całą radość z udanego wypieku. 
Robienie czegoś na siłę, czegoś co nie sprawia mi przyjemności, radości to nie dla mnie. To nie jestem ja. 

Co w takim razie z przepisami, które powstały do tej pory? 
Szczerze, to nie wiem. Prawdopodobnie (powiedzmy, że tak na 80%) stopniowo będę je publikować. Tylko muszę się zastanowić jak to zrobić, bo praktycznie wszystkie powstały na jednej mieszance. 

Nie spisuję kolejnego e-booka na straty. Możliwe, że kiedyś do niego wrócę - z czegoś w końcu trzeba opłacić utrzymanie bloga 😉 Albo poproszę Was o „postawienie kawy”. 

Koniec komunikatu :) 

Na fotce płatki ryżowe bezglutenowe, kupione w @rossmannpl
Gofry twarogowe Szybkie, mega proste i dosłowni Gofry twarogowe 

Szybkie, mega proste i dosłownie z kilku składników. 

U mnie bez cukru, ponieważ ja je często jem w wersji wytrawnej. 

Zamiast twarogu można dodać naturalne tofu. Gofry wychodzą bardzo dobre, ale jaśniejsze niż z nabiałem. Na drugim zdjęciu gofry i tofu, z którego je zrobiłam. 

Budyń polecam Celiko @celiko_glutenfree 
Ma słabszy aromat niż Winiary, co mi bardzo pasuje, bo dzięki temu gofry mogłam zjeść z łososiem. Te z budyniem Winiary wg mnie nadają się tylko na słodko. 

Przepis jest też na blogu www.kuchniabezglutenu.pl 

Smażyłam na gofrownicy Dezal @dezalpro 

🔹🔸Składniki na 4-6 gofrów

-160 g twarogu półtłustego (u mnie Pilos trójkąt) lub tofu naturalne
-2 jajka 
-20 g oleju lub masła roztopionego
-1 budyń bez cukru śmietankowy lub waniliowy (u mnie Celiko 40 g)
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

🔸🔹PRZYGOTOWANIE 

Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, olej i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy suche składniki, mieszamy. 
Na rozgrzaną płytę gofrownicy nakładamy porcję ciasta i smażymy kilka minut. 
Studzimy na kratce. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi. 

Smacznego 🙂 

#bezgluten #twaróg #gofry #bezglutenu #glutenfree
Cały czas pytacie o łuskę babki jajowatej w wer Cały czas pytacie o łuskę babki jajowatej w wersji mielonej i całej (nie mylić z ziarnem, to jest co innego). Która lepsza, czy tak samo działa, czy jest sens kupować mieloną? 

Postanowiłam więc, zrobić rolkę, w której sami zobaczycie, że różnica w działaniu pomiędzy łuską mieloną a całą jest dosyć spora. 

Przepis na bułeczki macie w poprzednim poście - bułeczki śniadaniowe. 

W składzie zmieniona jest tylko łuska. Mąki, woda, mleko, drożdże i pozostałe składniki są identyczne. Nawet jajko odmierzałam na wadze 😁 

Łuski mielonej jest 7 g a całej 9 g. 
Jak sami zobaczycie nawet zwiększona ilość łuski całej nie sprawiła, że ciasto miało podobną konsystencję. 
Dodatkowo ciasto z łuską mieloną było gładkie, bardziej elastyczne. O wiele łatwiej formowało się bułeczki. 

Od kiedy odkryłam mieloną łuskę od @moncana_pl używam tylko i wyłącznie jej. 
Mam pozostałości jeszcze łuski całej i stopniowo je dodaje do „starych” przepisów, ale do nowych dodaje już tylko mieloną. 

🔹Łuska mielona/sproszkowana wygląda jak mąka. Natomiast cała jest drobna, ale nie jest to mąka, tylko takie malutkie łuski. 

🔹Należy pamiętać, że łuskę mieloną nie zalewamy wodą, nie robimy z niej glutka, bo powstają mega grudki. Ona o wiele szybciej zagęszcza, dlatego należy wymieszać jak z mąką i dopiero wtedy dodać składniki płynne :) 

🔹Jeszcze jedna ważna informacja. Łuski mielonej dodajemy do przepisów mniej w porównaniu z łuską całą. Tak o 15-20% mniej. Więc jeśli w przepisie jest np 10g łuski całej to mielonej dodajcie ok 8g. 

Łuska mielona używa w tym przepisie jest od @moncana_pl Polecam Wam ją z czystym sumieniem. Jest genialna :) 

Gdybyście chcieli ją przetestować możecie ją kupić bezpośrednio w ich sklepie. Z kodem: kuchniabezglutenu macie 10% rabatu :) 

Mam nadzieję, że pomogłam i rozwiałam Wasze wątpliwości :) 

Miłego dnia :) 

#bezglutenu
Nie wiedziałam jak je nazwać, więc ostatecznie Nie wiedziałam jak je nazwać, więc ostatecznie zostały bułeczkami śniadaniowymi. Ale według mnie idealnie pasują również do hamburgerów. I ostatecznie hot dogów :) 

W składzie są łuski babki jajowatej, które polecam w wersji mielonej. Ja używam firmy Moncana @moncana_pl i bardzo Wam je polecam. 
Na ostatniej fotce ciasto po wyrośnięciu z łuską mieloną (miska niebieska) i łuską całą (miska czerwona). Rożnica jest ogromna. 
Pamiętajcie, że z kodem kuchniabezglutenu macie 10% zniżki w sklepie Moncana :) 

Minusem bułek jest ich świeżość. Wg mnie najlepsze są w dniu pieczenia, tak do 20 godzin. 

🔸🔹Składniki na 4 bułeczki

-1 jajko (rozmiar M)
-60 g tapioki skrobi (Moncana)
-50 g mąki jaglanej (@moncana_pl ) + do podsypania
-30 g mąki z sorgo (@probio.cz ) + do podsypania 
-7 g łuski babki jajowatej mielonej (Moncana), całej łuski ok 9g. 
-65 g mleka lekko ciepłego
-60 g wody
-10 g oleju
-6 g drożdży świeżych
-10 g cukru
-1/4 łyżeczki soli

🔹Dodatkowo:
-jajko do posmarowania
-sezam, mak jako posypka na wierzch 
 

🔸🔹PRZYGOTOWANIE
Wodę mieszamy z mlekiem. Dodajemy cukier, drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.
W tym czasie w osobnej misce mieszamy mąki, sól i mieloną łuskę babki jajowatej.
Do wody z mlekiem dodajemy olej, jajko, mieszamy. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki, mieszamy dokładnie przez kilka minut. Na początku ciasto będzie rzadkie, nie przejmujcie się tym, zaraz zgęstnieje. Mieszać należy dokładnie, żeby pozbyć się wszystkich grudek. Wymieszane ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy - delikatnie, nie mocno.  Jeśli będzie kleiło się do rąk, posypujemy je 1-2 łyżeczkami mąki (u mnie mix jaglanej i sorgo).
Formujemy 3-4 bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 15-20 minut.
Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy np sezamem i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni grzanie góra-dół.
Upieczone studzimy na kratce.
Kroimy najlepiej całkowicie przestudzone.

Smacznego :) 

#bezglutenu #glutenfree #fotografiakulinarna #bułki #pieczywobezglutenowe
Nie, to nie naleśnik. Tortilla też nie. To omle Nie, to nie naleśnik. Tortilla też nie. 
To omlet z łososiem, serkiem i warzywami :-) 

Szybki w przygotowaniu. Do środka możecie dodać Wasze ulubione dodatki. 
U mnie są to warzywa, serek typu feta i wędzony na gorąco łosoś. Aaa i omlet posmarowałam odrobiną serka almette. 
Do tego kromka chleba (można pominąć) i oczywiście kawusia 🥰
Pyszności :) Polecam. 

Całą rozpiskę składników oraz sposób przygotowania macie na kolejnych fotkach. 

#dietabezglutenowa #wzjg #celiakia #bezglutenu #glutenfree #śniadanie
Placuszki mocno twarogowe z jabłkiem. Zrobione Placuszki mocno twarogowe z jabłkiem. 

Zrobione na podstawie starego przepisu, który z tego co pamiętam bardzo przypadł Wam do smaku. Te są z mniejszą ilością mąki i dodatkiem jabłka. Oczywiście jabłko możecie pominąć, ale wg mnie fajnie do nich pasuje. 

Ja je smażę jako mniejsze placuszki lub dzielę porcje na dwie i robię dwa większe omlety twarogowe :) 

Mąkę owsianą możecie spróbować zastąpić na ryżową, z sorgo lub kukurydzianą. Nie wiem tylko jak wyjdą, bo nie robiłam z tymi mąkami. 

Jako skrobię użyłam proszek budyniowy śmietankowy od @celiko_glutenfree żeby placuszki miały śmietanowy posmak. 

🔹🔸Składniki na 2 porcje 

-2 duże jajka
-160 g twarogu ( u mnie półtłusty)
-20 g mąki owsianej (@moncana_pl )
-20 g skrobi ziemniaczanej/ kukurydzianej lub
—20 g budyniu bez cukru śmietankowego lub waniliowego
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (@balvitenglutenfree )
-pół jabłka (opcjonalnie)
-szczypta cynamonu (opcjonalnie)
 

🔹🔸PRZYGOTOWANIE 

Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
Twaróg mieszamy z jajkiem, rozdrabniamy go widelcem. 
Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy jabłko. 
Smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut z każdej strony. U mnie z odrobiną oleju, ale można również na suchej. 
Podajemy z jogurtem, serkiem, owocami, dżemem lub z ulubionymi dodatkami. 
Smacznego 🙂 

#bezglutenu #glutenfree #twaróg #placuszki #fotografiakulinarna #wzjg #dietabezglutenowa #pancakes
To co, zaczynamy nową serię postów. Tak jak o To co, zaczynamy nową serię postów. 

Tak jak obiecałam, co jakiś czas wrzucę tutaj propozycje śniadań bezglutenowych z podliczonymi kaloriami i białkiem. 

Dziś zaczniemy od gofrów jabłkowych z ostatniego posta. U mnie ze skyrem, owocami, syropem klonowym. Do tego obowiązkowo kawusia ☕️ 

Na kolejnych kafelkach znajdziecie dokładną rozpiskę co ile ma kalorii i białka. 

Tłuszcze i węgle, tych nie podliczam. 

Mam nadzieję, że taka forma będzie Wam odpowiadała. Wszelkie sugestie mile widziane. 

To jest tylko moja propozycja. Nic nikomu nie narzucam. Jeśli coś Wam nie odpowiada, przygotujcie śniadanie po swojemu. Najważniejsze, żeby Wam smakowało :) 

Miłego dnia :-) 

#śniadanie #dietabezdiety #dietabezglutenowa #bezglutenu #białko #propozycjeśniadaniowe
Wczytaj więcej Obserwuj na Instagramie

POPULARNE PRZEPISY

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

  • 2

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

  • 3

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

  • 4

    Prosta szarlotka bezglutenowa

  • 5

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

  • 6

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

  • 7

    Cynamonki bez glutenu

  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez nabiału
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca