- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

U mnie to bardziej borówianki i malinianki, gdyż tutaj gdzie mieszkam, nie ma szans na kupno świeżych jagód. Ale pomimo innego wypełnienia bułeczki wyszły bardzo dobre. Mięciutkie, elastyczne i delikatnie słodkie. U mnie wersja z kruszonką, ale możecie ją pominąć i gotowe bułeczki obsypać cukrem pudrem lub oblać lukrem. Jeśli lubicie słodkie wypieki, dodajcie do ciasta więcej cukru, gdyż przy dwóch łyżkach jagodzianki z kruszonką bez glutenu są delikatnie słodkie. Tak samo z owocami, jeśli Wasze są kwaśne, przed umieszczaniem w bułce możecie wymieszać je z cukrem.

Jagodzianki piekłam w południe a ostatnią sztukę zjedliśmy tego samego dnia wieczorem, więc niestety nie wiem jak długo zachowają świeżość. Po 6 godzinach nadal były dobre, ale podejrzewam, że następnego dnia, trzeba by było je już odświeżać. Jeśli Wam zostaną na następny dzień, możecie napisać w komentarzu, czy nadal są zjadliwe.

 

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

Składniki na 6 jagodzianek

*dodając inną skrobie możliwe, że będzie trzeba dodać jej więcej, gdyż każda mąka inaczej chłonie płyny i uelastycznia ciasto.
**mąka mące nie jest równa. Jedna chłonie płyny mocniej, druga słabiej. Jeśli po wyrośnięciu Wasze ciasto nadal będzie mega klejące, nie będzie zwarte, dodajcie więcej mąki np owsianej lub ryżowej. Zacznijcie od 10-20 gramów i dodawajcie w miarę potrzeby. Starajcie się nie przesadzać, bo im więcej mąki tym ciasto po wypieczenia twardsze. 

Dodatkowo

Kruszonka

 

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu – przygotowanie 

Przed wyrastaniem

 

Ciasto wyrośnięte

 

 

 

 

Smacznego 🙂