2,3K
Kakaowe ciasteczka owsiane bez glutenu – szybkie i proste w przygotowaniu. U mnie z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów włoskich ale dodatki można modyfikować pod swoje upodobania. Ciasteczka są mało słodkie, ponieważ ja takie lubię najbardziej, ale jeśli Wy preferujecie bardziej słodkie wypieki, dodajcie więcej cukru lub innego słodzika. Jeśli chodzi o kruchość ciasteczek, to najbardziej kruche są one w dniu przygotowania. Im starsze tym bardziej miękkie. Kakaowe ciasteczka owsiane bez glutenu najlepiej przechowywać w zamkniętej puszce lub słoiku do 4-5 dni.
Przepisy na inne ciasteczka bezglutenowe:
Składniki na około 25 ciasteczek
- 150 g płatków owsianych (najlepiej błyskawiczne)
- 180 g zimnego masła
- 20 g gorzkiego kakao
- 2 jajka
- po 40 g mąki owsianej bez glutenu, mąki kukurydzianej, ryżowej oraz skrobi kukurydzianej
- 80 g orzechów włoskich
- 80 g suszonej żurawiny
- 60 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
- Orzechy pokruszyć na mniejsze kawałki a żurawinę przekroić na pół.
- W misce wymieszać wszystkie suche składniki poza orzechami i żurawiną. Następnie dodać do nich jajka, masło (najlepiej pokrojone na mniejsza kawałki) i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać orzechy, żurawinę i delikatnie wymieszać. Uformować z ciasta kulkę i włożyć do lodówki na 40-50 minut.
- Z zimnego ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie delikatnie spłaszczyć dłonią. Jeśli ciasto będzie się kleiło, polecam dłonie delikatnie zwilżyć wodą.
- Piec w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół przez 15-18 minut a następnie studzić na kratce.
Smacznego 🙂