- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Kakaowe ciasto z wiśniami bez glutenu

Kakaowe ciasto z wiśniami bez glutenu

Szybkie ciasto na bazie serka ricotta z wiśniami. Podobne piekłam rok temu tylko ze świeżymi truskawkami. Bardzo przypadło Wam go smaku, mam nadzieję, że z tym będzie podobnie. Kakaowe ciasto z wiśniami bez glutenu jest wilgotne, puszyste i delikatnie słodkie.

Świeżość. Dopóki trzymałam je na blacie w kuchni, czyli do trzech dni, było spoko zjadliwe. Wiadomo, najświeższe i najlepsze jest w dniu pieczenia, ale następnego i kolejnego dnia również było dobre 😉 Trzeciego dnia ciasto wylądowało w lodówce i od tego czasu, aby je zjeść należało je odświeżyć. Podgrzewałam je przez 30 sekund w kuchence mikrofalowej. Dzięki temu ciasto było ciepłe, mięciutkie i wilgotne. Polecam taką metodę odświeżania, nie tylko do tego ciasta.

Wiśnie. Możecie użyć mrożonych lub świeżych owoców. Przy świeżych ich waga powinna wynosić około 200 gramów bez pestek, natomiast mrożonych powinno być 250 gramów. Mrożone należy wcześniej odmrozić na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku – stąd większa waga. Soku nie wykorzystujemy, więc można go wypić.  

 

Kakaowe ciasto z wiśniami bez glutenu 

Składniki na blachę 18×18 cm

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂