Kakaowe gofry bez glutenu i laktozy – parę dni temu córka poprosiła swojego tatę o zrobienie gofrów kakaowych, ponieważ “…ona jeszcze nigdy takich nie jadła“. Znając talent kulinarny mojego męża (a raczej jego brak) stwierdziłam, że ja najpierw postaram się wymyślić przepis i podam już mu gotowy 😉 W taki oto sposób powstały kakaowe gofry bez glutenu i laktozy. Gofry są na mleczku kokosowym, pełnotłustym 22%. Można użyć light lub napoju kokosowego, ale wtedy polecam dodać choć trochę oleju np masła albo oleju kokosowego. Dla mnie są wystarczająco kakaowe, natomiast córka stwierdziła, że “…kakaa to w nich jest za mało“. Są mało słodkie, ponieważ my gofry zawsze jemy z syropem klonowym, dżemem, cukrem pudrem lub bitą śmietaną.
Pozostałe przepisy na gofry:
Składniki na 7-8 sztuk
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 260-280 g mleczka kokosowego 22%
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 115 g mąki bezglutenowej np
- 40 g mąki ryżowej
- 10 g mąki owsianej bez glutenu
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 15 g mąki kokosowej
- 10 g mąki kukurydzianej
- 10 g gorzkiego kakao
- 1 łyżka erytrytolu (gofry są mało słodkie)
PRZYGOTOWANIE
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem.
- W misce łączymy żółtka, mleczko kokosowe, słodzik. Następnie dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
- Smażymy w nagrzanej gofrownicy przez kilka minut.
- Studzimy na kratce.
Smacznego 🙂