- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Kakaowe gofry bez glutenu i laktozy

Kakaowe gofry bez glutenu i laktozy – parę dni temu córka poprosiła swojego tatę o zrobienie gofrów kakaowych, ponieważ “…ona jeszcze nigdy takich nie jadła“. Znając talent kulinarny mojego męża (a raczej jego brak) stwierdziłam, że ja najpierw postaram się wymyślić przepis i podam już mu gotowy 😉 W taki oto sposób powstały kakaowe gofry bez glutenu i laktozy. Gofry są na mleczku kokosowym, pełnotłustym 22%. Można użyć light lub napoju kokosowego, ale wtedy polecam dodać choć trochę oleju np masła albo oleju kokosowego. Dla mnie są wystarczająco kakaowe, natomiast córka stwierdziła, że “…kakaa to w nich jest za mało“. Są mało słodkie, ponieważ my gofry zawsze jemy z syropem klonowym, dżemem, cukrem pudrem lub bitą śmietaną.

 

Pozostałe przepisy na gofry:

 

Składniki na 7-8 sztuk

 

PRZYGOTOWANIE

  1.  Białka ubijamy na sztywną pianę.
  2. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem.
  3. W misce łączymy żółtka, mleczko kokosowe, słodzik. Następnie dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
  4. Smażymy w nagrzanej gofrownicy przez kilka minut.
  5. Studzimy na kratce.

Smacznego 🙂