DRUKUJ DRUKUJ

Karpatka bez glutenu

Sylwia

Karpatka bez glutenu

To parzone ciasto ptysiowe przełożone masą na bazie budyniu śmietankowego lub waniliowego  i masła. U mnie każda warstwa zrobiona jest na innej mące, ponieważ chciałam sprawdzić czy rodzaj mąki ma tutaj znaczenie. No i niestety ma. Górną warstwę upiekłam na mące owsianej i ziemniaczanej, ciasto w smaku i konsystencji jest bardzo zbliżone do pszennego, ma też duże wybrzuszenia. Dół natomiast to mąka ryżowa i ziemniaczana. Ciasto posiada zdecydowanie mniejsze górki i niestety jest bardziej suche niż góra. Tak więc, jeśli możecie upieczcie to ciasto na mące owsianej, karpatka be glutenu będzie wtedy zdecydowanie lepsza. Na moim Instagramie w relacjach wyróżnionych znajduje się film, krok po kroku jak robię karpatkę. Jeśli macie tam konto, zapraszam kuchnia.bez.glutenu

 

Karpatka bez glutenu

Składniki na blachę 18×18 cm

CIASTO

  • 120g wody
  • 70 g masła
  • 70 g mąki bez glutenu np:
    • 40 g mąki owsianej lub ryżowej
    • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 jajka duże L lub 3 małe
  • szczypta soli

MASA

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 350 g mleka
  • 30 g cukru (można więcej)
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej

 

Karpatka bez glutenu – przygotowanie

  1. Mąki na ciasto mieszamy razem ze szczyptą soli. Wodę i masło umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu ściągamy z gazu, wsypujemy mąki i energicznie mieszamy, żeby nie powstało za dużo grudek. Rondel znowu umieszczamy na gazie i gotujemy na małym ogniu przez 1-2 minuty, cały czas mieszając. Ciasto będzie bardzo gęste, dlatego należy je nom stop mieszać. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia – musi być zimne lub lekko ciepłe.
  2. Do chłodnego ciasta dodajemy pojedynczo jajka, cały czas miksujemy na gładką masę. Końcowa konsystencja ciasta ma przypominać budyń.
  3. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy mąką np ryżową.
  4. Ciasto dzielimy na dwie części a następnie jedną rozprowadzamy na blaszce. Róbcie to powoli i delikatnie, gdyż ciasta jest mało a mąka na spodzie blachy nie ułatwia sprawy.
  5. Pieczemy w 180 stopniach grzanie góra dół około 30 minut lub do złotego koloru. Drugą część ciasta pieczemy w taki sam sposób.
  6. Masa budyniowa. Do rondelka wlewamy 250 g mleka, stawiamy na gazie. Budyń wraz z cukrem rozpuszczamy w pozostałych 100 g mleka. Mieszankę wlewamy do gorącego mleka i cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 1 minuty. Gorący budyń szczelnie przykrywamy folią spożywczą* i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  7. Miękkie masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy łyżka po łyżce chłodnego budyniu i miksujemy na gładko. Jeśli masa jest mało słodka, dodajemy cukru pudru.
  8. Jedną, najlepiej z mniejszymi wybrzuszeniami warstwę ciasta kładziemy na spodzie blachy. Rozprowadzamy na niej całą masę budyniową a następnie przykrywamy drugim blatem ciasta. Delikatnie dociskamy.
  9. Gotowe ciasto władamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂

*budyń przykrywam folią, aby nie zrobił się rzadki. W przeszłości jeśli tego nie robiłam, zawsze robił się płynny. Jeśli macie inne doświadczenia, nie musicie tego robić.

 

karpatka bez glutenu

 

Zobacz również

6 komentarzy

Ida 29/04/2021 - 06:24

Czy można użyć mąki kukurydzianej zamiast owsianej/ryżowej?

Odpowiedz
Sylwia 29/04/2021 - 13:06

Wydaje mi się, że tak, aczkolwiek mąka kukurydziana jest bardziej krucha i twarda, więc płat ciasta po upieczeniu może być delikatniejszy. No i mąka kukurydziana ma charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada.
Pozdrawiam

Odpowiedz
ewa 15/03/2021 - 16:35

Witam.Czy zwykle maslo moge zastapic klarowanym lub margaryna albo olejem? Z powodow zdrowotnych nie jem glutenu,nabialu,cukru.

Odpowiedz
Sylwia 15/03/2021 - 17:12

Witam,

Najlepiej margaryną. Klarowane może być zbyt twarde a na oleju płynnym nie da się zrobić karpatki.

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
ewa 16/03/2021 - 10:07

Dziekuje za szybka odpowiedz i zycze wesolych,zdrowych i spokojnych Swiat wielkanocnych.

Odpowiedz
Sylwia 16/03/2021 - 16:12

Dziękuje 🙂 Również życzę wesołych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.

Odpowiedz

Skomentuj