Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Bez mięsaBułki na słodkoNa słodkoPieczywo na drożdżach

Kluski na parze bez glutenu i jajek

Sylwia 01/07/2020
Sylwia 01/07/2020

Kluski na parze bez glutenu i jajek

Bez glutenu, bez jajka i bez mąki owsianej 🙂 Nie wierzyłam, że te kluski na parze bez glutenu i jajek się udadzą i to za pierwszym razem 😉 Nastawiałam się raczej na piękne, gumiaste zakalce 🙂 Jakież więc było moje zdziwienie, kiedy podniosłam pokrywkę a pampuchy były okrąglutkie i pulchne. W smaku również są bardzo dobre (przynajmniej dla mnie). Nie są tak pulchne jak te na mące owsianej i jajku, ale ogólnie jak na tyle wykluczeń, to według mnie są bardzo dobre. Poniższy przepis jest na kluski, które bardziej pasują do słonego sosu niż np jagód. Jeśli chcecie aby Wasze pampuchy były słodsze, dodajcie połowę soli a cukru 1-2 łyżki.

 

Kluski na parze bez glutenu i jajek

Składniki na 3 kluski

  • 140 g mąki bezglutenowej np
    • 50 g mąki ryżowej
    • 45 g skrobi ( u mnie kukurydziana ale może być również tapioka lub ziemniaczana) + do podsypania
    • 45 g maki gryczanej
  • 10 g zmielonego siemienia lnianego* (u mnie odtłuszczone)
  • 4 g łusek babki jajowatej
  • 6 g świeżych drożdży lub 3 g instant
  • 1 łyżeczka cukru (w wersji słodkiej należy dodać więcej cukru)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli (w wersji słodkiej należy dodać mniej soli)
  • 150 g lekko ciepłego mleka
  • 15 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 1 łyżeczka octu np jabłkowego

*siemię lniane można zastąpić łuskami babki jajowatej, należy wtedy dać jej nie 4 g a 9-10 gramów.

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki oprócz octu umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Nie martwcie się, jeśli ciasto jest rzadkie, zmieni konsystencje po wyrastaniu. W przypadku świeżych drożdży należy wcześniej zrobić zaczyn.
  2. Następnie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Do wyrośniętego ciasta dodajemy łyżeczkę octu i mieszamy (prawdopodobnie będzie za rzadkie, żeby zrobić do ręką, dlatego proponuje wymieszać je za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki).
  4. Następnie dłonie odsypujemy skrobią i za pomocą łyżki ciasto dzielimy na 3 części, każda po około 100-110 g. Z każdej części formujemy kulki, które odkładamy na przyprószona mąką matę lub deskę do ponownego wyrośnięcia. Żeby kluski nie wyschły można je delikatnie przykryć ściereczką. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia, u mnie było to około 40 minut. Bułki muszą wyraźnie podrosnąć, może się tez zdarzyć że popękają z wierzchu.***Jeśli chcecie zobaczyć jak robię takiego rodzaju bułki, zajrzyjcie do tego przepisu Bezglutenowe drożdżówki z serkiem ricotta  . Są tam zdjęcia krok po kroku, jak wyrabiam i formuje ciasto. Co prawda nie są to kluski na parze, ale wyrabianie bułek drożdżowych za każdym razem jest takie samo.***
  5. Wyrośnięte kluski ułożyć na ściereczce, koszyczku, nakładce czy innym docelowym miejscu, gdzie będą gotowane. Gotować na parze około 10-15 minut. Następnie ściągnąć na deskę lub kratkę i odstawić na 3-5 minut.

Smacznego 🙂

Kluski na parze bez jajek (bezglutenowe)

 

 

2020bez jajekbez owsapampuchy
0 komentarzy 0
Poprzedni post
Szarlotka bezglutenowa z masłem orzechowym
następny post
Bezglutenowe ciasto na maślance z owocami

Zobacz również

Chleb ryżowo jaglany

12/05/2023

Pampuchy bezglutenowe na parze

28/04/2023

Bezglutenowe bajgle na mleku

28/04/2023

Bajgle gryczano ryżowe

27/04/2023

Chleb bez owsa z nikim indeksem 

07/04/2023

Chleb jaglano ryżowy

17/03/2023

Knedle bezglutenowe z owocami

18/11/2022

Chleb bezglutenowy z niskim ig

05/09/2022

Bajgle bezglutenowe

22/08/2022

Chleb z mąką sorgo i śmietaną

08/08/2022

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca