Knedle bezglutenowe z owocami
Najczęściej można je spotkać w wersji ze śliwką lub truskawką, z jabłkiem zdecydowanie rzadziej. My wersję z jabłkiem uwielbiamy, dlatego i Wam ją polecam. Jeśli macie ugotowane ziemniaki (np z dnia poprzedniego) zrobienie knedli zajmie Wam jakieś pół godziny.
Ilość mąki. Wszystko zależy od rodzaju i ilości ziemniaków. Ja robiłam metodą, którą nauczyła mnie babcia czyli podział ziemniaków na cztery części i zastąpienie jednej części mąką. Jeśli macie bardziej wodniste ziemniaki, mąki (zwłaszcza skrobi) będzie trzeba dodać więcej, inaczej knedle podczas gotowania się rozwalą. Ale nie przesadzajcie też w drugą stronę, gdyż zbyt duża ilość skrobi spowoduje, że knedle będą gumiaste. Po wyrobieniu ciasta proponuje ugotować jedną kluskę na próbę i sprawdzić, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję – robię tak za każdym razem, gdyż ziemniak ziemniakowi nie jest równy.
Mąka. U mnie skrobia ziemniaczana i mąka ryżowa, którą możecie zastąpić np mąką gryczaną czy jaglaną. Nie polecam pomijać skrobi, gdyż ona skleja ciasto.
Owoce. Knedle można przygotować z różnymi owocami – śliwkami, truskawkami, morelami czy jak u mnie z jabłkami. Ja użyłam jabłek Szara Reneta, które wcześniej delikatnie podprażyłam z cynamonem. Można też dodać jabłka świeże obsypane opcjonalnie cynamonem.
Knedle bezglutenowe z owocami – składniki
Na około 20 szt knedli
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- szczypta soli
- mąka ryżowa Incola – u mnie 50-60 g
- skrobia ziemniaczana – u mnie 100 g
- 3 jabłka Szara Reneta
- cynamon do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
- W tym czasie przygotowujemy farsz, czyli prażone jabłka. Owoce obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w rondelku. Dodajemy cynamon i krótko prażymy, u mnie dosłownie 2-3 minuty. Przy innych jabłkach niż Szara Reneta, które są bardziej soczyste, czas ten może być dłuższy. Uprażone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Ugotowane ziemniaki odparowujemy i przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Ziemniaki wyrównujemy w misce (ubijamy), następnie dzielimy na 4 równe części. Jedną część odkładamy i w jej miejsce wsypujemy mąki, tak aby były na równo z ziemniakami. Dodajemy jajko, sól i dokładnie zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy mąkę.
- Odrywamy kawałek ciasta, spłaszczamy na placek, na środek kładziemy jabłka. Brzegi delikatnie zagniatamy (jak pierogi) a następnie formujemy kulkę. Odkładamy na talerz lub deskę obsypaną mąką.
- Gotujemy ok 5-6 minut na małym ogniu. Woda może być lekko osolona lub nie, jak lubicie. Ja nie solę.
- Podajemy z masłem, śmietaną, cukrem pudrem, cynamonem lub jak lubicie.
Smacznego 🙂
Wpis powstał z ramach współpracy z firmą Incola. Produkty tej firmy możecie kupić np w sklepie internetowym Jedzbezglutenu.pl, sklep-zdrowia.eu czy sklepbezglutek.pl