- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Knedle bezglutenowe z owocami

Knedle bezglutenowe z owocami

Najczęściej można je spotkać w wersji ze śliwką lub truskawką, z jabłkiem zdecydowanie rzadziej. My wersję z jabłkiem uwielbiamy, dlatego i Wam ją polecam. Jeśli macie ugotowane ziemniaki (np z dnia poprzedniego) zrobienie knedli zajmie Wam jakieś pół godziny. 

Ilość mąki. Wszystko zależy od rodzaju i ilości ziemniaków. Ja robiłam metodą, którą nauczyła mnie babcia czyli podział ziemniaków na cztery części i zastąpienie jednej części mąką. Jeśli macie bardziej wodniste ziemniaki, mąki (zwłaszcza skrobi) będzie trzeba dodać więcej, inaczej knedle podczas gotowania się rozwalą. Ale nie przesadzajcie też w drugą stronę, gdyż zbyt duża ilość skrobi spowoduje, że knedle będą gumiaste. Po wyrobieniu ciasta proponuje ugotować jedną kluskę na próbę i sprawdzić, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję – robię tak za każdym razem, gdyż ziemniak ziemniakowi nie jest równy.

Mąka. U mnie skrobia ziemniaczana i mąka ryżowa, którą możecie zastąpić np mąką gryczaną czy jaglaną. Nie polecam pomijać skrobi, gdyż ona skleja ciasto.

Owoce. Knedle można przygotować z różnymi owocami – śliwkami, truskawkami, morelami czy jak u mnie z jabłkami. Ja użyłam jabłek Szara Reneta, które wcześniej delikatnie podprażyłam z cynamonem. Można też dodać jabłka świeże obsypane opcjonalnie cynamonem.

 

Knedle bezglutenowe z owocami – składniki 

Na około 20 szt knedli

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂

Wpis powstał z ramach współpracy z firmą IncolaProdukty tej firmy możecie kupić np w sklepie internetowym Jedzbezglutenu.pl, sklep-zdrowia.eu czy sklepbezglutek.pl