• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Owsianki i inne, Śniadanie  /  22/04/2019

Kokosowa komosa ryżowa z kurkumą

by Sylwia
Kokosowa komosa ryżowa z kurkumą

Jak już wspominałam jakiś czas temu, nie jestem wielką fanką owsianki. Zastępuję ją płatkami ryżowymi, jaglanką lub komosą ryżową. I właśnie ta ostatnia była dziś u mnie na śniadanie. Kokosowa komosa ryżowa z kurkumą, cynamonem, czekoladą i owocami. Przygotowałam ją na mleku kokosowym ale można je zastąpić wodą lub innym rodzajem mleka. Ilość zależy od tego jaką gęstość preferujecie. Jeśli jeszcze nie jedliście takiej wersji, polecam zrobić, ponieważ danie jest bardzo dobre. Idealne na śniadanie lub kolację.

Składniki na 1 porcję

  • 60g komosy ryżowej np białej
  • 150-200ml mleka kokosowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • odrobina pasty waniliowej lub cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1-2 kostki gorzkiej czekolady
  • owoce np maliny, borówki, truskawki, banan

PRZYGOTOWANIE

  1. Komosę ryżową wypłukać w ciepłej wodzie.
  2. W rondelku rozgrzać olej kokosowy. Wsypać przyprawy i krótko smażyć. Dodać komosę ryżową, mleko, wanilie i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 15-20 minut, często mieszając. Jeśli komosa zacznie przywierać do dna, dolać wody lub mleka. Na koniec dodać cukier.
  3. Komosę ryżową przełożyć do miseczki, dodać czekoladę i owoce.

komosa ryżowa

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • cynamon
  • gorzka czekolada
  • komosa ryżowa
  • kurkuma
  • mleko kokosowe
  • owoce
  • Płatki ryżo
  • śniadanie

Nawigacja wpisu

Pasta jajeczna z pieczonym łososiem
Bezglutenowa tarta ze szparagami i bekonem

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Instagram

View on Instagram

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram