- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Kokosowa komosa ryżowa z kurkumą

Kokosowa komosa ryżowa z kurkumą

Jak już wspominałam jakiś czas temu, nie jestem wielką fanką owsianki. Zastępuję ją płatkami ryżowymi, jaglanką lub komosą ryżową. I właśnie ta ostatnia była dziś u mnie na śniadanie. Przygotowałam ją na mleku kokosowym ale można je zastąpić wodą lub innym rodzajem mleka. Ilość zależy od tego jaką gęstość preferujecie. Jeśli jeszcze nie jedliście takiej wersji, polecam zrobić, ponieważ danie jest bardzo dobre. Idealne na śniadanie lub kolację.

 

Kokosowa komosa ryżowa z kurkumą

Składniki na 1 porcję

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Komosę ryżową wypłukać w ciepłej wodzie.
  2. W rondelku rozgrzać olej kokosowy. Wsypać przyprawy i krótko smażyć. Dodać komosę ryżową, mleko, wanilie i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 15-20 minut, często mieszając. Jeśli komosa zacznie przywierać do dna, dolać wody lub mleka. Na koniec dodać cukier.
  3. Komosę ryżową przełożyć do miseczki, dodać czekoladę i owoce.