- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Kokosowe ciasto bezglutenowe

Kokosowe ciasto bezglutenowe

Smakuje jak lżejsza wersja słynnego batonika Bounty. Jak większość moich ciast i to należy do mało słodkich, dlatego jeśli lubicie słodkie wypieki, radzę dodać więcej słodzika do masy.

Kokosowe ciasto bezglutenowe

Składniki na torownicę 21cm

BISZKOPT

NASĄCZENIE

MASA

POLEWA

 

Kokosowe ciasto bezglutenowe – przygotowanie

BISZKOPT

  1. Spód formy wyłożyć papierem (ja wycinam z papieru do pieczenia koło o średnicy 21cm).
  2. Suche składniki (oprócz słodzika) umieść w misce i dokładnie wymieszać.
  3. W misce miksera umieścić 3 białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, dodać słodzik (wsypywać stopniowo) i nadal miksować. Ubijać do momentu, aż piana będzie błyszcząca.
  4. Dodać żółtka, olej i ubijać jeszcze około 5 minut.
  5. Do ubitych jajek dodać suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników. 
  6. Przełożyć do formy. Piec przez 25-30 w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
  7. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia.
  8. Z zimnego ciasta odkroić wierzch.
  9. Pozostałą cześć ciasta umieścić w formie i nasączyć wodą z cytryną i cukrem pudrem.

MASA

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut.
  2. W misce umieścić mascarpone, jogurt, serek homogenizowany, wanilię, cukier puder, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Jeśli masa okaże się mało słodka, dodać więcej cukru pudru.
  3. Żelatynę podgrzać (nie gotować) i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia.
  4. Do żelatyny dodać 1-2 łyżeczki masy, wymieszać.
  5. Cały czas miksując masę, powoli wlewać żelatynę.
  6. Gotową masę przełożyć na nasączony biszkopt. Wyrównać.
  7. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.

POLEWA

  1. Śmietankę kremówkę umieścić w rondelku,  podgrzać (nie gotować). Do ciepłej dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić na 5 minut.
  2. Lekko ciepłą polewą oblać ciasto. 
  3. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Smacznego 🙂