Kokosowe ciasto bezglutenowe
Smakuje jak lżejsza wersja słynnego batonika Bounty. Jak większość moich ciast i to należy do mało słodkich, dlatego jeśli lubicie słodkie wypieki, radzę dodać więcej słodzika do masy.
Kokosowe ciasto bezglutenowe
Składniki na torownicę 21cm
BISZKOPT
- 3 jajka (żółtka i białka osobno)
- 50g erytrytolu lub innego słodzika
- 30g mąki owsianej bezglutenowej
- 15g mąki z tapioki lub skrobi ziemniaczanej
- 10g mąki kokosowej
- 10g gorzkiego kakao
- 15g wiórków kokosowych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
NASĄCZENIE
- 70ml wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
MASA
- 120g serka mascarpone
- 150g jogurtu (u mnie 1,5%)
- 100g serka homogenizowanego naturalnego lub jogurt grecki
- 1 łyżeczka pasty z wanilią
- 35g cukru pudru
- 30g wiórków kokosowych
- 5g żelatyny
- 40ml wody
POLEWA
- 70g czekolady mlecznej
- 30g czekolady deserowej (60-80%)
- 100ml śmietanki kremówki
Kokosowe ciasto bezglutenowe – przygotowanie
BISZKOPT
- Spód formy wyłożyć papierem (ja wycinam z papieru do pieczenia koło o średnicy 21cm).
- Suche składniki (oprócz słodzika) umieść w misce i dokładnie wymieszać.
- W misce miksera umieścić 3 białka. Zacząć ubijać. Kiedy białka będą już prawie ubite, dodać słodzik (wsypywać stopniowo) i nadal miksować. Ubijać do momentu, aż piana będzie błyszcząca.
- Dodać żółtka, olej i ubijać jeszcze około 5 minut.
- Do ubitych jajek dodać suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników.
- Przełożyć do formy. Piec przez 25-30 w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
- Po upieczeniu pozostawić w formie do wystudzenia.
- Z zimnego ciasta odkroić wierzch.
- Pozostałą cześć ciasta umieścić w formie i nasączyć wodą z cytryną i cukrem pudrem.
MASA
- Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut.
- W misce umieścić mascarpone, jogurt, serek homogenizowany, wanilię, cukier puder, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Jeśli masa okaże się mało słodka, dodać więcej cukru pudru.
- Żelatynę podgrzać (nie gotować) i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia.
- Do żelatyny dodać 1-2 łyżeczki masy, wymieszać.
- Cały czas miksując masę, powoli wlewać żelatynę.
- Gotową masę przełożyć na nasączony biszkopt. Wyrównać.
- Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
POLEWA
- Śmietankę kremówkę umieścić w rondelku, podgrzać (nie gotować). Do ciepłej dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić na 5 minut.
- Lekko ciepłą polewą oblać ciasto.
- Włożyć do lodówki na 30 minut.
Smacznego 🙂