7,4K
Kruche bezglutenowe z rabarbarem i pianką
Proste i w miarę szybkie w przygotowaniu ciasto dla miłośników rabarbaru. Delikatne, kruche, kwaskowate. Kruche bezglutenowe z rabarbarem i pianką jest delikatnie słodkie, dla mnie w sam raz, ale jeśli lubicie słodkie ciasta, polecam do rabarbaru dodać więcej cukru, ponieważ to on odpowiedzialny jest za kwaskowatość.
Kruche bezglutenowe z rabarbarem i pianką
Składniki na blachę 24×24 cm
Ciasto
- 180 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 270 g mąki bezglutenowej np
- 130 g mąki ryżowej
- 60 g tapioki lub innej skrobi
- 80 g mąki owsianej lub kukurydzianej (z nią wyjdzie bardziej kruche)
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Owoce
- 500-600 gramów rabarbaru
- 1 łyżka cukru
- 10 g skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)
Pianka
- 3 białka
- 60 g cukru (więcej jeśli kisiel jest bez cukru)
- 1 kisiel cytrynowy (u mnie z cukrem)
Kruche bezglutenowe z rabarbarem i pianką – przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Masło polecam pokroić na drobniejsze kawałki. Ciasto po wymieszaniu może bardzo kleić się do rąk, dlatego nie polecam wyrabiać go dłonią.
- Wymieszane ciasto zgarniamy łopatką, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie 2/3 ciasta wykładamy na spód i boki *blachy. Ja formę wcześniej obłożyłam papierem do pieczenia.
- Podpiekamy ciasto przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni grzanie góra dół.
- W tym czasie rabarbar myjemy, suszymy a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier, opcjonalnie mąkę, mieszamy i odstawiamy na bok**.
- Pianka.Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać. Po 1-2 minutach dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Na koniec dodajemy kisiel i miksujemy jeszcze 2-3 minuty (przy kisielu bez cukru wystarczy kilka obrotów, tylko do połączenie się składników. W przypadku kisielu z cukrem, należy miksować dłużej, do momentu rozpuszczenia się cukru).
- Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Delikatnie rozkładamy na nim rabarbar. Ciasto jest delikatne, dlatego polecam rabarbar układać łyżka po łyżce.
- Rabarbar przykrywamy ubitą pianą a następnie pozostałą częścią ciasta.
- Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach grzanie góra dół. Po 30 minut polecam spojrzeć na ciasto, czy się nie przypieka.
- Upieczone ciasto zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, gdyż ciepłe jest bardzo delikatne.
*wykładanie boków ciastem można pominąć. U mnie ciasta na bokach było max na wysokość 1 cm.
**Nie polecam rabarbaru za szybko zasypywać cukrem, gdyż puści sok i po upieczeniu będzie mniej soczysty. Najlepiej zrobić to kilka minut przed ułożeniem na cieście.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Dziękuję za ten przepis. Zrobiłam to ciasto z jabłkami i samymi ubitymi białkami i wyszło obłędnie 😍😋 no pychota. Pozdrawiam
Czy make tez przesiać przez sitko?
I i nabić widelcem ciasto?
Ps. Robię Pani ciasta, i zawsze się udają!!! A jak smakują 😍
Ja nie przesiewam maki w ciastach kruchych.
Tak, ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem – robi się to po to, aby na spodzie podczas podpiekania nie wyrosły górki i żeby ciasto nie popękało.
Bardzo mi miło 🙂 Mega się cieszę, że ciasta smakuję, dziękuję 🙂
Wyśmienity początek sezonu rabarbarowego😋 Upiekłam wprawdzie bez dodatku kisielu, ale niczego mu nie brakowało. “Twoje” kruche ciasta udają się zawsze i smakują po prostu super! Bardzo się cieszę, że odkryłam Twój blog i serdecznie dziękuję za doskonałe przepisy.
Dziękuję Ci bardzo za komentarz 🙂 Ogromnie się cieszę, że ciasto smakuje. Ależ ja tęskniłam za rabarbarem. Uwielbiam go w wypiekach 🙂 Muszę pomyśleć o nowym cieście z nim 🙂