Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocamiCiastoKruche i tarty

Kruche bezglutenowe z rabarbarem i pianką

Sylwia 03/05/2021
Sylwia 03/05/2021

Kruche bezglutenowe z rabarbarem i pianką

Proste i w miarę szybkie w przygotowaniu ciasto dla miłośników rabarbaru. Delikatne, kruche, kwaskowate. Kruche bezglutenowe z rabarbarem i pianką jest delikatnie słodkie, dla mnie w sam raz, ale jeśli lubicie słodkie ciasta, polecam do rabarbaru dodać więcej cukru, ponieważ to on odpowiedzialny jest za kwaskowatość.

 

Kruche bezglutenowe z rabarbarem i pianką

Składniki na blachę 24×24 cm

Ciasto

  • 180 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 270 g mąki bezglutenowej np
    • 130 g mąki ryżowej
    • 60 g tapioki lub innej skrobi
    • 80 g mąki owsianej lub kukurydzianej (z nią wyjdzie bardziej kruche)
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Owoce

  • 500-600 gramów rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  • 10 g skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)

Pianka

  • 3 białka
  • 60 g cukru (więcej jeśli kisiel jest bez cukru)
  • 1 kisiel cytrynowy (u mnie z cukrem)

 

Kruche bezglutenowe z rabarbarem i pianką – przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Masło polecam pokroić na drobniejsze kawałki. Ciasto po wymieszaniu może bardzo kleić się do rąk, dlatego nie polecam wyrabiać go dłonią.
  2. Wymieszane ciasto zgarniamy łopatką, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
  3. Po tym czasie 2/3 ciasta wykładamy na spód i boki *blachy. Ja formę wcześniej obłożyłam papierem do pieczenia.
  4. Podpiekamy ciasto przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni grzanie góra dół.
  5. W tym czasie rabarbar myjemy, suszymy a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier, opcjonalnie mąkę, mieszamy i odstawiamy na bok**.
  6. Pianka.Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać. Po 1-2 minutach dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Na koniec dodajemy kisiel i miksujemy jeszcze 2-3 minuty (przy kisielu bez cukru wystarczy kilka obrotów, tylko do połączenie się składników. W przypadku kisielu z cukrem, należy miksować dłużej, do momentu rozpuszczenia się cukru).
  7. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Delikatnie rozkładamy na nim rabarbar. Ciasto jest delikatne, dlatego polecam rabarbar układać łyżka po łyżce.
  8. Rabarbar przykrywamy ubitą pianą a następnie pozostałą częścią ciasta.
  9. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach grzanie góra dół. Po 30 minut polecam spojrzeć na ciasto, czy się nie przypieka.
  10. Upieczone ciasto zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, gdyż ciepłe jest bardzo delikatne.

*wykładanie boków ciastem można pominąć. U mnie ciasta na bokach było max na wysokość 1 cm.

**Nie polecam rabarbaru za szybko zasypywać cukrem, gdyż puści sok i po upieczeniu będzie mniej soczysty. Najlepiej zrobić to kilka minut przed ułożeniem na cieście.

Smacznego 🙂

 

 

Kruche bezglutenowe z rabarbarem i pianką

 

2021kisielkruche ciastoowocepiankarabarbar
4 komentarze 1
Poprzedni post
Kakaowe ciasto z owocami bez glutenu
następny post
Bezglutenowy placek z kruszonką na zakwasie

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

4 komentarze

Pat 12/05/2023 - 08:05

Czy make tez przesiać przez sitko?
I i nabić widelcem ciasto?
Ps. Robię Pani ciasta, i zawsze się udają!!! A jak smakują 😍

Odpowiedz
Sylwia 12/05/2023 - 09:23

Ja nie przesiewam maki w ciastach kruchych.
Tak, ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem – robi się to po to, aby na spodzie podczas podpiekania nie wyrosły górki i żeby ciasto nie popękało.
Bardzo mi miło 🙂 Mega się cieszę, że ciasta smakuję, dziękuję 🙂

Odpowiedz
Lidia 23/04/2023 - 16:13

Wyśmienity początek sezonu rabarbarowego😋 Upiekłam wprawdzie bez dodatku kisielu, ale niczego mu nie brakowało. „Twoje” kruche ciasta udają się zawsze i smakują po prostu super! Bardzo się cieszę, że odkryłam Twój blog i serdecznie dziękuję za doskonałe przepisy.

Odpowiedz
Sylwia 23/04/2023 - 18:22

Dziękuję Ci bardzo za komentarz 🙂 Ogromnie się cieszę, że ciasto smakuje. Ależ ja tęskniłam za rabarbarem. Uwielbiam go w wypiekach 🙂 Muszę pomyśleć o nowym cieście z nim 🙂

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca