- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

To ciasto, które bardzo Wam polecam. Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami nie jest słodkie, wręcz przeciwnie, dzięki śliwkom jest lekko kwaśne. W kruchym cieście jest cynamon, który idealnie komponuje się z owocami, ale jeśli go nie lubicie, to pomińcie. Inspiracje do ciasta zaczerpnęłam z bloga Mojewypieki. 

Ciasto z racji tego, iż bezglutenowe jest bardzo delikatne, dlatego z krojeniem radzę poczekać kilka godzin. Ja upiekłam je wieczorem i kroiłam rano. Nie chwytajcie kawałka w ręce, nie przenoście widelcem 😉 Najlepiej do przenoszenia na talerzyk użyć szerokiego noża lub łopatki cukierniczej. 

A jeśli macie ochotę o ciepły wypiek ze śliwkami to gorąco polecam Crumble śliwkowe. 

Mąka owsiana. Tak, można ją zamienić. ALE ciasto będzie wtedy jeszcze bardziej kruche. Można zamiast niej użyć mąki np kukurydzianej, jaglanej, miksa tych dwóch lub innej, którą lubicie.

Zachęcam do zajrzenia rownież na mój Instagram – kuchnia.bez.glutenu. Oprócz przepisów staram się dodawać filmiki z przygotowywania dań/wypieków. 

 

Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami 

Składniki na blachę 24×24 cm lub tortownicę 26 cm 

 

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz śliwek i zagniatamy. Masło polecam pokroić na mniejsze kawałki. Ja zagniatałam mikserem, ponieważ ciasto podczas wyrabiana robi się klejące. 
  2. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  3. Po tym czasie włączmy piekarnik na 180 stopni grzanie góra dół.
  4. Połowę zimnego ciasta rozkładamy na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy przez 10-15 minut. 
  5. W tym czasie śliwki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Delikatnie układamy na podpieczonym spodzie. 
  6. Pozostałą część ciasta układamy na wierzchu owoców. 
  7. Pieczmy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. 
  8. Upieczone wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciepłe jest mega kruche więc nie radzę kroić. Jeśli jest za mało słodkie, wierzch obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂