Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocamiCiastoKruche i tarty

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Sylwia 22/05/2023
Sylwia 22/05/2023
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Nie będę Wam ściemniać, nie wymyśliłam sama tego przepisu. Widziałam go na wielu stronach i przerobiłam na wersję bezglutenową. Ciasto wyszło przepyszne 🙂 Jedno z lepszych jakie ostatnio jadłam. Już teraz wiem dlaczego jest tak popularne.  Rabarbar z cynamonem pasują do siebie idealnie. Do tego kwaśny dżem (u mnie czarna porzeczka) i słodka beza, no miodzio. Kruche ciasto z rabarbarem i bezą polecam z całego serducha. Najlepsze według mnie jest lekko ciepłe, trzeba tyle uważać przy nakładaniu, bo ciasto jest kruche.  

Mąką z sorgo. Możecie ją zamienić na mąkę owsianą np Pięć Przemian, Elovena (nie reklama). Przy mące firmy Bezgluten uważajcie, gdyż mocniej chłonie płyny. Możecie zamiast niej dać również mąkę kukurydzianą, ale z nią ciasto na pewno wyjdzie bardziej kruche.

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach.

 

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – składniki i przygotowanie

Składniki na blachę 24×24 cm

Ciasto

  • 3 żółtka
  • 150 g zimnego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 50 g tapioki skrobi (Bio Planet)
  • 100 g mąki ryżowej (biała Pięć Przemian)
  • 80 g mąki z sorgo (ProBio)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu

Środek

  • 400 g rabarbaru
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 120 g kwaśnego dżemu np czarna porzeczka, malina, wiśnia…
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Beza

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

 

PRZYGOTOWANIE

  • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło polecam pokroić na mniejsze kawałki) i zagniatamy – polecam ręcznie. Końcowa konsystencja ciasta u mnie była zwarta ale klejącą. Następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie ciasto rozkładamy na dnie i bokach blachy wyłożonej papierem do pieczenia – nie polecam piec bez papieru.
  • Dziurawimy spód w kilkunastu miejscach widelcem. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół przez 20 minut.
  • Na podpieczony spodzie delikatnie rozsmarowujemy dżem – ciasto jest kruche, więc róbcie to powoli.
  • Rabarbar kroimy na mniejsza kawałki – polecam paski do 1 cm. Dodajemy skrobię, cynamon i mieszamy. Następnie rabarbar układamy na dżemie, wyrównujemy. 
  • Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż piana będzie błyszcząca a cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i miksujemy pół minuty. 
  • Gotową pianę układamy na rabarbarze. 
  • Ciasto pieczemy najpierw w temperaturze 170 stopnie grzanie góra dół przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 15-20 minut. 
  • Odkładamy co ostygnięcia. 

Smacznego 🙂

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

 

bez owsabezadżemrabarbar
0 komentarzy 0
Poprzedni post
Tort malinowy z białą czekoladą
następny post
Ciasto z ricottą i rabarbarem

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Tarta bezglutenowa banoffee

07/03/2023

Ciasto kawowe bez glutenu

02/03/2023

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca