- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Nie będę Wam ściemniać, nie wymyśliłam sama tego przepisu. Widziałam go na wielu stronach i przerobiłam na wersję bezglutenową. Ciasto wyszło przepyszne 🙂 Jedno z lepszych jakie ostatnio jadłam. Już teraz wiem dlaczego jest tak popularne.  Rabarbar z cynamonem pasują do siebie idealnie. Do tego kwaśny dżem (u mnie czarna porzeczka) i słodka beza, no miodzio. Kruche ciasto z rabarbarem i bezą polecam z całego serducha. Najlepsze według mnie jest lekko ciepłe, trzeba tyle uważać przy nakładaniu, bo ciasto jest kruche.  

Mąką z sorgo. Możecie ją zamienić na mąkę owsianą np Pięć Przemian, Elovena (nie reklama). Przy mące firmy Bezgluten uważajcie, gdyż mocniej chłonie płyny. Możecie zamiast niej dać również mąkę kukurydzianą, ale z nią ciasto na pewno wyjdzie bardziej kruche.

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach.

 

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – składniki i przygotowanie

Składniki na blachę 24×24 cm

Ciasto

Środek

Beza

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂