Przepis na mega szybki obiad, czyli makaron z ricottą, szparagami i pieczarkami. Danie robi się dosłownie w 20-30 minut. Proste a przy tym przepyszne. Połączenie ricotty, szparagów i pieczarek według mnie jest idealne. Jeśli macie możliwość zakupu brązowych pieczarek, polecam właśnie je dodać, ponieważ ich smak jest bardziej intensywny niż w przypadku pieczarek białych. jeśli chodzi o makaron, to nie koniecznie musi być to spaghetti, zróbcie z takim jaki macie.
Składniki na 2 porcje
- 1 średnia cebula
- 200g pieczarek (najlepiej brązowych) lub boczniaków
- 100g serka ricotta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół pęczka szparagów – ok 10 sztuk
- 150-200g spaghetti
- 20g orzechów włoskich (opcjonalnie)
- garść rukoli lub roszponki
- łyżka świeżej bazylii
- pół szklanki wody z makaronu
PRZYGOTOWANIE
- Pieczarki,szparagi i bazylię umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i krótko podsmażyć. Następnie dodać pieczarki, szparagi i smażyć 5-10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
- W tym czasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie na al-dente. Przed odcedzeniem makaronu odlać do szklanki ok 150 ml wody.
- Do podsmażonych warzyw dodać serek ricotta, bazylię, wodę z makaronu i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać i chwilkę podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
- Podawać np z rukolą lub roszponką i orzechami.
Smacznego 🙂
Bardzo smaczny obiad! Dzis robilam po raz pierwszy, dodalam slodki groszek, rewelacja, dziekuje! 🙂