• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Drożdżowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Bez laktozy, Biszkoptowe, Boże narodzenie, Boże narodzenie, Ciasto  /  09/12/2020

Makowo orzechowe ciasto z niskim IG

by Sylwia
Makowo orzechowe ciasto z niskim IG

Makowo orzechowe ciasto z niskim IG

Kolejny przepis z cyklu “niski indeks glikemiczny”. Tym razem coś na biszkopcie, a dokładnie makowy biszkopt przełożony masą orzechową. Ciasto jest bez glutenu, nabiału i cukru. A na blogu znajdziecie przepis na Piernik z niskim indeksem glikemicznym.

Biszkopt, upieczony tylko na mące owsianej jest dosyć delikatny. Papier należy ścigać ostrożnie, to samo tyczy się krojenia na pół, powoli, delikatnie, ostrym nożem. Przeciętej części nie polecam podnosić, gdyż może się połamać – najlepiej albo zsunąć na płaski talerz, albo za pomocą dwóch dużych noży/szpatułek przenieś. Jeśli macie w domu dwie identyczne formy, polecam ciasto podzielić na dwie części i biszkopty upiec osobno.

Indeks glikemiczny

Obliczałam go według instrukcji umieszczonej na stronie Hiperinsulinki w artykule Wyliczanie indeksu i ładunku glikemicznego całego posiłku, krok po kroku. Według moich obliczeń indeks glikemiczny ciasta wynosi ok 41 – w przypadku syropu z agawy założyłam, że indeks glikemiczny ma najwyższą wartość, czyli 30.

 

Makowo orzechowe ciasto z niskim IG – składniki i przygotowanie

Składniki na blachę 18×18 cm

BISZKOPT

  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 60 g erytrytolu lub innego słodzika
  • 80 g suchego maku
  • 90 g mąki owsianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA ORZECHOWA

  • 20 g budyniu (pół opakowania) np śmietankowego lub waniliowego
  • 220 g napoju migdałowego (90g i 130g)
  • 80 g orzechów włoskich
  • 80 g orzechów laskowych
  • 120 g masła roślinnego/margaryny w temperaturze pokojowej
  • 80 g syropu z agawy (40g i 40g)

NASĄCZENIE

  • 20 g syropu z agawy
  • 80 g chłodnej wody
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT

  1. W miseczce łączymy wszystkie suche składniki – mak, mąkę i proszek do pieczenia. Spód blaszki/blaszek wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół.
  2. Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać. Po około 1-2 minutach stopniowo dodajemy cukier. Białka ubijamy do uzyskania sztywnej, gładkiej piany. Aby mieć pewność, że słodzik się rozpuścił należy odrobinę piany wziąć między palce. Do ubitych białek stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze z 3 minuty.
  3. Następnie dodajemy mieszankę suchych składników i mieszamy delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną.
  4. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki/blaszek i pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach – czas pieczenia uzależniony jest wysokości biszkoptu.
  5. Upieczone ciasto zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Środek biszkoptu może lekko opaść (u mnie ok 2 cm) gdyż ciasto jest dosyć ciężkie.

 

MASA ORZECHOWA

  1. Orzechy włoski i laskowe drobno rozdrabniamy w malakserze – można też kupić zmielone orzechy, polecam.
  2. Do rondelka wlewamy 130 g napoju migdałowego, 40 g syropu z agawy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zalewamy pokruszone orzechy i dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  3. Do kolejnego rondelka wlewamy 90 g napoju migdałowego i 40 g syropu, dokładnie mieszamy a następnie część odlewamy i mieszamy z budyniem. Napój w rondelku zaczynamy podgrzewać, kiedy będzie ciepłe, wlewamy napój z budyniem i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotować należy na małym ogniu, gdyż budyń po zagotowaniu będzie bardzo gęsty. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  4. Masło ucieramy na gładką masę, a następnie łyżka po łyżce dodajemy orzechy i budyń i dokładnie mieszamy.

 

PRZEŁOŻENIE

  1. Z zimnego biszkoptu ściągamy papier – należy robić do bardzo delikatnie i powoli, gdyż biszkopt jest kruchy. Biszkopt kładziemy albo znowu na papier albo bezpośrednio na blachę. Wyrównujemy górę, ścinając przypieczoną warstwę a następnie delikatnie i powoli przecinamy biszkopt na pól, aby powstały dwa placki – podczas krojenia polecam ręką dociskać z góry ciasto. Górną warstwę nie podnosimy rękami, jest krucha i może się rozwalić. Najlepiej podnieś ją za pomocą dwóch szpatułek/dużych noży… i przenieś na duży płaski talerz.
  2. NASĄCZENIE – wszystkie składniki dokładnie mieszamy, soku z cytryny należy dodać tyle, żeby otrzymać lemoniadę a’la sprite.
  3. Dół ciasta nasączamy połową wody, a następnie rozkładamy większą część masy orzechowej – najlepiej łyżeczka po łyżeczce nałożyć w kilkunastu miejscach i później delikatnie wyrównać.
  4. Drugi biszkopt delikatnie układamy na wierzchu – najlepiej zsunąć go z talerza, i lekko dociskamy do kremu. Nasączamy i wykładamy pozostałą część masy. Wierzch opcjonalnie obsypujemy pokruszonymi orzechami laskowymi.
  5. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂

 

 

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez glutenu
  • bez nabiału
  • mak
  • niski IG
  • orzechy laskowe
  • orzechy włoskie

Zobacz wpisy

Cynamonki bez glutenu
Bezglutenowa szarlotka z niskim IG

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

MÓJ INSTAGRAM

kuchnia.bez.glutenu

🍩 Serowe oponki bez glutenu🍩 Lubicie oponki 🍩 Serowe oponki bez glutenu🍩

Lubicie oponki? Ja uwielbiam 🥰 Bardziej niż chrust/faworki. Zdecydowanie oponki to moje ulubione tłusto czwartkowe smakołyki 😍 

Mam nadzieję, że nie będziecie mieli problemu z ich przygotowaniem, że wszystko dobrze opisałam. Jeśli chcecie, żebym nagrała stories jak je robię, dajcie znać w komentarzu 😉 Tylko od razu ostrzegam, pewnie będzie długo i mega amatorsko, jak to u mnie bywa 😁 

Lista składników na 3 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenubezproblemu #bezglutenu #oponki #oponkiserowe #oponkibezglutenowe #smacznie #przepis #tłustyczwartek #bezglutenowe #blogkulinarny #dokawy #celiakia #hashimoto #wzjg #glutenfree #domowewypieki #słodycze #przepisybezglutenu #bezglutenoweżycie
🥛Smażone mleko🥛 To nic innego jak kawałk 🥛Smażone mleko🥛 

To nic innego jak kawałki gęstego i zimnego budyniu, obtoczone w panierce j usmażone na pełnym oleju. Danie zdecydowanie nie należy do lekkich, ale tak mnie zainteresowało, że postanowiłam je przygotować. Ja z mężem się zajadaliśmy - polecam w szczególności ciepłe,  natomiast  córka już nie bardzo 🤷‍♀️ 

Przepis pochodzi z książki, którą otrzymałam -  Ciasta i desery. Bezglutenowe podróże. Kamila i Noemi Górny. 

Wiem, że przepis mało świąteczny, ale obiecałam go już kilka dni temu, niestety ostatnio krucho u mnie z czasem. 

Lista składników na 3 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #słodycze #budyń #celiakia #bg #gf #glutenfreefoods #przepisy #przepisybezglutenowe #hashimoto #blogkulinarny #alergiepokarmowe
🥟Pierogi bez glutenu 🥟 Pełno znowu pytań 🥟Pierogi bez glutenu 🥟

Pełno znowu pytań o pierogi dostaje, więc jeszcze raz 🙂 
🔹Tak, na blogu jest przepis na pierogi gryczano-ryżowe. 
🔹Lista składników podana jest na drugim zdjęciu. 
🔹W relacjach wyróżnionych zapisany jest film, w którym pokazuje jak robię te pierogi na dwa sposoby.
🔹Dokładny przepis znajduje się na blogu - możecie w miejscu szukaj wpisać „pierogi” i pojawią się wyniki, albo rozwinąć menu OKAZJE - BOŻE NARODZENIE (pokazałam na zdjęciu 4).

🔹Jeśli robiliście pierogi z tego przepisu, podzielcie się proszę opinią. Według mnie przepis jest bardzo prosty a pierogi smaczne, ale chętnie poznam też Wasze opinie 🙂

#pierogi #pierogibezglutenowe #bezglutenu #bezglutenowe #bezglutenubezproblemu #wzjg #hashimoto #swietabezglutenu #wiemcodobre #smacznie #celiakia #zdroweprzepisy #blogkulinarny #bezlaktozy #bezjajek #alergiepokarmowe #dietabezglutenowa #dietaeliminacyjna #beznabiału #glutenfree
🍏Bezglutenowa szarlotka z niskim IG 🍎 Niest 🍏Bezglutenowa szarlotka z niskim IG 🍎

Niestety nadal nie mam dobrze działającego piekarnika - szarlotkę upiekłam jakiś czas temu. 

🔹bez glutenu
🔹bez nabiału 
🔹bez cukru

Dla mnie, ciasto super. Kruche, delikatne, odpowiednio słodkie - przy kwaśnych jabłkach można dodać więcej syropu z agawy 🙂 

Niestety ciasto nie nadaje się dla osób, które nie przepadają za mąką gryczaną, gdyż jej posmak jest mocno wyczuwalny. W poście napisałam kilka pomysłów jak można tez smak całkowicie lub częściowo wyeliminować. Niestety sama nie miałam możliwości poeksperymentować 😢

Lista składników na drugim zdjęciu a dokładny opis znajduje się na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenu #bezcukru #niskiindeksglikemiczny #szarlotka #zdroweprzepisy #bezglutenudieta #bezglutenowe #ciastobezglutenu #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #blogkulinarny #diabetyk #dietaeliminacyjna #beznabiału #bezlaktozy #smacznie #dokawy #domowewypieki
🌰Makowo orzechowe ciasto z niskim indeksem glik 🌰Makowo orzechowe ciasto z niskim indeksem glikemicznym 🌰

🔹Bez glutenu
🔹Bez nabiału
🔹Bez cukru

Indeks glikemiczny to około 41 🙂 

Lista składników znajduje się na 3 i 4 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezlaktozy #beznabiału #dietaeliminacyjna #dietabezdiety #dietabezglutenowa #celiakia #zdroweprzepisy #ciastobezglutenowe #ciastobezcukru #bezcukru #niskiindeksglikemiczny #niskiig #hashimoto #mak #orzechy #blogkulinarny #wiemcojem #bezglutenowe #domowewypieki #dokawy #słodycze #diabetyk
🥮 Bezglutenowe cynamonki 🥮 Obiecałam, że 🥮 Bezglutenowe cynamonki 🥮

Obiecałam, że będą w tym tygodniu i ufff...zdążyłam 😁 

Zrobiłam je w dwóch wersjach: 
🔹z masą cynamonową
🔹z masą cynamonową i uprażonymi jabłkami 🍎

Jedna j druga wersja bardzo nam smakowała, ale druga ciut bardziej. Cynamonki dzięki jabłkom były bardziej wilgotne , przez co bułeczki dłużej zachowały świeżość 🥰 

Lista składników na drugim i trzecim zdjęciu a dokładny opis przygotowania znajdziecie na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #bezglutenubezproblemu #dietabezdiety #dietaeliminacyjna #dietabezglutenowa #wiemcojem #zdroweprzepisy #cynamonki #glutenfree #celiakia #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #cynamon #dokawy #domowewypieki #bułkidrożdżowe #blogkulinarny #słodycze
🍯Miodownik, ciasto krówka lub toffi🍯 Oczyw 🍯Miodownik, ciasto krówka lub toffi🍯 Oczywiście w wersji bezglutenowej 🥰 

Lista składników na 3 i 4 zdjęciu a dokładny opis przygotowania na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenowe #celiakia #wiemcojem #ciastobezglutenowe #wypiekibezglutenu #ciastokrówka #miodownik #kajmak #orzechywłoskie #ciastodomowe #domowewypieki #dokawy #słodkości #smacznie #glutenfree #blogkulinarny #hashimoto #dietabezglutenowa #dietabezdiety #dlaalergika #dietaeliminacyjna #bezglutenowo #krówka
🎂Tort oreo w wersji bezglutenowej🎂 Ciastecz 🎂Tort oreo w wersji bezglutenowej🎂

Ciasteczka, które wykorzystałam do zrobienia ciasta są firmy Schar. 

Na zdjęciu 2 -  środek ciacha. 
Na zdjęciu 3,4,5 lista składników. 
Zdjęcia 6,7 to przedmioty, które przydały się w tworzeniu tego tortu. 

Dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenowe #tort #tortbezglutenowy #dietabezglutenowa #dietabezdiety #celiakia #wiemcojem #hashimoto #wzjg #glutenfree #przepisy #przepisybezglutenowe #nietolerancjepokarmowe #dokawy #domowewypieki #słodycze #smacznie #ciastobezglutenowe #blogkulinarny
🥮Piernik z niskim indeksem glikemicznym🥮 Be 🥮Piernik z niskim indeksem glikemicznym🥮

Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, bez orzechów. Ale mimo tylu wyrzeczeń ciacho wyszło pyszne 🥰 Robiłam je dwa razy. Za pierwszym razem dodałam tylko erytrytol - piernik miał lekki posmak chłodu i drapania w gardle. Za drugim pomieszałam słodziki - erytrytol i syrop z agawy. Piernik wyszedł wg mnie o wiele lepszy, smaczniejszy. 

Na blogu umieściłam dwa przepisy, na wypadek gdyby ktoś nie miał lub nie lubił syropu. 

Indeks glikemiczny piernika waha się pomiędzy 35 a 40 - dokładnie opisałam to na blogu. 

Dokładny przepis znajdziecie na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 a na drugim zdjęciu listę składników 🥰 

#piernik #bezglutenu #bezcukru #beznabiału #bezorzechów #bezglutenowe #dietabezglutenowa #zdroweprzepisy #niskiindeksglikemiczny #dietaeliminacyjna #blogkulinarny #domowewypieki #smacznie #słodycze #hashimoto #celiakia #cukrzyca #alergiapokarmowa
🥟Kakaowe pierogi bez glutenu🥟 Ulubiony obia 🥟Kakaowe pierogi bez glutenu🥟

Ulubiony obiad na słodko od kilku tygodni 🥰 U mnie z nadzieniem albo owocowym (mrożone jagody) albo serowo czekoladowym. Te drugie zdecydowanie lepsze 🍫❤️ 

Ciasto na pierogi robi się na zimno. Żadnego parzenia, wrzątku i problemu z mieszaniem. Ciasto jest elastyczne, zwarte, łatwo się wałkuje i nie wysycha w 5 minut. 

Jeśli macie problem z bezglutenowymi pierogami, dajcie znać, nagram jak ja je robię 😁

Lista składników na 40-50 sztuk takich pyszności znajduje się na drugim zdjęciu, a dokładny przepis wraz z propozycją nadzienia na blogu 🔹kuchniabezglutenu.po🔹

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #pierogi #pierogikakaowe #kakao #dietabezglutenowa #dietabezdiety #wiemcojem #zdroweprzepisy #celiakia #nasłodko #twaróg #bezjajek #bezlaktozy #alergiapokarmowa #hashimoto #pychotka #blogkulinarny
🥞Placuszki bez glutenu na serku homogenizowanym 🥞Placuszki bez glutenu na serku homogenizowanym🥞

Możecie je zrobić z owocami (jabłka, borówki, maliny..) orzechami, czekoladą lub jeśli wolicie to bez niczego. U mnie bez dodatku cukru, gdyż takie bardziej preferuje, ale można do ciasto dodać łyżkę lub dwie cukru i będą bardziej słodkie 🙂 

Mąkę owsianą można zamienić na mąkę kukurydzianą, należy dać jej tylko trochę więcej, ponieważ owsiana bardziej chłonie płyny 😉 

Lista składników na drugim zdjęciu, a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #dietabezglutenowa #dietabezdiety #bezcukru #alergiapokarmowa #wzjg #hashimoto #celiakia #placuszki #pancakesglutenfree #glutenfreefood #zdrowo #zdrowejedzenie #wiemcojem #śniadanie #kolacja #przekąska #przepisybezglutenowe #blogkulinarny
🥯Bułki owsiano ryżowe 🥯 Bez glutenu, lakto 🥯Bułki owsiano ryżowe 🥯
Bez glutenu, laktozy i jajek 😉 Szybkie i bardzo proste 💪

Lista składników standardowo na 3 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenowe #wegańskie #glutenfree #wiemcojem #zdroweprzepisy #bułkibezglutenu #wypiekibezglutenu #dietabezglutenowa #celiakia #bezlaktozy #bezjajek #wzjg #hashimoto #niejemglutenu #alergiapokarmowa #nietoleracjapokarmowa #śniadanie #pieczywobezglutenowe #kolacja #blogkulinarny
Load More... Follow on Instagram

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram