- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Mazurek wielkanocny bezglutenowy

Mazurek wielkanocny bezglutenowy

Klasyczny mazurek to kruche ciasto, cienka warstwa dżemu i dużo kajmaku. Mój do takich nie należy, ponieważ proporcje warstw są odwrotne – dużo dżemu i mało kajmaku. Dodatkowo nie jest udekorowany orzechami, bo nie mogę ich jeść, ani owocami suszonymi i kandyzowanymi, ponieważ ich nie lubię. Mój mazurek wielkanocny bezglutenowy jest również dosyć  kwaśny, ponieważ warstwę owocową zrobiłam sama z czarnych porzeczek, a wiadomo owoce te do słodkich nie należą. Nam takie ciasto idealnie pasowało, ale Wy możecie zrobić je po swojemu. Możecie ciasto posmarować tylko kilkoma łyżkami dżemu i oblać dużą ilością kajmaku. Możecie dodać orzechy, suszone owoce, zrobić napis…co tylko chcecie. Ważne, żeby Wam smakowało.

Warstwa owocowa. U mnie zrobiona z mrożonych czarnych porzeczek, ale można użyć gotowego dżemu. Smak może być dowolny, aczkolwiek przy kajmaku polecam wybrać coś kwaskowatego, zwłaszcza jeśli zakładacie, że kajmaku będzie dużo.

Kruche ciasto. Ciepłe jest mega mega kruche, dlatego do całkowitego ostygnięcia nie ruszamy go z blachy. Po kilku/kilkunastu godzinach, kiedy jest zimne według mnie również najlepiej pozostawić je na blaszce. Proponuje takie ciasta piec albo w niskiej formie (koniecznie papier na spód) albo z otwieranym rantem. A jeśli już koniecznie chcecie je wyciągnąć to albo wraz z papierem albo je przesuwając. Po ukrojeniu kawałka, ciasto nakładamy łopatką.

A tutaj przepis na tartę a’la mazurek bez kajmaku i bakalii, którą Wam bardzo polecam, bo wyszła pyszna 🙂

Mazurek wielkanocny bezglutenowy

Składniki na blachę 24×24 cm:

Ciasto

*ilośc mąki zależy od producenta mąki – różne mąki inaczej chłoną płyny

Warstwa owocowa

Z podanych składników powstanie około 250 gramów masy porzeczkowej. Można też użyć gotowego dżemu – w takiej samej lub mniejszej ilości.

Dodatkowo

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂