Mocno kakaowe ciasto bez nabiału i glutenu
Dla mnie to taka delikatniejsza wersja brownie. Przepyszne ale bardzo mocno kakaowe. Dodatkowo zrobione według przepisu jest delikatnie słodkie, dlatego jeśli lubicie słodsze wypieki dodajcie więcej cukru, nawet 150-180 gramów.
Owoce. U mnie jabłka i śliwki pokrojone na małe kawałki, ale super sprawdzą się również wiśnie, porzeczka, malina – z nią należy uważać przy mieszaniu, ponieważ jest bardzo delikatna. Jeśli mam być szczera, następnym razem pominęłabym śliwkę, bo na trzeci dzień zrobiła się lekko gorzka.
Świeżość. Dzięki puree z dyni oraz owocom ciasto długo zachowuje świeżość. Drugiego czy trzeciego dnia moje nadal było dobre. Wydaje mi się, że dnia drugiego było nawet bardziej wilgotne i smaczniejsze niż w dniu pieczenia.
Puree z dyni hokkaido. Przepis na puree jest bardzo prosty. Dynię myjemy, usuwamy środek z nasionami i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do piekarnika ustawowego na 170-180 stopni i pieczemy aż dynia będzie miękka. U mnie tym razem było to bardzo krótko, około 10 minut, ale czas może się bardzo różnić. Studzimy a następnie miksujemy. Skórkę można obrać ale nie trzeba, gdyż ta z dyni hokkaido jest jadalna. Ja tym razem nie obrałam i puree wyszło bardzo dobre. Moje było konsystencji bardzo gęstej śmietany/serka homogenizowanego.
Mocno kakaowe ciasto – składnik i przygotowanie
Składniki na tortownicę 24 cm
- 2 duże jajka
- 70 g oleju np słonecznikowego
- 110 g cukru (można więcej)
- 260-280 g puree z pieczonej dyni hokkaido* w temperaturze pokojowej
- 40 g gorzkiego kakao (Decomoreno)
- 30 g skrobi ziemniaczanej (Sano Gluten Free)
- 100 g mąki ryżowej (Sano Gluten Free)
- 30 g mąki owsianej (Elovena)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka octu np jabłkowego lub soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- ok 200 g owoców – u mnie jabłka i śliwki
*moje puree miało konsystencję bardzo gęstej śmietany, serka homogenizowanego. Przy rzadszym należy dodać więcej mąki.
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Owoce myjemy, osuszamy i kroimy. Polecam pokroić na drobną kostkę, gdyż duże kawałki mogą okazać się za ciężkie i obciążą ciasto.
- W miseczce łączymy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz kakao.
- W drugiej misce jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy olej, puree z dyni i krótko mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki, polecam przesiać przez sitko oraz ocet lub sok z cytryny. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Końcowa konsystencja ciasta przypominała gęsty jogurt.
- Większą część owoców dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
- Gotowe ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy. Na wierzchu układamy pozostałe owoce.
- Pieczemy ok 45-50 minut w temperaturze 170 stopnia grzanie góra dół.
- Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą lub pozostawiamy bez niczego.
Smacznego 🙂
Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Sano Gluten Free.
Ciasto inspirowane przepisem na blogu Moje Wypieki.
4 komentarze
Ciasto pyszne, purre z dyni zamieniłam na purre z cukinii, wyszło pyszne, dziękuję
Super 🙂 bardzo dziękuję za podpowiedź z cukinią. Takiej wersji jeszczze nie piekłam 🙂
Przepis wypróbowany. Do środka dałam liofilizowana malinę i wiśnie z kompotu. To już moje kolejne ciasto z pani przepisów, jestem pod wrażeniem, bo wszystkie które zrobiłam, bardzo mi smakowały. Mało tego smakowały też moim znajomym. Dziękuję bardzo za te proste przepisy 😍❤️. Pozdrawiam Ewa
Bardzo się cieszę, że wypieki smakują. Staram się jak mogę, aby smakiem nie odbiegały za mocno od glutenowych 🙂 Kwaśne owoce idealnie pasują do tego ciasta. Ja następnym razem też z malinami lub wiśniami zrobię. Pozdrawiam