Muffiny jogurtowe kakaowe z malinami
Były babeczki jasne jogurtowe, czas na wersję kakaową. Standardowo babeczki są mało słodkie, więc możecie dosypać więcej cukru lub innego słodzika. Muffiny jogurtowe kakaowe piekłam w różnych wersjach: bez dodatków, z bananem, z malinami, z malinami i dropsami czekoladowymi. Najbardziej nam smakowała ostatnia wersja, czyli z malinami i dropsami. Były mocno kakaowe a dziki malinom delikatnie kwaskowate. Najmniej polecam upiec je bez dodatków, ponieważ najszybciej robią się suche. Chyba, że zjecie je w ciągu 1-2 dni, wtedy spoko.
Świeżość. Podobnie jak w przypadku muffinek jasnych i te najlepsze są w dniu pieczenia. Kolejnego dnia nadal są zjadliwe, aczkolwiek bardziej suche.Jeśli zdecydujecie się na wersję z kremem i będziecie trzymać je w lodówce, muffinka zrobią się twardsze – jak każdy wypiek trzymany w lodówce.
Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach.
Muffiny jogurtowe kakaowe – składniki i przygotowanie
Składniki na 5 babeczek
- 1 jajko (rozmiar M-L)
- 80 g jogurtu w temperaturze pokojowej
- 30 g oleju np słonecznikowego
- 50 g mąki ryżowej (Incola, Bezgluten)
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g cukru (można więcej)
- 7 g gorzkiego kakao (Decomoreno)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- 1/4 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki octu np jabłkowego
- 20 g dropsów czekoladowych
- 15-20 szt malin
Dekoracja na ok 8-10 babeczek
- 150 g serka mascarpone
- 300 g kremówki 30-36%
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- Czekoladki
- owoce liofilizowane
- owoce świeże…
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik ustawiamy na 175 stopni grzanie górą dół. Formę na babeczki wykładamy papilotkami.
- W misce łączymy jogurt, jajka i olej. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pozostałe składniki oprócz owoców i dropsów i ponownie mieszamy, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy dropsy, mieszamy.
- Do papilotek nakładamy 1 łyżkę ciasta, następnie układamy kilka malin i wlewamy pozostałą część ciasta tak do 2/3 wysokości papilotki.
- Muffinki pieczemy około 25 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Krem – zimną kremówkę, mascarpone oraz cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Wierzch przyozdabiamy czym chcemy np czekoladkami, miętą, owocami…
- Babeczki z kremem przechowujemy w lodówce.
Smacznego
2 komentarze
Dzień dobry,
Czy mufinki kakaowe, również udadzą się bez octu?
Niestety nie mam, a chciałabym zrobić na święta 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
Sylwia Szostak
Dzień dobry,
Tak, wyjdą bez octu. Soda/proszek do pieczenia plus ocet = więcej bąbelków, które spulchniają ciasto, ale bez niego też wyjdzie.
Opcjonalnie jeśli masz cytrynę, to możesz dodać kilka kropli. Ale to również nie jest koniecznie wymagane 🙂
Pozdrawiam 🙂