- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Muffiny jogurtowe kakaowe z malinami

Muffiny jogurtowe kakaowe z malinami

Były babeczki jasne jogurtowe, czas na wersję kakaową. Standardowo babeczki są mało słodkie, więc możecie dosypać więcej cukru lub innego słodzika. Muffiny jogurtowe kakaowe piekłam w różnych wersjach: bez dodatków, z bananem, z malinami, z malinami i dropsami czekoladowymi. Najbardziej nam smakowała ostatnia wersja, czyli z malinami i dropsami. Były mocno kakaowe a dziki malinom delikatnie kwaskowate. Najmniej polecam upiec je bez dodatków, ponieważ najszybciej robią się suche. Chyba, że zjecie je w ciągu 1-2 dni, wtedy spoko. 

Świeżość. Podobnie jak w przypadku muffinek jasnych i te najlepsze są w dniu pieczenia. Kolejnego dnia nadal są zjadliwe, aczkolwiek bardziej suche.Jeśli zdecydujecie się na wersję z kremem i będziecie trzymać je w lodówce, muffinka zrobią się twardsze – jak każdy wypiek trzymany w lodówce. 

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach.

 

Muffiny jogurtowe kakaowe – składniki i przygotowanie 

 

Składniki na 5 babeczek

Dekoracja na ok 8-10 babeczek

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego