Muffiny jogurtowe z owocami
Czyli taki podstawowy przepis na babeczki. Możecie je udekorować kremem, polewą, cukrem pudrem lub zjeść bez niczego. Muffiny jogurtowe z owocami są mało słodkie, ponieważ nakładałam na nie krem śmietanowy i nie chciałam, żeby całość była za słodka. Możecie dodać więcej cukru, możecie rownież posłodzić je innym słodzikiem. Z podanych poniżej składników otrzymacie tylko 4 babeczki. Przepis mały, gdyż piekłam je wraz z muffinami kakaowymi.
Świeżość. Najlepsze w dniu pieczenia. W kolejnych nadal są zjadliwe aczkolwiek bardziej suche i kruche. Dzięki sporej ilości owoców babeczki są bardziej wilgotne, dlatego nie radzę ich pomijać. Jeśli zdecydujecie się na wersję z kremem i będziecie trzymać je w lodówce, muffinka zrobią się twardsze – jak każdy wypiek trzymany w lodówce.
Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach.
Muffiny jogurtowe z owocami – składniki i przygotowanie
Składniki na 4 szt
- 1 jajko (rozmiar M-L)
- 70 g jogurtu w temperaturze pokojowej
- 20 g oleju np słonecznikowego
- 50 g mąki ryżowej (Incola, Bezgluten)
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g cukru (można więcej)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- 1/4 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki octu np jabłkowego
- 50-60 g borówek
Dekoracja na ok 8-10 babeczek
- 150 g serka mascarpone
- 300 g kremówki 30-36%
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- Czekoladki
- owoce liofilizowane
- owoce świeże…
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik ustawiamy na 175 stopni grzanie górą dół. Formę na babeczki wykładamy papilotkami.
- W misce łączymy jogurt, jajka i olej. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pozostałe składniki oprócz owoców i ponownie mieszamy, tylko do połączenia się składników.
- Umyte i osuszone owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy, najlepiej za pomocą łyżki.
- Gotowe ciasto przekładamy do papilotek, wypełniając je do 2/3. RADA – W przypadku delikatny owoców np malin, nie polecam dodawać ich do ciasta. Do papilotek nakładamy 1 łyżkę ciasta, następnie układamy kilka malin i wlewamy pozostałą część ciasta.
- Muffinki pieczemy około 25 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Krem – zimną kremówkę, mascarpone oraz cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Wierzch przyozdabiamy czym chcemy np czekoladkami, miętą, owocami…
- Babeczki z kremem przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂