- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Muffiny jogurtowe z owocami

Muffiny jogurtowe z owocami

Czyli taki podstawowy przepis na babeczki. Możecie je udekorować kremem, polewą, cukrem pudrem lub zjeść bez niczego. Muffiny jogurtowe z owocami są mało słodkie, ponieważ nakładałam na nie krem śmietanowy i nie chciałam, żeby całość była za słodka. Możecie dodać więcej cukru, możecie rownież posłodzić je innym słodzikiem. Z podanych poniżej składników otrzymacie tylko 4 babeczki. Przepis mały, gdyż piekłam je wraz z muffinami kakaowymi

Świeżość. Najlepsze w dniu pieczenia. W kolejnych nadal są zjadliwe aczkolwiek bardziej suche i kruche. Dzięki sporej ilości owoców babeczki są bardziej wilgotne, dlatego nie radzę ich pomijać. Jeśli zdecydujecie się na wersję z kremem i będziecie trzymać je w lodówce, muffinka zrobią się twardsze – jak każdy wypiek trzymany w lodówce. 

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach.

 

Muffiny jogurtowe z owocami – składniki i przygotowanie

 

Składniki na 4 szt

 

Dekoracja na ok 8-10 babeczek

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂