- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

O mnie i o blogu

 

 

Kuchnia bez glutenu to strona poświęcona tylko przepisom bezglutenowym. Blog powstał w 2018 roku. Głównie skupiam się na wypiekach takich jak ciasta czy pieczywo, ale na blogu znajdziesz również propozycje na obiad czy śniadanie. W przepisach staram się unikać gotowych mieszanek mąk. Choć na początku mojej przygody z dietą bezglutenową, gotowce nie raz ratowały moje wypieki (co widać po przepisach) teraz używam tylko mąk jednorodnych.

Przed założeniem bloga wszystkie moje przepisy zapisywałam w zeszycie, na karteczkach, w notatniku, na telefonie… czyli  wszędzie gdzie tylko się dało. W pewnym momencie było tego tyle, że sama się ze wszystkim pogubiłam i nie wiedziałam czy dany przepis jest dobry, czy należy go dopracować,czy wyrzucić do kosza. Zaczęłam więc pisać bloga 🙂 Kuchnia bez glutenu jest więc taką elektroniczną książką kucharską, po którą sama często sięgam, gdyż pamięci do przepisów to ja niestety nie mam 😉

Kim jestem?

Mam na imię Sylwia i od 2017 roku jestem na diecie bezglutenowej.  W 2012 roku dowiedziałam się, że mam niedoczynność tarczycy a pół roku później również Hashimoto. W 2017 roku zdiagnozowano u mnie kolejną chorobę autoimmunologiczną – wzjg. Dieta bezglutenowa bardzo pozytywnie wpływa na moje samopoczucie. Przyczyniła się również do zminimalizowania objawów, które towarzyszyły mi przy chorobach autoimmunologicznych.

Uwielbiam gotować, piec i eksperymentować z nowymi przepisami. Przepadam za kuchnią indyjską, dlatego na blogu znajdziesz kilka przepisów na moje ulubione curry. Kocham podróże, zarówno te małe jak i te duże. Pochodzę z Wrocławia, tam się urodziłam i ukończyłam studia. Obecnie mieszkam w małej miejscowości w Niemczech, ale w połowie 2020 roku ponownie zamieszkam we Wrocławiu (a w sumie to w miejscowości pod Wrocławiem ;)) Poza blogiem jestem szczęśliwą mamą i żoną.

Pisanie tego bloga, tworzenie nowych przepisów sprawia mi ogromną satysfakcję. Wiem z własnego doświadczenia jak ciężko jest, zwłaszcza na początku takiej diety.

Jeśli masz jakieś pytania, pisz śmiało.

sylwia@kuchniabezglutenu.pl