- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Pączki z batatów bez glutenu i laktozy

Pączki z batatów bez glutenu i laktozy

Przepisy na pączusie z batatami są dwa. Pierwszy ten  bez glutenu, bez nabiału ale za to  jajkiem i łuskami babki jajowatej oraz drugi, całkowicie wegański z mielonym siemieniem lnianym. Postanowiłam je rozdzielić na dwa osobne posty, ponieważ wydaje mi się, że dzięki temu będą bardziej czytelne no i posty nie będą mega długie. Które są lepsze? Zależy od gustu. Mi bardziej odpowiadają z tego przepisu, natomiast mojemu mężowi zdecydowanie te bez jajka 🙂 Pączki z batatów bez glutenu i laktozy zachowują świeżość przez kilka godzin. Moje po 8 godzinach nadal były mięciutkie. Niestety nie jestem w stanie napisać jakie będą następnego dnia, ponieważ tak nam smakowały, iż zjedliśmy wszystkie.

Pączusie z tego przepisu po usmażeniu są bardzo podobne do pączków serowych. Są mięciutkie, pulchne i lekko słodkie. Należy jeść je dopiero po ostudzeniu (ewentualnie lekko ciepłe), ponieważ gorące są trochę gumowate.

Czy pączki wchłaniają olej? Podobnie jak w przypadku pączków serowych, oleju wchłaniają bardzo mało.

Poniżej pokrótce opisałam Wam (w sumie to skopiowałam z przepisu na inne pączki) moje rady, co robić aby zminimalizować wchłanianie oleju:

 

Pączki z batatów bez glutenu i laktozy

Składniki na około 15-20 szt

 

PRZYGOTOWANIE

Robiąc pączusie z jednej porcji, nie potrzebujecie miksera. Wystarczy miska i widelec 😉

  1. Batata obrać i ugotować w niesolonej wodzie. Następnie ostudzić i zmiksować na puree.
  2. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Następnie odstawić na około 20-30 minut.
  3. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać, najlepiej za pomocą łyżki lub widelca. Finalne ciasto jest gęste i mocno klejące (foto poniżej).
  4. Za pomocą dobrze naoliwionych dłoni uformować około 15-20 kulek wielkości (małego) orzecha włoskiego, które od razu należy wrzucać do dobrze rozgrzanego oleju.
  5. Smażyć kilka minut, do uzyskania jasno brązowego koloru.
  6. Wyciągnąć na ręcznik kuchenny, żeby ociekły z oleju i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Zimne lub letnie polać lukrem, obtoczyć w cukrze lub obsypać cukrem pudrem.

WSKAZÓWKI

Smacznego 🙂