69
Pampuchy bez glutenu
Kolejny przepis na kluski na parze czy pampuchy bez glutenu. Idealne na słodko np z jagodami lub słono do podania z gulaszem. Bułeczki najlepiej smakują na ciepło. Idealnie się odgrzewają – zarówno na parze jak i w kuchence mikrofalowej. Przy odgrzewaniu ich w mikrofali, polecam wcześniej zmoczyć je wodą, żeby lepiej się odgrzały.
Pampuchy bez glutenu – składniki i przygotowanie
Czas przygotowania: 20 minut
Czas wyrastania: 60 minut + 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Składniki na około 4 bułki
- 1 duże jajko L
- 100 g letniego mleka
- 10 g roztopionego masła
- 3 g suchych drożdży lub 6 g świeżych
- 10 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 6 g mielonej łuski babki jajowatej (Moncana)
- 120 g mąki bezglutenowej w tym:
- 40 g mąki ryżowej `(Moncana) lub sorgo
- 25 g mąki kukurydzianej (Moncana)
- 30 g skrobi kukurydzianej (Moncana)
- 15 g tapioki skrobi(Moncana) lub skrobi kukurydzianej
- 10 g mąki gryczanej lub owsianej (Moncana)
PRZYGOTOWANIE
- Do mleka dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
- W misce łączymy mąki z łuską babki jajowatej solą i cukrem, mieszamy. Następnie wlewamy mleko z drożdżami, dodajemy jajko, masło i wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Na początku ciasto może być rzadkie, klejące się do rąk, dlatego polecam wyrabianie mikserem lub łyżka.
- Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
- Po tym czasie ciasto zagniatamy i dzielimy na 4 części. Formujemy bułeczki, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
- Układamy na szmatce lub z misie do gotowania na parze i gotujemy 20 minut.
Smacznego 🙂