Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Bez mięsaDania główneNa słodko

Pampuchy bezglutenowe na parze

Sylwia 28/04/2023
Sylwia 28/04/2023
Pampuchy bezglutenowe na parze

Pampuchy bezglutenowe na parze

Druga wersja klusek na parze – pierwszą z jogurtem na trochę innych mąkach znajdziecie tutaj – Kluski na parze bez glutenu. U mnie wersja delikatnie słodka, jeśli chcecie kluski do sosu z mięsem polecam dodać połowę cukru i trochę więcej soli. 

Jeśli posiadacie Instagram, zapraszam na moje konto – kuchnia bez glutenu. Oprócz postów z przepisami zaczęłam od pewnego czau dodawać również filmy z przygotowywania wypieków. 

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam wypiek/danie widoczne na zdjęciach. 

 

Pampuchy bezglutenowe na parze – składniki i przygotowanie

`Składniki na 5 klusek

  • 1 jajko
  • 20 g roztopione masla
  • 200 g letniego mleka (max 40 st)
  • 15 g łusek babki jajowatej (Pięć Przemian)
  • 200 g maki bezglutenowej np
    • 30 g skrobi ziemniaczanej
    • 30 g tapioki skrobi (BioPlanet)
    • 70 g ryżowej (Pięć Przemian)
    • 70 g mąki z sorgo (ProBio) gryczanej lub owsianej lub jaglanej
  • 5 g suchych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru

 

PRZYGOTOWANIE

  • W misce umieszczamy wszystkie suche składniki, mieszamy. Dodajemy jajko, mleko i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło i posiewanie wszystko mieszamy 2-3 minuty. Ciasto na początku będzie rzadkie, nie martwcie się tym, zgęstnieje po kilkunastu minutach.
  • Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Po wyrośnięciu ciasto powinno być zwarte ale delikatne. Nie powinno kleić się do rąk, jeśli tak jest dosypcie 1-2 łyżeczki mąki.
  • Ciasto dzielimy na 5 części, formujemy bułeczki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut.
  • Wyrośnięte kluski ułożyć na ściereczce, koszyczku, nakładce czy innym docelowym miejscu, gdzie będą gotowane. Gotować na parze około 15 minut. 

Smacznego 🙂

 

Pampuchy bezglutenowe na parze

na słodko
3 komentarze 0
Poprzedni post
Bezglutenowe bajgle na mleku
następny post
Sałatka z tuńczykiem i awokado

Zobacz również

Tarta bezglutenowa z kiełbasą

07/05/2023

Zakwas bezglutenowy na żurek

21/03/2023

Knedle bezglutenowe z owocami

18/11/2022

Bezglutenowe gofry z cukinią

30/11/2021

Bezglutenowe bułki jogurtowe z mięsem mielonym

19/11/2021

Ulubione naleśniki bez glutenu

09/02/2021

Tortille wrapy bez glutenu

20/01/2021

Pierogi kakaowe bez glutenu

24/11/2020

Focaccia z czosnkiem bez glutenu

08/11/2020

Kluski na parze bez glutenu i jajek

01/07/2020

3 komentarze

Agata 19/05/2023 - 20:00

Dzięki za pomoc 🙂 w tygodniu zabieram się za robienie, syn zażyczył sobie na przedszkolny obiad :p

Odpowiedz
Agata 19/05/2023 - 08:46

Hej, wyglądają super!
Czy następnego dnia będą jeszcze miękkie?

Odpowiedz
Sylwia 19/05/2023 - 11:49

Hej. Dziękuje.
Po ostudzeniu trzymam je w lodówce, wiec moje następnego dnia są twarde. Ale po odgrzaniu na parze czy w kuchence mikrofalowej (polecam trochę je zmoczyć) są miękkie jak w dniu robienia.

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca