Pampuchy bezglutenowe na parze
Druga wersja klusek na parze – pierwszą z jogurtem na trochę innych mąkach znajdziecie tutaj – Kluski na parze bez glutenu. U mnie wersja delikatnie słodka, jeśli chcecie kluski do sosu z mięsem polecam dodać połowę cukru i trochę więcej soli.
Jeśli posiadacie Instagram, zapraszam na moje konto – kuchnia bez glutenu. Oprócz postów z przepisami zaczęłam od pewnego czau dodawać również filmy z przygotowywania wypieków.
Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam wypiek/danie widoczne na zdjęciach.
Pampuchy bezglutenowe na parze – składniki i przygotowanie
`Składniki na 5 klusek
- 1 jajko
- 20 g roztopione masla
- 200 g letniego mleka (max 40 st)
- 15 g łusek babki jajowatej (Pięć Przemian)
- 200 g maki bezglutenowej np
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g tapioki skrobi (BioPlanet)
- 70 g ryżowej (Pięć Przemian)
- 70 g mąki z sorgo (ProBio) gryczanej lub owsianej lub jaglanej
- 5 g suchych drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE
- W misce umieszczamy wszystkie suche składniki, mieszamy. Dodajemy jajko, mleko i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło i posiewanie wszystko mieszamy 2-3 minuty. Ciasto na początku będzie rzadkie, nie martwcie się tym, zgęstnieje po kilkunastu minutach.
- Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Po wyrośnięciu ciasto powinno być zwarte ale delikatne. Nie powinno kleić się do rąk, jeśli tak jest dosypcie 1-2 łyżeczki mąki.
- Ciasto dzielimy na 5 części, formujemy bułeczki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut.
- Wyrośnięte kluski ułożyć na ściereczce, koszyczku, nakładce czy innym docelowym miejscu, gdzie będą gotowane. Gotować na parze około 15 minut.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Dzięki za pomoc 🙂 w tygodniu zabieram się za robienie, syn zażyczył sobie na przedszkolny obiad :p
Hej, wyglądają super!
Czy następnego dnia będą jeszcze miękkie?
Hej. Dziękuje.
Po ostudzeniu trzymam je w lodówce, wiec moje następnego dnia są twarde. Ale po odgrzaniu na parze czy w kuchence mikrofalowej (polecam trochę je zmoczyć) są miękkie jak w dniu robienia.