Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Moja pierwsza pasta z ciecierzycy. Tak wiem, hummus jest bardzo popularny, ale ja osobiście nigdy go nie jadłam, a tym bardziej nie robiłam. A że nadarzyła się okazja, ponieważ zostało mi sporo ugotowanej ciecierzycy, stwierdziłam..czemu nie. Składników na tradycyjny hummus nie miałam, ale po przeszukaniu lodówki okazało się, że mam suszone pomidory w zalewie. Zblendowałam wszystko, doprawiłam i tak oto postała pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Wyszła mega dobra. Tak nam posmakowała, że zjedliśmy całą na kolację 🙂 Jeśli macie ugotowaną ciecierzycę pastę robi się w dosłownie 5 minut, więc możecie przygotować ją tuż przed śniadaniem czy kolacją. Pasta idealnie nadaje się jako smarowidło do pieczywa lub placków tortilli.
A jeśli nie przepadacie za ciecierzycą, polecam pastę z pieczonym łososiem lub pastę jajeczną z suszonymi pomidorami.
Składniki na miseczkę pasty
- 250g ugotowanej i odcedzonej ciecierzycy
- 50g suszonych pomidorów w oliwie
- 1 kopiasta łyżeczka przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki oliwy z pomidorów
- woda z ciecierzycy (opcjonalnie, jeśli pasta będzie zbyt gęsta)
- sól, pieprz, ostra papryka do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zblendować. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Jeśli pasta okaże się zbyt gęsta, można dolać kilka łyżek wody z ciecierzycy lub więcej oleju.
Smacznego 🙂