DRUKUJ DRUKUJ

Pieczone buchty bez glutenu

Sylwia

Pieczone buchty bez glutenu

Buchty to nic innego jak lekko słodkie bułeczki pieczone jedna przy drugiej. Najczęściej są z jakimś nadzieniem, ale ja za pierwszym razem postanowiłam przygotować je bez niczego.  Wierzch bułeczek  oblany jest polewą zrobioną z masła i miodu. Pieczone buchty bez glutenu są mięciutkie, pulchne i lekko słodkie, dla mnie pycha.

FORMA – Z podanej porcji wyszło mi 9 bułeczek, które upiekłam w formie 24 na 24 cm. Jeśli macie formę trochę mniejszą np 20×20 lub 22×22 to według mnie powinna się lepiej sprawdzić – bułeczki będą troszkę wyższe.

 

Pieczone buchty bez glutenu

Składniki na 9 bułeczek w formie 24*24

  • 1 duże jajko ( u mnie L)
  • 60 g roztopionego masła
  • 240 g lekko ciepłego mleka
  • 1 łyżka octu np jabłkowego
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 2 łyżki cukru
  • 260 g mąki bezglutenowej np
    • 100 g mąki ryżowej
    • 90 g skrobi + 10 g – u mnie kukurydziana, ale może być również tapioka lub inna
    • 70 g maki owsianej bez glutenu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 12 g łusek babki jajowatej
  • 10 g zmielonego siemienia lnianego ( najlepiej odtłuszczone)

Dodatkowo na wierzch

  • 15 g roztopionego masła
  • 10 g miodu

 

Pieczone buchty bez glutenu – przygotowanie

  • Przygotowujemy wszystkie składniki. Jeśli masz drożdże suche nie musisz robić wcześniej zaczynu. ZACZYN – do miski dodajemy: świeże drożdże, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mieszanki mąk oraz trochę mleka. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników i odstawiamy na 10-15 minut aż zaczyn zacznie pracować.

  • Po tym czasie zaczyn mieszamy a następnie dodajemy do niego pozostałą część mąki i cukru,  proszek do pieczenia, łuski babki jajowatej, siemię lniane, sól oraz jajko. Na koniec wlewamy pozostałe mleko i wszystko dokładnie mieszamy. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Nie martwić się rzadkością ciasta.

 

  • Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-2 godziny.

  • Ciasto będzie na początku bardzo rzadkie. Po kilku minutach zgęstnieje do konsystencji gęstej śmietany. Takie ma zostać, ponieważ po wyrośnięciu zmieni konsystencję.

 

 

  • Wyrośnięte ciasto mieszamy, najlepiej łyżką gdyż będzie za rzadkie, żeby zrobić to rękami. Dodajemy łyżkę octu i ponownie mieszamy.

Pieczone buchty bez glutenu

 

  • Dodajemy około 10 g skrobi na wierzch i delikatnie, za pomocą łyżki mieszamy. Staramy się nie wgniatać tej mąki do środka, tylko odtaczać nią ciasto. Ułatwi to późniejsze formowanie bułeczek.

Pieczone buchty bez glutenu

 

  • Następnie za pomocą łyżki odrywamy kawałki ciasta, każdy po około 72-75 g.  Formujemy bułeczki, które układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczone buchty bez glutenu

 

Pieczone buchty bez glutenu

 

  • Odstawiamy do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce na około 60 minut (w zależności od temperatury czas może się wydłużyć lub skrócić). Bułki muszą wyraźnie urosnąć.

Pieczone buchty bez glutenu

  • Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 175 stopni, grzanie góra dół. Przy mniejszej formie i wyższych bułeczkach czas ten może się odrobinę wydłużyć.
  • Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, smakujemy roztopionym masłem wymieszanym z miodem. 
  • Studzimy na kratce. Nie polecam jeść ciepłych, gdyż mogą być gumiaste.

Smacznego 🙂

 

Pieczone buchty bez glutenu

 

Pieczone buchty bez glutenu

 

Zobacz również

15 komentarzy

Monika 19/01/2023 - 20:20

Witam można zamiast mleka dodać np mleko owsiane lub inne roślinne, a zamiast masła olej kokosowy? A co zamiast cukru …?

Odpowiedz
Sylwia 21/01/2023 - 14:43

Witam.
Olej kokosowy można dodać, ale proponuje trochę mniej 40-50g. Napój roślinny również może być.
Jeśli chodzi o cukier to nie można go całkowicie wyeliminować, gdyż drożdże z cukrem lepiej pracują . Na słodzikach typu ksylitol, erytrytol drożdże nie urosną – można ewentualnie cześć cukru zastąpić na słodzik.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Ola 14/11/2022 - 18:17

Czy zamiast cukru mozna dodac ksylitol i czy mozna babke jajowata pominac lub zastapic wieksza iloscia siemienia lnianego?

Odpowiedz
Sylwia 14/11/2022 - 18:29

Drożdże niestety nie urosną na ksylitolu. Można zmniejszyć do minimum ilość cukru, a po upieczeniu odsypać bułki pudrem z ksylitolu. Z samym siemieniem lnianym mielonym tych bułek nie piekłam, nie wiem czy samo siemię da radę na tyle zagęścić ciasto. W chlebie siemienia mielonego daje ok 3 razy więcej jak łusek, czyli w tym przepisie łącznie należałoby dać ok 50 g.
pozdrawiam

Odpowiedz
Magda 20/12/2020 - 00:17

Czy mleko może być ryżowe? Jeśli tak , to czy taka sama ilość?

Odpowiedz
Sylwia 20/12/2020 - 01:24

Witam,
Tak, może być napój roślinny – ilość pozostaje bez zmian.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Daria 18/11/2020 - 16:00

Witam.

Czy jeśli nie robi się zaczynu tylko dodaje suche drożdże to normalnie dodajemy 260 g mąki bezglutenowej i 240 g mleka?

Odpowiedz
Sylwia 18/11/2020 - 16:55

Witam,
Czy z zaczynem czy bez gramatura wszystkich produktów jest taka sama, czyli mleka 240 i mąki 260 gramów.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Daria 20/11/2020 - 12:28

Dziękuję za odpowiedź 🙂 Zrobiłam jednak z zaczynem, użyłam mąki z tapioki, a nie kukurydzianej i muszę powiedzieć ,że ciasto wyszło zwarte. W ogóle nie miało rzadkiej konsystencji. Mogłam je normalnie odrywać i formować bułki dłonią. Piekłam je 25 minut, ładnie wyrosły ( użyłam tortownicy 24×24 🙂 ) Nie zarumieniły mi się jak u Pani na zdjęciach, ale były i tak smaczne. Może jakbym je podpiekła dłużej to bym uzyskała taki efekt, lecz bałam się, że wyjdą nie takie.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia 20/11/2020 - 16:20

Tapioka bardziej zagęszcza niż skrobia kukurydziana czy ziemniaczana, więc pewnie dlatego ciasto było bardziej zwarte. Ja te buchty piekłam na dosyć wysłużonym i starym piekarniku, który trochę przypiekał, więc pewnie dlatego u mnie mają inny kolor 😉 Teraz mam piekarnik nowy i sama zauważyłam, że bułki czy inne wypieki muszę trochę dłużej przetrzymać, żeby były zarumienione.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Barbara 01/07/2020 - 20:52

Witam. Mozna te buchty zrobić na zakwasie ?

Odpowiedz
Sylwia 01/07/2020 - 21:22

Witam. Tak, można je zrobić na zakwasie, tylko przygotowanie ich zajmie więcej czasu. Tutaj jest przepis na słodkie bułki na zakwasie – przepis podobny do bucht, owoce można pominąć, https://kuchniabezglutenu.pl/slodkie-bulki-z-owocami-i-kruszonka-na-zakwasie/

Odpowiedz
Barbara 02/07/2020 - 12:42

Pięknie dziękuję za odpowiedź. Wszystkie rzeczy z przepisów wychodzą mi rewelacyjne. Pozdrawiam Barbara

Odpowiedz
Ewelina 04/06/2020 - 08:09

A czy można ten przepis wykorzystać z mąką z glutenem czy akurat ten przepis nie respektuje innych mąk? Przepis bardzo ciekawy, spróbuję na pewno, pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia, kuchnia bez glutenu 04/06/2020 - 10:38

Witam,
Tak, można dać mąki glutenowe. Należy wtedy zrezygnować z octu, siemienia lnianego, łusek babki jajowatej oraz proszku do pieczenia. Te produkty są potrzebne, żeby zagęścić i spulchnić mąki bezglutenowe. Przepis na takie bułeczki w wersji glutenowej będzie wyglądał tak:
* 1 jajko
* 60 g masła
* 240g lekko ciepłego mleka
* 15g drożdży świeżych lub 7g suchych
*2 łyżki cukru
*1/4 łyżeczki soli
* 320-350 g mąki
Ze względu na większą ilość mąki, bułeczek może być więcej. Będą one na pewno bardziej pulchne i większe niż moje bezglutenowe.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj