Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Bułki na słodkoCiasteczkaDrożdżowePieczywoPieczywo na drożdżach

Pieczone buchty bez glutenu

Sylwia 29/05/2020
Sylwia 29/05/2020

Pieczone buchty bez glutenu

Buchty to nic innego jak lekko słodkie bułeczki pieczone jedna przy drugiej. Najczęściej są z jakimś nadzieniem, ale ja za pierwszym razem postanowiłam przygotować je bez niczego.  Wierzch bułeczek  oblany jest polewą zrobioną z masła i miodu. Pieczone buchty bez glutenu są mięciutkie, pulchne i lekko słodkie, dla mnie pycha.

FORMA – Z podanej porcji wyszło mi 9 bułeczek, które upiekłam w formie 24 na 24 cm. Jeśli macie formę trochę mniejszą np 20×20 lub 22×22 to według mnie powinna się lepiej sprawdzić – bułeczki będą troszkę wyższe.

 

Pieczone buchty bez glutenu

Składniki na 9 bułeczek w formie 24*24

  • 1 duże jajko ( u mnie L)
  • 60 g roztopionego masła
  • 240 g lekko ciepłego mleka
  • 1 łyżka octu np jabłkowego
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 2 łyżki cukru
  • 260 g mąki bezglutenowej np
    • 100 g mąki ryżowej
    • 90 g skrobi + 10 g – u mnie kukurydziana, ale może być również tapioka lub inna
    • 70 g maki owsianej bez glutenu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 12 g łusek babki jajowatej
  • 10 g zmielonego siemienia lnianego ( najlepiej odtłuszczone)

Dodatkowo na wierzch

  • 15 g roztopionego masła
  • 10 g miodu

 

Pieczone buchty bez glutenu – przygotowanie

  • Przygotowujemy wszystkie składniki. Jeśli masz drożdże suche nie musisz robić wcześniej zaczynu. ZACZYN – do miski dodajemy: świeże drożdże, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mieszanki mąk oraz trochę mleka. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników i odstawiamy na 10-15 minut aż zaczyn zacznie pracować.

  • Po tym czasie zaczyn mieszamy a następnie dodajemy do niego pozostałą część mąki i cukru,  proszek do pieczenia, łuski babki jajowatej, siemię lniane, sól oraz jajko. Na koniec wlewamy pozostałe mleko i wszystko dokładnie mieszamy. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Nie martwić się rzadkością ciasta.

 

  • Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-2 godziny.

  • Ciasto będzie na początku bardzo rzadkie. Po kilku minutach zgęstnieje do konsystencji gęstej śmietany. Takie ma zostać, ponieważ po wyrośnięciu zmieni konsystencję.

 

 

  • Wyrośnięte ciasto mieszamy, najlepiej łyżką gdyż będzie za rzadkie, żeby zrobić to rękami. Dodajemy łyżkę octu i ponownie mieszamy.

Pieczone buchty bez glutenu

 

  • Dodajemy około 10 g skrobi na wierzch i delikatnie, za pomocą łyżki mieszamy. Staramy się nie wgniatać tej mąki do środka, tylko odtaczać nią ciasto. Ułatwi to późniejsze formowanie bułeczek.

Pieczone buchty bez glutenu

 

  • Następnie za pomocą łyżki odrywamy kawałki ciasta, każdy po około 72-75 g.  Formujemy bułeczki, które układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczone buchty bez glutenu

 

Pieczone buchty bez glutenu

 

  • Odstawiamy do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce na około 60 minut (w zależności od temperatury czas może się wydłużyć lub skrócić). Bułki muszą wyraźnie urosnąć.

Pieczone buchty bez glutenu

  • Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 175 stopni, grzanie góra dół. Przy mniejszej formie i wyższych bułeczkach czas ten może się odrobinę wydłużyć.
  • Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, smakujemy roztopionym masłem wymieszanym z miodem. 
  • Studzimy na kratce. Nie polecam jeść ciepłych, gdyż mogą być gumiaste.

Smacznego 🙂

 

Pieczone buchty bez glutenu

 

Pieczone buchty bez glutenu

 

2020bułeczkijogurt naturalnymiód
15 komentarzy 0
Poprzedni post
Gofry bezglutenowe na jogurcie
następny post
Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe

Zobacz również

Chleb ryżowo jaglany

12/05/2023

Bezglutenowe bajgle na mleku

28/04/2023

Bajgle gryczano ryżowe

27/04/2023

Chleb bez owsa z nikim indeksem 

07/04/2023

Chleb na zakwasie bez mąki ryżowej

27/03/2023

Zakwas kukurydziany na chleb

27/03/2023

Chleb jaglano ryżowy

17/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Pierniczki bezglutenowe bez jajka i owsa

07/12/2022

Pierniczki bezglutenowe bez jajka z niskim IG

30/11/2022

15 komentarzy

Monika 19/01/2023 - 20:20

Witam można zamiast mleka dodać np mleko owsiane lub inne roślinne, a zamiast masła olej kokosowy? A co zamiast cukru …?

Odpowiedz
Sylwia 21/01/2023 - 14:43

Witam.
Olej kokosowy można dodać, ale proponuje trochę mniej 40-50g. Napój roślinny również może być.
Jeśli chodzi o cukier to nie można go całkowicie wyeliminować, gdyż drożdże z cukrem lepiej pracują . Na słodzikach typu ksylitol, erytrytol drożdże nie urosną – można ewentualnie cześć cukru zastąpić na słodzik.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Ola 14/11/2022 - 18:17

Czy zamiast cukru mozna dodac ksylitol i czy mozna babke jajowata pominac lub zastapic wieksza iloscia siemienia lnianego?

Odpowiedz
Sylwia 14/11/2022 - 18:29

Drożdże niestety nie urosną na ksylitolu. Można zmniejszyć do minimum ilość cukru, a po upieczeniu odsypać bułki pudrem z ksylitolu. Z samym siemieniem lnianym mielonym tych bułek nie piekłam, nie wiem czy samo siemię da radę na tyle zagęścić ciasto. W chlebie siemienia mielonego daje ok 3 razy więcej jak łusek, czyli w tym przepisie łącznie należałoby dać ok 50 g.
pozdrawiam

Odpowiedz
Magda 20/12/2020 - 00:17

Czy mleko może być ryżowe? Jeśli tak , to czy taka sama ilość?

Odpowiedz
Sylwia 20/12/2020 - 01:24

Witam,
Tak, może być napój roślinny – ilość pozostaje bez zmian.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Daria 18/11/2020 - 16:00

Witam.

Czy jeśli nie robi się zaczynu tylko dodaje suche drożdże to normalnie dodajemy 260 g mąki bezglutenowej i 240 g mleka?

Odpowiedz
Sylwia 18/11/2020 - 16:55

Witam,
Czy z zaczynem czy bez gramatura wszystkich produktów jest taka sama, czyli mleka 240 i mąki 260 gramów.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Daria 20/11/2020 - 12:28

Dziękuję za odpowiedź 🙂 Zrobiłam jednak z zaczynem, użyłam mąki z tapioki, a nie kukurydzianej i muszę powiedzieć ,że ciasto wyszło zwarte. W ogóle nie miało rzadkiej konsystencji. Mogłam je normalnie odrywać i formować bułki dłonią. Piekłam je 25 minut, ładnie wyrosły ( użyłam tortownicy 24×24 🙂 ) Nie zarumieniły mi się jak u Pani na zdjęciach, ale były i tak smaczne. Może jakbym je podpiekła dłużej to bym uzyskała taki efekt, lecz bałam się, że wyjdą nie takie.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia 20/11/2020 - 16:20

Tapioka bardziej zagęszcza niż skrobia kukurydziana czy ziemniaczana, więc pewnie dlatego ciasto było bardziej zwarte. Ja te buchty piekłam na dosyć wysłużonym i starym piekarniku, który trochę przypiekał, więc pewnie dlatego u mnie mają inny kolor 😉 Teraz mam piekarnik nowy i sama zauważyłam, że bułki czy inne wypieki muszę trochę dłużej przetrzymać, żeby były zarumienione.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Barbara 01/07/2020 - 20:52

Witam. Mozna te buchty zrobić na zakwasie ?

Odpowiedz
Sylwia 01/07/2020 - 21:22

Witam. Tak, można je zrobić na zakwasie, tylko przygotowanie ich zajmie więcej czasu. Tutaj jest przepis na słodkie bułki na zakwasie – przepis podobny do bucht, owoce można pominąć, https://kuchniabezglutenu.pl/slodkie-bulki-z-owocami-i-kruszonka-na-zakwasie/

Odpowiedz
Barbara 02/07/2020 - 12:42

Pięknie dziękuję za odpowiedź. Wszystkie rzeczy z przepisów wychodzą mi rewelacyjne. Pozdrawiam Barbara

Odpowiedz
Ewelina 04/06/2020 - 08:09

A czy można ten przepis wykorzystać z mąką z glutenem czy akurat ten przepis nie respektuje innych mąk? Przepis bardzo ciekawy, spróbuję na pewno, pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia, kuchnia bez glutenu 04/06/2020 - 10:38

Witam,
Tak, można dać mąki glutenowe. Należy wtedy zrezygnować z octu, siemienia lnianego, łusek babki jajowatej oraz proszku do pieczenia. Te produkty są potrzebne, żeby zagęścić i spulchnić mąki bezglutenowe. Przepis na takie bułeczki w wersji glutenowej będzie wyglądał tak:
* 1 jajko
* 60 g masła
* 240g lekko ciepłego mleka
* 15g drożdży świeżych lub 7g suchych
*2 łyżki cukru
*1/4 łyżeczki soli
* 320-350 g mąki
Ze względu na większą ilość mąki, bułeczek może być więcej. Będą one na pewno bardziej pulchne i większe niż moje bezglutenowe.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca