DRUKUJ DRUKUJ

Pieczone faworki bez glutenu i jajek

Sylwia

Pieczone faworki bez glutenu i jajek

Drugi przepis na faworki w wersji pieczonej. Tutaj ze zmielonym siemieniem lnianym i bez jajek a w drugim wpisie z jajkiem i łuskami babki jajowatej. Mam nadzieję, że przepis na pieczone faworki bez glutenu i jajek przypadnie Wam do gustu 🙂

Czy faworki są chrupiące? Są takie pół na pół. Brzegi są chrupkie, natomiast środek jest bardziej miękki. Chrupkość faworków zależy od długości pieczenia (im dłużej tym są bardziej chrupkie) oraz rozwałkowania surowego ciasta. Zaraz po upieczeniu należy przełożyć je na kratkę i pozostawić do ostygnięcia, gdyż ciepłe mogą być bardziej miękkie. Według mnie faworki z tego przepisu są bardziej chrupkie niż faworki pieczone z jajkiem.

Faworki zrobiłam bez cukru, ponieważ po upieczeniu i tak obsypuje się je cukrem pudrem. Nie wiem ile można je przechowywać, gdyż zjedliśmy je w ciągu 2 godzin.

Inne propozycje na tłusty czwartek

 

Pieczone faworki bez glutenu i jajek

Składniki na około 15 szt

  • 40 g bardzo ciepłego mleka
  • 10 g zmielonego siemienia lnianego
  • 20 g jogurtu naturalnego
  • 20 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g mąki bezglutenowej np
    • po 20 g mąki ryżowej, owsianej bez glutenu i skrobi ziemniaczanej + do podsypania
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie, ja nie dodawałam)

 

PRZYGOTOWANIE

  • Do bardzo ciepłego mleka wsypać zmielone siemię lniane, dokładnie wymieszać i ostawić do ostygnięcia. Powstać ma bardzo gęsty mleczno lniany glutek.
  • Następnie wszystkie składniki wraz z glutkiem umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto ma mieć konsystencję ciasta na pierogi.

  • Matę/stolnicę podsypać skrobią ziemniaczaną a następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1 mm (im cieńsze ciasto tym chrust bardziej chrupiący). Rozwałkowywać należy delikatnie, w razie klejenia się ciasta podsypywać skrobią.
  • Z ciasta powycinać prostokąty, na środku każdego zrobić dziurkę i uformować faworka. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 12-15 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. Studzić na kratce.
  • Zimne obsypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

faworki pieczone bez glutenu i jajek

Zobacz również

Skomentuj