Pieczone pierogi bez glutenu. Kruche, delikatne…przepyszne. Idealne na przekąskę, kolację czy lunch do pracy. Najlepsze na ciepło, ale na zimno smakują równie dobrze 🙂 Jadłam prosto z lodówki bez podgrzania i również bardzo mi smakowały 🙂 Przygotowanie ich jest trochę czasochłonne, ponieważ ciasto trzeba schładzać w lodówce, ale według mnie warto poświęcić ten czas, ponieważ pierożki są pyszne.
Farsz do pierożków może być dowolny. Jeśli macie swoje ulubione nadzienie, zróbcie z nim, pamiętajcie tylko, żeby nie był ono zbyt płynne. Ja za pierwszym razem zrobiłam z pieczarkami i serem camembert a za drugim z ziemniakami, serkiem ricotta i czerwonym pesto. Obydwie wersje bardzo nam smakowały 🙂 Pierożki nie musicie robić w wersji na słono, z owocami smakują równie dobrze. Jeśli zdecydujecie się na wersję słodką pamiętajcie o pominięciu soli.
Pieczone pierogi bez glutenu można podać z sosem np jogurtowo czosnkowym czy grzybowym, można z wierzchu posypać serem żółtym, który podczas pieczenia utworzy serową skorupkę. Albo zjeść po prostu bez niczego 🙂 Wersję słodką można posypać cukrem pudrem lub cynamonem albo polać sosem czekoladowym.
Składniki na około 20- 25 pierogów
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 50 g mąki owsianej
- 70 g mąki ryżowej
- 20 g mąki kukurydzianej
- 70 g mąki z tapioki
- 40 g gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1/3 łyżeczki soli (w przypadku dodania owoców sól pomijamy)
Nadzienie pieczarkowe
- 50 g sera camembert
- 1 średnia cebula
- kilka dużych pieczarek
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz, chili
Nadzienie z pesto
- 100 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g serka ricotta
- kilka łyżeczek czerwonego pesto (u mnie około 4-5)
- bazylia świeża lub suszona
- przyprawy według gustu
Dodatkowo
- jajko to posmarowania
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Uformować kulkę, lekko oprószyć mąką, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
- W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i ser camembert również pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać pieczarki i smażyć dopóki woda nie wyparuje. Doprawić pieprzem, solę, chili według gustu. Odstawić do ostygnięcia. Na koniec do zimnych pieczarek dodać camembert i wszystko dokładnie wymieszać. Farsz drugi – ugotowane ziemniaki ugnieść na puree, dodać serek ricotta, czerwone pesto (zacząć od 2-3 łyżeczek) i dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić według gustu solą, pieprzem, bazylią, chili.
- Stolnicę lub matę posypać sporą ilością tapioki, to samo zrobić z wałkiem.
- Zimne ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich przed wałkowaniem należy ponownie zagnieść i spłaszczyć w rękach. Lekko spłaszczone ciasto ułożyć na stolnicy i zacząć wałkować. UWAGA ciasto wałkujemy bardzo delikatnie, najlepiej wykonując pojedyncze ruchy tzn nie ruch ciągły góra dół góra dół, tylko pojedynczy ruch np z góry na dół. Jeśli ciasto zacznie kleić się do wałka lub od spodu do stolnicy, należy dosypać skrobi. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm.
- Z rozwałkowanego ciasta powycinać koła (ranty szklanki/ kubka posypać mąką). Przed wycinaniem należy upewnić się, że ciasto nie klei się od spodu do stolnicy.
- Następnie na środek koła położyć nadzienie i zwinąć w pierożka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec 18-20 minut w temperaturze 180 stopni grzanie dół góra.
- Studzić na kratce.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Zrobiłam dzisiaj. Bardzo dobre. Jedną partię robiłam z pieczarkami i szpinakiem, drugą z domowym pasztetem. A to jajko w przepisie miało byc dodane do ciasta czy służyć do posmarowania pierogów?
Jajko powinno być dodane do ciasta. Zaktualizowałam przepis na stronie uwzględniając tę informację. Dodałaś do ciasta, czy udało się zrobić bez jajka? Co do farszu, to na szczęście ten przepis jest tak uniwersalny, że dowolne nadzienie pasuje 🙂 Ja je bardzo lubię w wersji na słodko – z owocami, serkiem lub czekoladą 🙂
Dalam jedno jajko do ciasta, a drugim posmarowalam pierogi-nie chcialam ryzykowac bez jajka😀. Tak, ciasto jest uniwersalne, kruche po upieczeniu i bardzo smaczne. Na pewno nieraz wroce do tego przepisu.