• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Bez mięsa, Boże narodzenie, Ciasteczka, Dania główne, Przekąska, Tarty na słono  /  15/11/2019

Pieczone pierogi bez glutenu

by Sylwia
Pieczone pierogi bez glutenu

Pieczone pierogi bez glutenu. Kruche, delikatne…przepyszne. Idealne na przekąskę, kolację czy lunch do pracy. Najlepsze na ciepło, ale na zimno smakują równie dobrze 🙂 Jadłam prosto z lodówki bez podgrzania i również bardzo mi smakowały 🙂 Przygotowanie ich jest trochę czasochłonne, ponieważ ciasto trzeba schładzać w lodówce, ale według mnie warto poświęcić ten czas, ponieważ pierożki są pyszne.

Farsz do pierożków może być dowolny.  Jeśli macie swoje ulubione nadzienie, zróbcie z nim, pamiętajcie tylko, żeby nie był ono zbyt płynne. Ja za pierwszym razem zrobiłam z pieczarkami i serem camembert a za drugim z ziemniakami, serkiem ricotta i czerwonym pesto. Obydwie wersje bardzo nam smakowały 🙂 Pierożki nie musicie robić w wersji na słono, z owocami smakują równie dobrze. Jeśli zdecydujecie się na wersję słodką pamiętajcie o pominięciu soli.

Pieczone pierogi bez glutenu można podać z sosem np jogurtowo czosnkowym czy grzybowym, można z wierzchu posypać serem żółtym, który podczas pieczenia utworzy serową skorupkę. Albo zjeść po prostu bez niczego 🙂 Wersję słodką można posypać cukrem pudrem lub cynamonem albo polać sosem czekoladowym.

 

Składniki na około  20- 25 pierogów

  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 50 g mąki owsianej
  • 70 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki z tapioki
  • 40 g gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki soli (w przypadku dodania owoców sól pomijamy)

Nadzienie pieczarkowe

  • 50 g sera camembert
  • 1 średnia cebula
  • kilka dużych pieczarek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz, chili

Nadzienie z pesto

  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g serka ricotta
  • kilka łyżeczek czerwonego pesto (u mnie około 4-5)
  • bazylia świeża lub suszona
  • przyprawy według gustu

Dodatkowo

  • jajko to posmarowania

 

PRZYGOTOWANIE

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Uformować kulkę, lekko oprószyć mąką,  zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.

  • W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i ser camembert również pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać pieczarki i smażyć dopóki woda nie wyparuje. Doprawić pieprzem, solę, chili według gustu. Odstawić do ostygnięcia. Na koniec do zimnych pieczarek dodać camembert i wszystko dokładnie wymieszać. Farsz drugi – ugotowane ziemniaki ugnieść na puree, dodać serek ricotta, czerwone pesto (zacząć od 2-3 łyżeczek) i dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić według gustu solą, pieprzem, bazylią, chili.

  • Stolnicę lub matę posypać sporą ilością tapioki, to samo zrobić z wałkiem.
  • Zimne ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich przed wałkowaniem należy ponownie zagnieść i spłaszczyć w rękach. Lekko spłaszczone ciasto ułożyć na stolnicy i zacząć wałkować. UWAGA  ciasto wałkujemy bardzo delikatnie, najlepiej wykonując pojedyncze ruchy tzn nie ruch ciągły góra dół góra dół, tylko pojedynczy ruch np z góry na dół. Jeśli ciasto zacznie kleić się do wałka lub od spodu do stolnicy, należy dosypać skrobi. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm.

  • Z rozwałkowanego ciasta powycinać koła (ranty szklanki/ kubka posypać mąką). Przed wycinaniem należy upewnić się, że ciasto nie klei się od spodu do stolnicy.
  • Następnie na środek koła położyć nadzienie i zwinąć w pierożka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

 

 

  • Piec 18-20 minut w temperaturze 180 stopni grzanie dół góra.
  • Studzić na kratce.

Smacznego 🙂

 

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez drożdży
  • bez mięsa
  • czerwone pesto
  • kruche ciasto
  • pierogi
  • ricotta

Nawigacja wpisu

Bezglutenowe drożdżówki z serkiem ricotta
Bezglutenowe bułeczki cynamonowe

3 komentarze

  • Sylvia
    30/12/2019

    Zrobiłam dzisiaj. Bardzo dobre. Jedną partię robiłam z pieczarkami i szpinakiem, drugą z domowym pasztetem. A to jajko w przepisie miało byc dodane do ciasta czy służyć do posmarowania pierogów?

    Reply
    • Sylwia
      30/12/2019

      Jajko powinno być dodane do ciasta. Zaktualizowałam przepis na stronie uwzględniając tę informację. Dodałaś do ciasta, czy udało się zrobić bez jajka? Co do farszu, to na szczęście ten przepis jest tak uniwersalny, że dowolne nadzienie pasuje 🙂 Ja je bardzo lubię w wersji na słodko – z owocami, serkiem lub czekoladą 🙂

      Reply
      • Sylvia
        01/01/2020

        Dalam jedno jajko do ciasta, a drugim posmarowalam pierogi-nie chcialam ryzykowac bez jajka😀. Tak, ciasto jest uniwersalne, kruche po upieczeniu i bardzo smaczne. Na pewno nieraz wroce do tego przepisu.

        Reply

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Instagram

View on Instagram

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram