• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Drożdżowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Bez mięsa, Boże narodzenie, Ciasteczka, Dania główne, Przekąska, Tarty na słono  /  15/11/2019

Pieczone pierogi bez glutenu

by Sylwia
Pieczone pierogi bez glutenu

Pieczone pierogi bez glutenu. Kruche, delikatne…przepyszne. Idealne na przekąskę, kolację czy lunch do pracy. Najlepsze na ciepło, ale na zimno smakują równie dobrze 🙂 Jadłam prosto z lodówki bez podgrzania i również bardzo mi smakowały 🙂 Przygotowanie ich jest trochę czasochłonne, ponieważ ciasto trzeba schładzać w lodówce, ale według mnie warto poświęcić ten czas, ponieważ pierożki są pyszne.

Farsz do pierożków może być dowolny.  Jeśli macie swoje ulubione nadzienie, zróbcie z nim, pamiętajcie tylko, żeby nie był ono zbyt płynne. Ja za pierwszym razem zrobiłam z pieczarkami i serem camembert a za drugim z ziemniakami, serkiem ricotta i czerwonym pesto. Obydwie wersje bardzo nam smakowały 🙂 Pierożki nie musicie robić w wersji na słono, z owocami smakują równie dobrze. Jeśli zdecydujecie się na wersję słodką pamiętajcie o pominięciu soli.

Pieczone pierogi bez glutenu można podać z sosem np jogurtowo czosnkowym czy grzybowym, można z wierzchu posypać serem żółtym, który podczas pieczenia utworzy serową skorupkę. Albo zjeść po prostu bez niczego 🙂 Wersję słodką można posypać cukrem pudrem lub cynamonem albo polać sosem czekoladowym.

 

Składniki na około  20- 25 pierogów

  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 50 g mąki owsianej
  • 70 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki z tapioki
  • 40 g gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki soli (w przypadku dodania owoców sól pomijamy)

Nadzienie pieczarkowe

  • 50 g sera camembert
  • 1 średnia cebula
  • kilka dużych pieczarek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz, chili

Nadzienie z pesto

  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g serka ricotta
  • kilka łyżeczek czerwonego pesto (u mnie około 4-5)
  • bazylia świeża lub suszona
  • przyprawy według gustu

Dodatkowo

  • jajko to posmarowania

 

PRZYGOTOWANIE

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Uformować kulkę, lekko oprószyć mąką,  zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.

  • W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i ser camembert również pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać pieczarki i smażyć dopóki woda nie wyparuje. Doprawić pieprzem, solę, chili według gustu. Odstawić do ostygnięcia. Na koniec do zimnych pieczarek dodać camembert i wszystko dokładnie wymieszać. Farsz drugi – ugotowane ziemniaki ugnieść na puree, dodać serek ricotta, czerwone pesto (zacząć od 2-3 łyżeczek) i dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić według gustu solą, pieprzem, bazylią, chili.

  • Stolnicę lub matę posypać sporą ilością tapioki, to samo zrobić z wałkiem.
  • Zimne ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich przed wałkowaniem należy ponownie zagnieść i spłaszczyć w rękach. Lekko spłaszczone ciasto ułożyć na stolnicy i zacząć wałkować. UWAGA  ciasto wałkujemy bardzo delikatnie, najlepiej wykonując pojedyncze ruchy tzn nie ruch ciągły góra dół góra dół, tylko pojedynczy ruch np z góry na dół. Jeśli ciasto zacznie kleić się do wałka lub od spodu do stolnicy, należy dosypać skrobi. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm.

  • Z rozwałkowanego ciasta powycinać koła (ranty szklanki/ kubka posypać mąką). Przed wycinaniem należy upewnić się, że ciasto nie klei się od spodu do stolnicy.
  • Następnie na środek koła położyć nadzienie i zwinąć w pierożka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

 

 

  • Piec 18-20 minut w temperaturze 180 stopni grzanie dół góra.
  • Studzić na kratce.

Smacznego 🙂

 

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez drożdży
  • bez mięsa
  • czerwone pesto
  • kruche ciasto
  • pierogi
  • ricotta

Zobacz wpisy

Bezglutenowe drożdżówki z serkiem ricotta
Bezglutenowe bułeczki cynamonowe

3 komentarze

  • Sylvia
    30/12/2019

    Zrobiłam dzisiaj. Bardzo dobre. Jedną partię robiłam z pieczarkami i szpinakiem, drugą z domowym pasztetem. A to jajko w przepisie miało byc dodane do ciasta czy służyć do posmarowania pierogów?

    Reply
    • Sylwia
      30/12/2019

      Jajko powinno być dodane do ciasta. Zaktualizowałam przepis na stronie uwzględniając tę informację. Dodałaś do ciasta, czy udało się zrobić bez jajka? Co do farszu, to na szczęście ten przepis jest tak uniwersalny, że dowolne nadzienie pasuje 🙂 Ja je bardzo lubię w wersji na słodko – z owocami, serkiem lub czekoladą 🙂

      Reply
      • Sylvia
        01/01/2020

        Dalam jedno jajko do ciasta, a drugim posmarowalam pierogi-nie chcialam ryzykowac bez jajka😀. Tak, ciasto jest uniwersalne, kruche po upieczeniu i bardzo smaczne. Na pewno nieraz wroce do tego przepisu.

        Reply

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

MÓJ INSTAGRAM

kuchnia.bez.glutenu

🍩 Serowe oponki bez glutenu🍩 Lubicie oponki 🍩 Serowe oponki bez glutenu🍩

Lubicie oponki? Ja uwielbiam 🥰 Bardziej niż chrust/faworki. Zdecydowanie oponki to moje ulubione tłusto czwartkowe smakołyki 😍 

Mam nadzieję, że nie będziecie mieli problemu z ich przygotowaniem, że wszystko dobrze opisałam. Jeśli chcecie, żebym nagrała stories jak je robię, dajcie znać w komentarzu 😉 Tylko od razu ostrzegam, pewnie będzie długo i mega amatorsko, jak to u mnie bywa 😁 

Lista składników na 3 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenubezproblemu #bezglutenu #oponki #oponkiserowe #oponkibezglutenowe #smacznie #przepis #tłustyczwartek #bezglutenowe #blogkulinarny #dokawy #celiakia #hashimoto #wzjg #glutenfree #domowewypieki #słodycze #przepisybezglutenu #bezglutenoweżycie
🥛Smażone mleko🥛 To nic innego jak kawałk 🥛Smażone mleko🥛 

To nic innego jak kawałki gęstego i zimnego budyniu, obtoczone w panierce j usmażone na pełnym oleju. Danie zdecydowanie nie należy do lekkich, ale tak mnie zainteresowało, że postanowiłam je przygotować. Ja z mężem się zajadaliśmy - polecam w szczególności ciepłe,  natomiast  córka już nie bardzo 🤷‍♀️ 

Przepis pochodzi z książki, którą otrzymałam -  Ciasta i desery. Bezglutenowe podróże. Kamila i Noemi Górny. 

Wiem, że przepis mało świąteczny, ale obiecałam go już kilka dni temu, niestety ostatnio krucho u mnie z czasem. 

Lista składników na 3 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #słodycze #budyń #celiakia #bg #gf #glutenfreefoods #przepisy #przepisybezglutenowe #hashimoto #blogkulinarny #alergiepokarmowe
🥟Pierogi bez glutenu 🥟 Pełno znowu pytań 🥟Pierogi bez glutenu 🥟

Pełno znowu pytań o pierogi dostaje, więc jeszcze raz 🙂 
🔹Tak, na blogu jest przepis na pierogi gryczano-ryżowe. 
🔹Lista składników podana jest na drugim zdjęciu. 
🔹W relacjach wyróżnionych zapisany jest film, w którym pokazuje jak robię te pierogi na dwa sposoby.
🔹Dokładny przepis znajduje się na blogu - możecie w miejscu szukaj wpisać „pierogi” i pojawią się wyniki, albo rozwinąć menu OKAZJE - BOŻE NARODZENIE (pokazałam na zdjęciu 4).

🔹Jeśli robiliście pierogi z tego przepisu, podzielcie się proszę opinią. Według mnie przepis jest bardzo prosty a pierogi smaczne, ale chętnie poznam też Wasze opinie 🙂

#pierogi #pierogibezglutenowe #bezglutenu #bezglutenowe #bezglutenubezproblemu #wzjg #hashimoto #swietabezglutenu #wiemcodobre #smacznie #celiakia #zdroweprzepisy #blogkulinarny #bezlaktozy #bezjajek #alergiepokarmowe #dietabezglutenowa #dietaeliminacyjna #beznabiału #glutenfree
🍏Bezglutenowa szarlotka z niskim IG 🍎 Niest 🍏Bezglutenowa szarlotka z niskim IG 🍎

Niestety nadal nie mam dobrze działającego piekarnika - szarlotkę upiekłam jakiś czas temu. 

🔹bez glutenu
🔹bez nabiału 
🔹bez cukru

Dla mnie, ciasto super. Kruche, delikatne, odpowiednio słodkie - przy kwaśnych jabłkach można dodać więcej syropu z agawy 🙂 

Niestety ciasto nie nadaje się dla osób, które nie przepadają za mąką gryczaną, gdyż jej posmak jest mocno wyczuwalny. W poście napisałam kilka pomysłów jak można tez smak całkowicie lub częściowo wyeliminować. Niestety sama nie miałam możliwości poeksperymentować 😢

Lista składników na drugim zdjęciu a dokładny opis znajduje się na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenu #bezcukru #niskiindeksglikemiczny #szarlotka #zdroweprzepisy #bezglutenudieta #bezglutenowe #ciastobezglutenu #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #blogkulinarny #diabetyk #dietaeliminacyjna #beznabiału #bezlaktozy #smacznie #dokawy #domowewypieki
🌰Makowo orzechowe ciasto z niskim indeksem glik 🌰Makowo orzechowe ciasto z niskim indeksem glikemicznym 🌰

🔹Bez glutenu
🔹Bez nabiału
🔹Bez cukru

Indeks glikemiczny to około 41 🙂 

Lista składników znajduje się na 3 i 4 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezlaktozy #beznabiału #dietaeliminacyjna #dietabezdiety #dietabezglutenowa #celiakia #zdroweprzepisy #ciastobezglutenowe #ciastobezcukru #bezcukru #niskiindeksglikemiczny #niskiig #hashimoto #mak #orzechy #blogkulinarny #wiemcojem #bezglutenowe #domowewypieki #dokawy #słodycze #diabetyk
🥮 Bezglutenowe cynamonki 🥮 Obiecałam, że 🥮 Bezglutenowe cynamonki 🥮

Obiecałam, że będą w tym tygodniu i ufff...zdążyłam 😁 

Zrobiłam je w dwóch wersjach: 
🔹z masą cynamonową
🔹z masą cynamonową i uprażonymi jabłkami 🍎

Jedna j druga wersja bardzo nam smakowała, ale druga ciut bardziej. Cynamonki dzięki jabłkom były bardziej wilgotne , przez co bułeczki dłużej zachowały świeżość 🥰 

Lista składników na drugim i trzecim zdjęciu a dokładny opis przygotowania znajdziecie na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #bezglutenubezproblemu #dietabezdiety #dietaeliminacyjna #dietabezglutenowa #wiemcojem #zdroweprzepisy #cynamonki #glutenfree #celiakia #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #cynamon #dokawy #domowewypieki #bułkidrożdżowe #blogkulinarny #słodycze
🍯Miodownik, ciasto krówka lub toffi🍯 Oczyw 🍯Miodownik, ciasto krówka lub toffi🍯 Oczywiście w wersji bezglutenowej 🥰 

Lista składników na 3 i 4 zdjęciu a dokładny opis przygotowania na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenowe #celiakia #wiemcojem #ciastobezglutenowe #wypiekibezglutenu #ciastokrówka #miodownik #kajmak #orzechywłoskie #ciastodomowe #domowewypieki #dokawy #słodkości #smacznie #glutenfree #blogkulinarny #hashimoto #dietabezglutenowa #dietabezdiety #dlaalergika #dietaeliminacyjna #bezglutenowo #krówka
🎂Tort oreo w wersji bezglutenowej🎂 Ciastecz 🎂Tort oreo w wersji bezglutenowej🎂

Ciasteczka, które wykorzystałam do zrobienia ciasta są firmy Schar. 

Na zdjęciu 2 -  środek ciacha. 
Na zdjęciu 3,4,5 lista składników. 
Zdjęcia 6,7 to przedmioty, które przydały się w tworzeniu tego tortu. 

Dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenowe #tort #tortbezglutenowy #dietabezglutenowa #dietabezdiety #celiakia #wiemcojem #hashimoto #wzjg #glutenfree #przepisy #przepisybezglutenowe #nietolerancjepokarmowe #dokawy #domowewypieki #słodycze #smacznie #ciastobezglutenowe #blogkulinarny
🥮Piernik z niskim indeksem glikemicznym🥮 Be 🥮Piernik z niskim indeksem glikemicznym🥮

Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, bez orzechów. Ale mimo tylu wyrzeczeń ciacho wyszło pyszne 🥰 Robiłam je dwa razy. Za pierwszym razem dodałam tylko erytrytol - piernik miał lekki posmak chłodu i drapania w gardle. Za drugim pomieszałam słodziki - erytrytol i syrop z agawy. Piernik wyszedł wg mnie o wiele lepszy, smaczniejszy. 

Na blogu umieściłam dwa przepisy, na wypadek gdyby ktoś nie miał lub nie lubił syropu. 

Indeks glikemiczny piernika waha się pomiędzy 35 a 40 - dokładnie opisałam to na blogu. 

Dokładny przepis znajdziecie na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 a na drugim zdjęciu listę składników 🥰 

#piernik #bezglutenu #bezcukru #beznabiału #bezorzechów #bezglutenowe #dietabezglutenowa #zdroweprzepisy #niskiindeksglikemiczny #dietaeliminacyjna #blogkulinarny #domowewypieki #smacznie #słodycze #hashimoto #celiakia #cukrzyca #alergiapokarmowa
🥟Kakaowe pierogi bez glutenu🥟 Ulubiony obia 🥟Kakaowe pierogi bez glutenu🥟

Ulubiony obiad na słodko od kilku tygodni 🥰 U mnie z nadzieniem albo owocowym (mrożone jagody) albo serowo czekoladowym. Te drugie zdecydowanie lepsze 🍫❤️ 

Ciasto na pierogi robi się na zimno. Żadnego parzenia, wrzątku i problemu z mieszaniem. Ciasto jest elastyczne, zwarte, łatwo się wałkuje i nie wysycha w 5 minut. 

Jeśli macie problem z bezglutenowymi pierogami, dajcie znać, nagram jak ja je robię 😁

Lista składników na 40-50 sztuk takich pyszności znajduje się na drugim zdjęciu, a dokładny przepis wraz z propozycją nadzienia na blogu 🔹kuchniabezglutenu.po🔹

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #pierogi #pierogikakaowe #kakao #dietabezglutenowa #dietabezdiety #wiemcojem #zdroweprzepisy #celiakia #nasłodko #twaróg #bezjajek #bezlaktozy #alergiapokarmowa #hashimoto #pychotka #blogkulinarny
🥞Placuszki bez glutenu na serku homogenizowanym 🥞Placuszki bez glutenu na serku homogenizowanym🥞

Możecie je zrobić z owocami (jabłka, borówki, maliny..) orzechami, czekoladą lub jeśli wolicie to bez niczego. U mnie bez dodatku cukru, gdyż takie bardziej preferuje, ale można do ciasto dodać łyżkę lub dwie cukru i będą bardziej słodkie 🙂 

Mąkę owsianą można zamienić na mąkę kukurydzianą, należy dać jej tylko trochę więcej, ponieważ owsiana bardziej chłonie płyny 😉 

Lista składników na drugim zdjęciu, a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenudieta #bezglutenowe #dietabezglutenowa #dietabezdiety #bezcukru #alergiapokarmowa #wzjg #hashimoto #celiakia #placuszki #pancakesglutenfree #glutenfreefood #zdrowo #zdrowejedzenie #wiemcojem #śniadanie #kolacja #przekąska #przepisybezglutenowe #blogkulinarny
🥯Bułki owsiano ryżowe 🥯 Bez glutenu, lakto 🥯Bułki owsiano ryżowe 🥯
Bez glutenu, laktozy i jajek 😉 Szybkie i bardzo proste 💪

Lista składników standardowo na 3 zdjęciu a dokładny przepis na blogu 🔹kuchniabezglutenu.pl🔹 

#bezglutenu #bezglutenowe #wegańskie #glutenfree #wiemcojem #zdroweprzepisy #bułkibezglutenu #wypiekibezglutenu #dietabezglutenowa #celiakia #bezlaktozy #bezjajek #wzjg #hashimoto #niejemglutenu #alergiapokarmowa #nietoleracjapokarmowa #śniadanie #pieczywobezglutenowe #kolacja #blogkulinarny
Load More... Follow on Instagram

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram