- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Pieczone pierogi bez glutenu

Pieczone pierogi bez glutenu. Kruche, delikatne…przepyszne. Idealne na przekąskę, kolację czy lunch do pracy. Najlepsze na ciepło, ale na zimno smakują równie dobrze 🙂 Jadłam prosto z lodówki bez podgrzania i również bardzo mi smakowały 🙂 Przygotowanie ich jest trochę czasochłonne, ponieważ ciasto trzeba schładzać w lodówce, ale według mnie warto poświęcić ten czas, ponieważ pierożki są pyszne.

Farsz do pierożków może być dowolny.  Jeśli macie swoje ulubione nadzienie, zróbcie z nim, pamiętajcie tylko, żeby nie był ono zbyt płynne. Ja za pierwszym razem zrobiłam z pieczarkami i serem camembert a za drugim z ziemniakami, serkiem ricotta i czerwonym pesto. Obydwie wersje bardzo nam smakowały 🙂 Pierożki nie musicie robić w wersji na słono, z owocami smakują równie dobrze. Jeśli zdecydujecie się na wersję słodką pamiętajcie o pominięciu soli.

Pieczone pierogi bez glutenu można podać z sosem np jogurtowo czosnkowym czy grzybowym, można z wierzchu posypać serem żółtym, który podczas pieczenia utworzy serową skorupkę. Albo zjeść po prostu bez niczego 🙂 Wersję słodką można posypać cukrem pudrem lub cynamonem albo polać sosem czekoladowym.

 

Składniki na około  20- 25 pierogów

Nadzienie pieczarkowe

Nadzienie z pesto

Dodatkowo

 

PRZYGOTOWANIE

 

 

Smacznego 🙂